Skocz do zawartości
mooll

Problem z ramem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pamiec ram 256 MB 133mhz jakis noname. :wink:

Jednak plyta (procomp bvc3a) widzi ta kosc jako 128MB. Oprocz tej 256 mam jeszcze wsadzona 128, ktora widzi tak jak powinno byc (128).

W czym moze byc problem??????

Bios mam 1.8 (najnowszy) i tego nie moge odswierzyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno ta kośc jest dwustronna zmien na jednostronną i nie powinno byc problemu.

Powinno być, akurat odwrotnie czyli musi być kość dwustronna.
Ta plytka przeciez nie jest na BX-ie tylko na VIA693 czy ten chip tez mial problemy z pamieciami jednostronnymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta kosc (256) jest dwustronna

A to inna sprawa - doczytaj w instrukcji do mobo ile max ramu obsluzy plyta i co najwazniejsze ile mozna maxymalnie zapakowac w pojedynczy slot DIMM - jak w instrukcji bedzie ze mozna 256 zapakowac w pojedynczy slot to znaczy ze cos nie tak z ramem - zakladajac ze masz 3xDIMM (nie wiem jak wyglada twoja mobo moze ma dwa sloty na pamiec) nich ci wymienia na 2x128MB najlepiej dwustronne - choc nie jestem do konca przekonany ze ten chip VIA nie obsluguje kosci jednostronnych z tego co wiem tylko BX marudzil co do ramow jednostronnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupilem ta kosc i wlazylem do slota to przez jakis czas byla normalnie widoczna przez pltye (256). Kosc jest wporzadku bo byla sprawdzana na 2 innych kompach. Plyta obsluguje max cos w okolichach 500 (nie pamietam dokladnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupilem ta kosc i wlazylem do slota to przez jakis czas byla normalnie widoczna przez pltye (256). Kosc jest wporzadku bo byla sprawdzana na 2 innych kompach. Plyta obsluguje max cos w okolichach 500 (nie pamietam dokladnie).

Pewnie max 512 na slot - a nie wymienia ci na 2x128MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twiggy a wiesz moze jak to sie stalo ze bylo wszystko widoczne i nagle polowe z kosci znika? Czy mozliwe ze sie cos rozprogramowalo lub cosik takiego????

A mieszales pamiatkami w slotach - poprobuj rozne ustawienia. Jakwidzial 256MB a teraz widzi 128MB to najprawdopodobnie ram zwalony jest jak nic nie zmieniales (sloty - timingi w biosie itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jednak [ciach] trafił tę pamięć, sprawdz ją Goldmemory to będzesz mieć pewność. Jak niedawno kupowałeś to może sprzedali ci jakiś szrot, teraz ciężko o dobre SDR'y, już zostały tylko te paskudne DDR :wink: :evil: Ew. poszukaj czegoś markowego np. Kingston, Infinion, ect.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...