Skocz do zawartości
erio

Windows 98 przeniesiony na dysk 213Mb HIMEM.SYS BRAK

Rekomendowane odpowiedzi

Przeniosłem świerzo zainstalowany system na dysk 211 Mb , ale mi windows nie odpala ... tzn. system bootuje, ale potem jest ekran powitalny win98, po czym juz tylko wiersz poleceń ...

Jak wpisze komendy

c:/>cd windows

c:/>win

to mi pisze ze nie ma himem.sys w katalogu windows ... a wiem na pewno ze wszystkie pliki przegrałem (wincommander >> porównanie zawartości katalogów) i naocznie widzialem ten plik w tym katalogu.

ma ktoś jakieś sugestie (instalować windows 98 na 213Mb sie nie da ... po przekopiowaniu przez instalator plików potzrebnych do instalacji brakuje 15 Mb nawet do minimalnej instlacji ;( [choć teoretycznie jak mialem dysk 170 Mb to mi wyskoczyło ze win98 potrzebuje minimum 211 Mb na inst. win98]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w config.sys dopisz takie cos

device=c:windowshimem.sys
i po sprawie ;) zaladuje himem.sys na sile ;)

pozdro

HEH, dawno nie siedziałem w dosie win95, win98 ;))) i takie rozwiazanie nawet mi do głowy nie wpadło (jak by było w teście wyboru to bym znał odpowiedz ) .... spróbuje jak tylko dotre do domu ... dam znac czy zadzialalo czy przyczyna leży głębiej ... do usłyszenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi