Wilkołak1985 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Witam Kolegów Mam pytanie odnośnie rodzajów dysków M2 ponieważ nigdy z nich jeszcze nie korzystałem więc wolę się upewnić przed zakupem. Dotychczas jako dysk systemowy posiadam zwykły dysk SSD 2.5 na SATA. W związku z tym że planuję sklonować system a potem przełożyć dysk 2.5 do Maca aby go przyspieszyć, chciałbym wykorzystać złącze M2. Dyski nie muszą być z górnej półki (chodzi tylko i wyłącznie o system) dlatego wybrałem 2 modele: 1. https://www.morele.net/dysk-ssd-western-digital-green-240gb-m-2-sata3-wds240g2g0b-1695252/ - interfejs Sata 2. https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-sx6000-lite-256gb-m-2-pcie-x4-nvme-asx6000lnp-256gt-c-5616529/ - interfejs PCIe Moja płyta (w sygnaturce) posiada 2 porty M2. Mam podstawowe pytanie odnośnie tych interfejsów. Z racji tego że trochę różnią się budową to czy obydwa będą pasować do slotu M2? Na filmiku znalazłem montaż wersji SATA Ponadto wyczytałem że montaż dysku M2 powoduje wyłączenie zwykłego portu SATA. Dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Wilkołak1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Oba dyski są w tym samym rozmiarze z tego co widzę, ale jeden na interfejsie SATA będzie chodził w takiej prędkości w jakiej chodzi zwykły SSD. Co do portów, to otwórz instrukcję do płyty, tam ładnie jest opisane, które porty zostaną wyłączone po podpięciu do konkretnego slotu M2. Ps. Z tego co wyczytałem, to dysk PCIe możesz obsadzisz w drugim slocie i wyłączy Ci to port 5 i 6 SATA. Strona 16 w instrukcji. Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Firedash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbi231 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2019 zobacz jakie to są M2 tylko sata cz też nvme jezeli nvme to bierz adata tylko lepiej sx8200pro ja kupiłem i nie żałuje 256 gb z 209 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...