Skocz do zawartości
birdman

zwiekszenie wydajności orbitala

Rekomendowane odpowiedzi

udało mi sie zwiekszyc wydajnosc tego bloku o około 2 stopnie; osiagnołem to przez "załamanie" węża doprowadzajacego wode tuz przed wlotem (poprostu waż mi sie zgioł :) ); postanowiłem sprawdzić co sie stanie; okazało sie ze max temp wynosi 38 a nie jak poprzednio 40 stopni na niezagietym weżu;

(12,5 x 166 przy 1.74v godzina stabilnie w prime; temperatura otoczenia: 25; temperatura wody: 29,6);

musze jeszcze sprawdzic jaki efekt da odwrotne podłączenie węży do bloku (specjalnie dla wawelskiego) ale to kiedy indziej;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli większe ciśnienie wody wpadającej = mniejsza temperatura? Chyba w nukleonach jest wlot zwężony - ale ten zysk 2 stopni oznacza, że po zwężenu wlotu orbitala, ten blok będzie wydajniejszy od nukleona! :D Ale moje węże doprowadzjące wodę do mojego Orbitala, są niezbyt łamliwe, więc nie wypróbuję :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm - jeśli chodzi o całkowite zginanie węża, to ja robiłem taki test: Polegał on nie na zginanu więża, ale na wyłaczeniu pompki - wkońcu efekt ten sam - puściłem mojego Athlona na 600MHz i wyłączyłem pompkę - po około pół godzinie znudziło mi się czekanie na zwiechę.... Taki byłby efekt zgięcia węża u mnie przy 600MHz, ale co byłoby przy 1,4GHz, gdy CPU wydziela prawie 90W ciepła to już się boję myśleć... Napewno bym się zwiechy doczekał o ile jeszcze coś by sie nie wydarzyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki przypadek to to nie był; wcześniej kombinowałem z zaciskiem (załóżyłem go na węża i zacisnołem na maxa; nie dało to takiego rezultatu; temp wieksze o kilka stopni); potem zakupiłem miększe węże i go zagiołem; nie ma tez mozliwosci całkowitego zgiecia; wąż musiał by sie całkowicie złożyć, a to jest raczej niemożliwe;

lukas20: jakie testy masz na myśli?? podałem wyniki;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie wiecej w tym przypadku niz prawdziwej poprawy wydajnosci.

Zrob jakie dokladne testy i zapusc wyniki.

Kwestia powtarzalności , czy mozna te same wyniki powtórzyc czy nie?

Bo to trochę się wydaje dziwne że zagięcie węża spowodowało spadek temperatury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ja miałem podobny przypadek ale w zupełnie innym miejscu WC. Siedzę sobie cały czas na necie i temperaturka 36 stopni (dobrych parę godzin). Spojrzałem w dół i widzę, że rurka, którą woda wpada do zbiornika jest zagięta. Wyprostowałem ją i.... temperatura w 2 sekundy wzrosła do 38 i tak zostało 8O 8O 8O. Nie potrafię tego w żaden racjonalny sposób wytłumaczyć. Teraz cały czas rurka jest prosta i NIGDY nie schodzi poniżej 38 stopni....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi