Brevis Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Mze to glupie pytanie,ale wczoraj sąsiad spytal sie mnie"do ktorego zlacza na tasmie ATA100 podlaczyc mastera"mial na mysli czy do tego blizszego czy dalszego i czy to bedzie mialo jakies znaczenie jezeli chodzi wydajnosc.I wiecie co nie potrafiłem mu odpowiedziec konkretnie.Prosze o pomoc bo wyjde na totalnego laika!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 zworkami na napędach wymuszasz master-slawe i podpinasz jak chcesz ale powinno się podpinać master-a do tego dalszego złącza bo są przypadki (opcja cable select) kiedy bios wykrywa mastera na ostatnim złączu. więc dalszy wtyk :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brevis Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 wielkie dzieki,ale czy jest znaczenie gdy na jednej tasmie ktos ma podpiety cdrom i twardzela ?Slyszalem ze cd bedzie zwalnialo twardziela??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 wielkie dzieki,ale czy jest znaczenie gdy na jednej tasmie ktos ma podpiety cdrom i twardzela ?Slyszalem ze cd bedzie zwalnialo twardziela??? jeżeli jest możliwość to dysk na oddzielnej taśmie i cd też. dobrze słyszałeś :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4DOS Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 ja mam mastera i slave na tej samej tasmie a calosc wyglada mneij wiecej tak: ____________________________________ | | | mainboard master HDD slave HDD czyli master na srodku tasmy, a slve na koncu. oczywiscie cable select w bisoie wylaczony, a spadku wydajnosci nie zobaczylem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 ja mam mastera i slave na tej samej tasmie a calosc wyglada mneij wiecej tak: ____________________________________ | | | mainboard master HDD slave HDD czyli master na srodku tasmy, a slve na koncu. oczywiscie cable select w bisoie wylaczony, a spadku wydajnosci nie zobaczylem :) pisane było o cd-rom i hdd a nie hdd i hdd więc nie mogłeś nic zauważyć no chyba że dwa hdd ata100 na kontrolerze ata33 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Na pewno jeśli na tym samym kablu bedzie CD i HDD to HDD zwolini ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Wydaje mi się że widziałem w instrukcji do płyty, że master powinien być na końcu taśmy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 ja mam mastera i slave na tej samej tasmie a calosc wyglada mneij wiecej tak: ____________________________________ | | | mainboard master HDD slave HDD czyli master na srodku tasmy, a slve na koncu. oczywiscie cable select w bisoie wylaczony, a spadku wydajnosci nie zobaczylem :) Po pierwsze to cable select nie ustawia się w biosie ale zworkami na napędzie. Po drugie to jeżeli pracują dwa napędy jeden np. ATA100 a drugi PIO4 to nic nie będzie zwalniać. W przypadku gdy jeden napęd jest np. ATA100 a drugi ATA33 to obydwa będą pracować jako ATA33. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4DOS Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 ja mam mastera i slave na tej samej tasmie a calosc wyglada mneij wiecej tak: ____________________________________ | | | mainboard master HDD slave HDD czyli master na srodku tasmy, a slve na koncu. oczywiscie cable select w bisoie wylaczony, a spadku wydajnosci nie zobaczylem :) Po pierwsze to cable select nie ustawia się w biosie ale zworkami na napędzie. Po drugie to jeżeli pracują dwa napędy jeden np. ATA100 a drugi PIO4 to nic nie będzie zwalniać. W przypadku gdy jeden napęd jest np. ATA100 a drugi ATA33 to obydwa będą pracować jako ATA33. racja, a chyab tak wogóle to ja nei zauważyłem że piszecie o cd tez :oops: :oops: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielkac Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 moze to juz troche zaczyna odbiegac od glownego watku, ale jakby ktos mial kiedys problem jak podlaczyc hdd, cd/dvd i cd-rw i ewentualnie jeszcze jeden hdd to prosze: Primary master -- hdd 1 Primary slave -- hdd 2 (opcjonalnie, np. w kieszeni) Secondary master -- cd-rw Secondary slave -- cd lub dvd pozdrowienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Dres Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 moze to juz troche zaczyna odbiegac od glownego watku, ale jakby ktos mial kiedys problem jak podlaczyc hdd, cd/dvd i cd-rw i ewentualnie jeszcze jeden hdd to prosze: Primary master -- hdd 1 Primary slave -- hdd 2 (opcjonalnie, np. w kieszeni) Secondary master -- cd-rw Secondary slave -- cd lub dvd tylko przy tak podłączonych napędach przegrywając z płyty na płyte z opcją ' w locie'; kontroler może nie wyrobić :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 u kolesia na ecs ie na kt266 manewrowaliśmy troche napędami i na tej samej taśmie znalazły sie odpowiednia: hdd ata66 + hdd ata33 hdd ata66 + cdrom ata33 hdd ata66 we wszystkich wypadkach bios łapał tego dyzia jako ata66 i w teście sandry - coś o dysku wydajnośc była identyczna a na taśmie dołączonej do tego mojego msi na środkowej złączce pisze: ULTRA ATA CABLE SLAVE co by świadczyło o tym że na środku ma być slave, ale po mojej analizie wszystkie te złączki wyglądają tak samo, i wszystkie są w ten sam sposub połoczone z kablem więc nie powinno być żadnej róznicy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...