Skocz do zawartości
KLeSzczU

Monitor LCD + karta graf. TV-out

Rekomendowane odpowiedzi

Yoo,

Mam pytanie chciałbym kupić monitro LCD i karte graficzną z TV-out , ponieważ chciałbym ogladac filmy z kompa na TV , ale słyszalem ze w monitorach lcd nie da sie zmieniac roździelczości . Czy to może być przeszkodą w podlaczeniu TV do kompa i ogladanie na nim filmów ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, ze sie da zmienic rozdz. w monitorach LCD.

Inna sprawa, ze po prostu maja swoja najlepsza rozdz. i w innych poza fabrycznych ustawieniach obraz jest rozmyty lub wystepuja przeklamania obrazu lub koloru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjscie tv i wyjscie na monitor nie maja ze soba nic wspólnego. Podłączenie jakiegokolwiek monitora nie ma wpływu na wyświetlanie obrazy na TV-Out.

Co do LCD to fizycznie mają one np 1024*768 tranzystorów w matrycy, stąd ich rozdzielczość wynosi 1024*768pixeli. Wyższej rozdzielczości nie ustawisz bo nie ma tyle tranzystorów, niższe są wyświetlane poprzez:

1 wyświetlenie okna o żądanej rozdzielczości (tzn pixele są tej samej wielkości ale nie jest wykorzystywana całą powierznia monitora)

2 poprzez interpolacje czyli powiekszenie rozmiarów wyświetlanego pixela - wykorzystywana jest cała powierzchnia monitora, ale obraz jest nieostry i w ogóle brzydki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm no tak ale teraz mam w ręku najnowszego Entera i jest tu wszystko opisane jak skonfigurowac winde aby w TV bylo to samo co na monitorze i jest mowa o ustawieniu odswiezania na 85Hz bo tyle też wynosi wartość odświeżania w systemie PAL , a z tego co wiem w lcd 75Hz to max . Czy da sie to jakos obejsc ? A i jeszcze jedno , które monitory wg. was najlepiej radzą sobie ze zmnieszoną roździelczościa np. w grach czy będą wtedy smugi ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...