JaNieZnamSie Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Na początek to przepraszam nie wiem czy dobry dział Dzień dobry nie dawno złożyłem pc dla brata i wszysyko pięknie chodziło przez jakieś dwa dni Właśnie wtedy zaczął sam się wyłączać na początek rzadziej teraz coraz częściej i po uruchomieniu dzieła max 20 min i się wyłącza jak by tego było mało to po takim wyłączeniu nie mogę go normalnie uruchomić najpierw muszę odłączyć zasilanie na kilka sekund i po tym mogę znawu używać pc. Próbowałem przekładać ramy na wszystkie sposoby nie pomogło aktualizacje systemu i sterowników też nic jeśli chodzi o napięcie w Biosie wszystkie wartości mieszczą się w normach wiem że to nie rzetelne informacje i powinienem sprawdzić miernikiem. Ale chciałbym wiedzieć czy to w ogóle ma sens skoro na moje oko wina spada na zalilacz czy może to być spowodowane czymś innym skoro podzespoły są nowe? Innnym tropem jest procek ktory wywla error podczas testu cppt Z góry dzięki za pomoc Zasilacz SilentiumPC Vero 500W L2 Procesor AMD Rryzen 5 2600 Grafa gtx 1060 strix Płyta Msi b450-A pro Dysk ssd viper m2 500gb Ram Viper Ddr4 2x4 3000Widget spanWidget spanWidget span Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 1. Sprawdź czy chłodzenie na CPU zostało dobrze zamontowane 2. Jakie taktowanie na pamięciach masz ustawione? Czy wgrałeś profil XMP w biosie? 3. Czy plan zasilania w windowsie ustawiłeś na "zrównoważony"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNieZnamSie Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 39 minut temu, FxJ napisał: Aktualizowałeś bios? RAM masz wsadzić tak jak masz pokazane w instrukcji. Biso aktualizowny, Masz rację jeśli włoże inaczej wywala mi komunikat więc są dobrze 26 minut temu, Michikun napisał: 1. Sprawdź czy chłodzenie na CPU zostało dobrze zamontowane 2. Jakie taktowanie na pamięciach masz ustawione? Czy wgrałeś profil XMP w biosie? 3. Czy plan zasilania w windowsie ustawiłeś na "zrównoważony"? Chłodzenie raczej dobrze temperatura nie dobija 40, ramy chodzą na 2133 i właśnie odpaliłem ten profil a-xpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 RAMy 3000 chodzą na 2133? Czy teraz zmieniłeś na wyższe taktowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNieZnamSie Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Z automatu były ustawione na 2133 a ktoś na forum radził żeby właśnie nisko ustawić więc nie zmieniałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Na tej płycie powinny pójść na 3000MHz, 2933 MHz, a najniżej na 2800. Spróbuj tak ustawić i pamiętaj, żeby w windowsie w panelu sterowania zmienić plan zasilania na zrównoważony. ps: wgrywałeś sterowniki do Ryzena/chipsetu? https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b450 Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Michikun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNieZnamSie Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Sterowniki instalowałem i Aktualizowałeem Niedawno aktualizowałem bios i czekam az się wyłączy wtedy podkręce ramy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNieZnamSie Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Sprawdziłem ramy na dwóch profilach xmp 1. 2800 2.2900 znaczy leko ponad to automatyczne ustawień do wyboru w Biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Jeśli uruchamia ci się system na takim taktowaniu to spróbuj puścić testy procka. Zobaczysz czy wywali błąd wcześniej, a może okaże się, że błędu wcale nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNieZnamSie Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Oczywiście od razu to zrobiłem i po kilku sekundach error core 1 następny test error core 0 następny error następny error core 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 a zmieniłeś plan zasilania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNieZnamSie Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 U mnie to jakoś inaczej wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 I właśnie musisz zmienić na ten na samym dole, bo masz plan z Ryzen Mastera odpalony, a on czasem powoduje dzikie skoki napięć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNieZnamSie Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Oczywiście nic to nie zmieniło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 sprawdź na innym zasilaczu w pierwszej kolejności bo to co daje silentium to loteria, skoro podzespoły nowe to wcale nie znaczy ze sprawne jakby były z ze starego kompa to na 100% stawiałbym na zasilacz o ile temperatury w normie a przy nowościach to może być więcej czynników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaNieZnamSie Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Po obciążeniu grafy occt pc się wyłącza za każdym razem 100% zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...