Skocz do zawartości
Hanu

Co się dzieje z ASUS A7N8X rev. 2.0? ( długie i zagadkowe)

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowałem się umieścić ten temat poza topikiem przyklejonym, gdyż sprawa wydaje się ważna dla wszystkich użytowników płyt na nForce2.

Skuszony wymieniłem rev. 1.04 na 2.0 i jestem z deczka załamany. Teraz opiszę coś co wydaje mi się kompletnie nielogiczne i nie wiem co tak na prawdę się dzieje. Ale po kolei...

Na poprzedniej płycie wszystko chodziło ok. na FSB 200 ( nawet 205 stabilnie). Wsadziłem toto do nowej płyty i jazda:

12,5 x 166 - super stabilnie

12,5 x 180 - super

12,5 x 190 - super

No to myślę - walczymy z 200.

10 x 200 - nie bootuje, to podbiłem napięcie, lipa ( na poprzedniej bez problemu)

9 x 200 -lipa

8,5 x 200 - NADAL NIE BOOTUJE!!!

Puściłem asynchro proc 200, pamięć 166 - na mnożniku 10

NIE BOOTUJE! Dałem mnożnik 8 i... wstał. Tu mnie zagięło: Jak to możliwe,że na rev. 2.0 dzieją sie takie rzeczy? Ale to nie koniec.

Daję proca 166, pamięć 200 - na mnożniku 10 i....NIE BOOTUJE. Na mnożniku 8 wstał.

Konkluzja jest taka, że komp wstaje na każdym z mnożników powyżej 8 przy FSB 200. I dalej stała sie rzecz najdziwniejsza: Za którymś razem komp wstał wreszcie na 11,5 x200 ( 2300) proc i 166 pamięć. Zdarzyło się to jescza kilka razy i raczej przypadkowo. Pomyślałem więc, że winna jest pamięć , która nie wyrabia na tej płycie FSB 200. Ale w takim razie dlaczego komp nie chce wstawać przy pamięci puszczonej asynchro na 166? A jak już wstanie to tylko na mnożniku do 8? I do cholery czemu było ok. na poprzednim revisionie, który teoretycznie nie powinien chodzić stabilnie na FSB 200 a chodził. Proszę o poradę, bo sprawa nie daje mi spokoju. Czy winne są inne, ostrzejsze timingi chipsetu? CZy walnięta jest raczej płyta? A może coś zwiera na procu np. pasta gdzieś na mostkach? Dodam, że podbijanie napięcia dla pamięci i zmiany na najsłabsze timingi nic nie dają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyglada ze trafiles na tzw slabszy egzemplaz :/ czasem sie trafia jakis zwal - jak minello malo dni od zakupu to w sklepie bez czekania powinni ci dac inny egzemplaz - co ci szkodi sprobowac - jak drugi bedzie tak samo to znaczy ze to moze byc cos innnego albo ze te mobo maja poprostu tak :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Defaultowo był 1003...ale tylko 10 minut, bo zagościł 1005. Dzwoniłem do ludków i juz sprowadzają nową. We wtorek będzie. Tylko co jeśli na nowej nadal kupa? Tak mnie coś nęci, że sprawę komplikują pamięci. Nie od dziś wiadomo, że Kingstony Value bywają kapryśne, a przecież na obu płytach są było nie było inne mostki i po prostu nie może się z kostkami rev. 2.0 nie lubi. Byłoby to wytłumaczenie tyle , że dlaczego nie bootuje przy ustawieniu proc 200 - pamięć 166?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce misie wyjmowac kosci :) ale na razienie wychodzilem wyzej niz 177 bo moje kosci to i tak 333 - :) pozatym czekam na chiefteca- na mojej aktualnej zasilce to mija sie z celem - jutro przeprowadzaka do nowej budy - to bede wiedzial cos wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...