Payti Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Witam, mam problem z moimi RAM'ami i płytką. Pamięci to TwinMOS PC2700 512MB na kościach M.Tec pracujące w DUAL. Z tego co czytałem to spokojnie na 200 MHz magistrali chodzą. Płyta to Epox 8RDA+ v1.1 i wg. CPU-Z nFoce2 to rev. C1 a MCP-T to z tego co pamiętam A3. Jak ustawie pamięci na 200 MHz to np. przez noc testów w Goldmemory, gdy nie było zbyt ciepło, pojawiły się 3 przypadkowe błędy ( bajty całkowicie przekłamane ). Dziś przy upale na 200 MHz i timingach 7-3-3-2.5 przez 2 godz. nazbierały się 4 błędy. Narazie nie zwiększałem Vdimm - ustawione było na 2.63V AUTO w biosie Epox'a. Co może powodować takie błędy, grzejące się mostki czy jednak RAM. Miał ktoś z grupowiczów podobny problem? Zależy mi przedewszystkim by kompa wykorzystać na max ale całkowicie stabilnie, ponieważ często pracuje nad dość poważnymi obliczeniami. -=Payti=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Witam, mam problem z moimi RAM'ami i płytką. Pamięci to TwinMOS PC2700 512MB na kościach M.Tec pracujące w DUAL. Z tego co czytałem to spokojnie na 200 MHz magistrali chodzą. Płyta to Epox 8RDA+ v1.1 i wg. CPU-Z nFoce2 to rev. C1 a MCP-T to z tego co pamiętam A3. Jak ustawie pamięci na 200 MHz to np. przez noc testów w Goldmemory, gdy nie było zbyt ciepło, pojawiły się 3 przypadkowe błędy ( bajty całkowicie przekłamane ). Dziś przy upale na 200 MHz i timingach 7-3-3-2.5 przez 2 godz. nazbierały się 4 błędy. Narazie nie zwiększałem Vdimm - ustawione było na 2.63V AUTO w biosie Epox'a. Co może powodować takie błędy, grzejące się mostki czy jednak RAM. Miał ktoś z grupowiczów podobny problem? Zależy mi przedewszystkim by kompa wykorzystać na max ale całkowicie stabilnie, ponieważ często pracuje nad dość poważnymi obliczeniami. -=Payti=- Zmartwię cię Payti, czy pocieszę - bo nie jesteś sam - twój problem to także i mój problem. Nie chcę się za dużo rozpisywać bo już kiedyś topic o podobnym problemie zakładałem: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=334...highlight=512mb Chodzi pokrótce o to że kości 512MB podkręcają się o wiele gorzej niż kości 256MB. I tak u mnie podobnie jak u ciebie po 8 godzinach FSB200 w GoldMemory 7*3*3*2.5 2.63V 3-4 błędy. Radzę spróbować ustawienia 8*3*3*2.5 2.63V - FULL STABLE :D Oczywiście nie są to wypasione timingi - ba! - wprost przeciwnie - TRAGICZNE! - ale coś kosztem czegoś - FSB200 się kręci :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Witam, mam problem z moimi RAM'ami i płytką. Pamięci to TwinMOS PC2700 512MB na kościach M.Tec pracujące w DUAL. Z tego co czytałem to spokojnie na 200 MHz magistrali chodzą. Płyta to Epox 8RDA+ v1.1 i wg. CPU-Z nFoce2 to rev. C1 a MCP-T to z tego co pamiętam A3. Jak ustawie pamięci na 200 MHz to np. przez noc testów w Goldmemory, gdy nie było zbyt ciepło, pojawiły się 3 przypadkowe błędy ( bajty całkowicie przekłamane ). Dziś przy upale na 200 MHz i timingach 7-3-3-2.5 przez 2 godz. nazbierały się 4 błędy. Narazie nie zwiększałem Vdimm - ustawione było na 2.63V AUTO w biosie Epox'a. Co może powodować takie błędy, grzejące się mostki czy jednak RAM. Miał ktoś z grupowiczów podobny problem? Zależy mi przedewszystkim by kompa wykorzystać na max ale całkowicie stabilnie, ponieważ często pracuje nad dość poważnymi obliczeniami. -=Payti=- Zmartwię cię Payti, czy pocieszę - bo nie jesteś sam - twój problem to także i mój problem. Nie chcę się za dużo rozpisywać bo już kiedyś topic o podobnym problemie zakładałem: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=334...highlight=512mb Chodzi pokrótce o to że kości 512MB podkręcają się o wiele gorzej niż kości 256MB. I tak u mnie podobnie jak u ciebie po 8 godzinach FSB200 w GoldMemory 7*3*3*2.5 2.63V 3-4 błędy. Radzę spróbować ustawienia 8*3*3*2.5 2.63V - FULL STABLE :D Oczywiście nie są to wypasione timingi - ba! - wprost przeciwnie - TRAGICZNE! - ale coś kosztem czegoś - FSB200 się kręci :D :D :D juz kilka razy o tym pisalem.......jesli chodzi o timingi pamieci ,zasada jest taka ze najwyzsza liczba powinna byc rowna sumie pozostalych (a przynajmniej zblizona)np. ustawienia 8-3-3-2.5 sa wydajniejsze naz 7-3-3-2.5 ,zwiazane to jest ze synchronizacja potokow pamieci.U mnie to sie sprawdza. Dla przykladu zrobcie sobie tescik z timingami 2-2-2-2 i 5-2-2-2 przy fsb166 ,zobaczycie ktory tryb jest wydajniejszy (polecam do testow programik AIDA32,tam nie ma takich przeklaman jak w sandrze) Wiec Vizzard twojewrecz tragiczne timingi nie sa wcale takie zle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 a ja mam 2*256 TwinMos 2700 (kosci Mtec) w Dualu i dziwnie sie kreci bo niechce pojsc na 200mhz przy najgorszych timingach!! 8-4-4-2.5 !!! nawet przy jednej kosci 256 nie chcialo isc na 200mhz !!! moze podajcie numery jakie macie na kosciach: ja mam u góry - 0325D , na dole - TTD7608F8E60D z tego co wiem to najlepiej sie kreca ramy ktore posiadaja numer tylko ten u góry inny czyli 03074 nie wiem czy to od tego zalezy ale chyba tak podawajcie swoje numery!!!!!!!! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 TWINMOS M-Tec 0313D TTD7608F8F60B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payti Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Dzięki Vizzard i _VIP_ za info. Ustawiłem 8-3-3-2.5 i jest lepiej tylko 1 błąd przez pnad 5 godzin testowania Goldmemory. Ale jeszcze nie jest dobrze.Podjechałem na 9-3-3-2.5 i puszcze testy na noc. W sumie taka zmiana z 7 na 8 i na 9 nie spowodowała żadnego spadku wydajności transferu, wręcz przeciwnie !!! przy 8 mi się podniósł o kilkanaście MB tak jak mówił _VIP_. Czy może tu pomóc zwiększenie napięcia do 2.77V ( tak mam w Epox'ie ), czy przypadkiem dla M.Tec nie jest to za wysokie napięcie i nie uwalę ich ? Co sądzicie? -=Payti=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Dzięki Vizzard i _VIP_ za info. Ustawiłem 8-3-3-2.5 i jest lepiej tylko 1 błąd przez pnad 5 godzin testowania Goldmemory. Ale jeszcze nie jest dobrze.Podjechałem na 9-3-3-2.5 i puszcze testy na noc. W sumie taka zmiana z 7 na 8 i na 9 nie spowodowała żadnego spadku wydajności transferu, wręcz przeciwnie !!! przy 8 mi się podniósł o kilkanaście MB tak jak mówił _VIP_. Czy może tu pomóc zwiększenie napięcia do 2.77V ( tak mam w Epox'ie ), czy przypadkiem dla M.Tec nie jest to za wysokie napięcie i nie uwalę ich ? Co sądzicie? -=Payti=- no problemos :P ostatnio wszyscy z tymi timingami jada jak najnizej moga,a niewiedza ze tylko pogarszaja sobie wydajnosc jak i stabilnosc w coniektorych przypadkach :wink: co do napiecia,spokojnie mozesz jechad do 2.8V ,napewno nic sie nie stanie,a powinno poprawic stabilnosc pamieci przy OC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 Dzięki Vizzard i _VIP_ za info. Ustawiłem 8-3-3-2.5 i jest lepiej tylko 1 błąd przez pnad 5 godzin testowania Goldmemory. Ale jeszcze nie jest dobrze.Podjechałem na 9-3-3-2.5 i puszcze testy na noc. W sumie taka zmiana z 7 na 8 i na 9 nie spowodowała żadnego spadku wydajności transferu, wręcz przeciwnie !!! przy 8 mi się podniósł o kilkanaście MB tak jak mówił _VIP_. Czy może tu pomóc zwiększenie napięcia do 2.77V ( tak mam w Epox'ie ), czy przypadkiem dla M.Tec nie jest to za wysokie napięcie i nie uwalę ich ? Co sądzicie? -=Payti=- Powiem szczerze, że kiedyś próbowałem podnosić napięcie na moich Twinach do 2.77V celem uzyskania lepszych timingów. Wyszło gorzej niż lepiej - po prostu komp po jakimś czasie działania zaliczał zwiechy lub restart. Myślę że było to spowodowane właśnie tym podniesieniem napięcia - pamięci się grzały (brak radiatorów - są w planach) i tak się zdarzało. Nie mniej jednak były to fazy testów OC chyba jeszcze bez chłodzenia na SB i NB - może to nie to było przyczyną :?: Payti, jak będziesz próbował zwiększać voltage dla swoich kostek daj znać co zwojowałeś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...