Zico89 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, szykuje się do wymiany notebooka. Pytanie do Spec. od RAM bo trochę wypadłem z obiegu i teraz nie wiem w czym taki SO-DIMM DDR4 (3200MHz) różni się do tytułowego LPDDR4x (raz jest 4266, a raz 4267)? Patrząc na Wiki: LPDDR4x DDR4 Czyli jak widać pow. mamy 2134MHz (LPDDR4x) vs 1600MHz (DDR4), gdzie przy pierwszym brak jakiejkolwiek informacji o opóźnieniach… 1) Wisienką na torcie jest fakt jak producenci opisują swoje produkty np: https://www.ceneo.pl/85146009 czy tutaj nie jest celowo zamienione MT/s z MHz? 2) Teoretycznie wynika, że LPDDR jest wydajniejszy i nie wydaje mi się żebym mylił pojęć (do tego momentu by Wiki), ale zaczynają się dla mnie schody, gdy dochodzi do porównania kanałów (silnie zależnych od szyny danych), ponieważ w "Internetach" rozgorzała wrzawa, że DDR4-3200 jest wydajniejszy od LPDDR4x-4267. Podaję przykłady: Cytat "Compared to DDR4, LPDDR4 offers reduced power consumption but does so at the cost of bandwidth. LPDDR4 has dual 16-bit channels resulting in a 32-bit total bus. In comparison, DDR4 has 64-bit channels." Źródło: hardwaretimes + Cytat "So the bandwidth of latest lpddr5 6400 would be similar as ddr4 3200.." Źródło: tomshardware Przyznam się, że nie rozumiem jak te rozbicie kanałów ma wpływ na praktyczne zastosowanie (2 kanały z 64 bit'ową szyną danych czy 4 kanały z 16 bit'ową szyną danych - chyba coś takiego o ile nic nie pokręciłem)? Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez Zico89 Literówka 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...