timewarp Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Cześć wszystkim, szukam laptopa do "ogólnych" zastosowań, aczkolwiek w szczególności do programowania oraz okazjonalnego grania w mniej wymagające gry (LOL, R6 - choćby i te 50fps na niskich, jak laptopy poniżej oferują) - normalnie mam dostęp do ciągle dobrze trzymającego się desktopa. Początkowo budżet wynosił koło 3.5k zł, ale jeżeli warto dopłacić do czegoś lepszego to jestem w stanie. Do tej pory przykuły moją uwagę laptopy z Ryzenem 4700u, w szczególności: Acer Swift 3 4700u https://www.x-kom.pl/p/575017-notebook-laptop-156-asus-vivobook-s15-m533ia-r7-4700u-16gb-512-w10.html ASUS VivoBook S15 M533IA https://www.x-kom.pl/p/563183-notebook-laptop-141-acer-swift-3-r7-4700u-16gb-1000-w10-srebrny.html ten drugi nie jest obecnie na ofercie x-komu, ale zdaje się że jest w MediaMarkt. Nie mam jakiś ścisłych wymagań co do laptopa (chętnie przyjmę wszystkie propozycje), aczkolwiek fajnie było by mieć ekran dotykowy. Trochę obawiam się też laptopów z 8GB RAMu, szczególnie tam gdzie nie można tego RAMu rozbudować - trochę mało "future proof". No i co do dysku nie wydaje mi się żeby 500GB był ogromną tragedią - do tej pory męczyłem się na laptopie z 128GB SSD. Próbowałem też znaleźć jakiegoś porządnego porównania wydajności pomiędzy tymi modelami, ale nie znalazłem. Początkowo myślałem że ten Acer jest szybszy, ale okazuje się że ma low energy RAM, a doczytałem się że AMD-ki są podatne na szybkość RAMu. Z góry dzięki za odpowiedzi, jak o czymś jeszcze pomyślę to dam znać. I jeszcze raz, wezmę pod uwagę wszystkie propozycje. Edytowane 15 Września 2020 przez timewarp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGie Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2020 Tutaj masz Asusa z ekranem dotykowym za kwotę 3999 :) Zaletą Zenbooków jest wykonanie z aluminium. Parametry masz praktycznie takie same jak w modelach,które wstawiłeś. https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-laptop-um462-r7-16gb-512ssd-w10.bhtml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2020 Zdecydowanie warto iść w tego Acera ze względu na szybką pamięć ram, a ryzeny właśnie lubią wysokie taktowanie. Większość 14 ma ram lutowany, więc niestety tego się nie wymieni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timewarp Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2020 @MichalGie z jednej strony ciekawa propozycja, ale mam wrażenie że wszystkie laptopy z ekranem 360 stopni są znacznie droższe, albo płacą parametrami. Niestety ten ma właśnie gorszy procesor - jak szybko spojrzałem na benchmarki, to te z 4700u są czasami ponad 40% szybsze. Nie wydaje mi się żeby było warto tyle tracić na rzecz dotykowego ekranu. @roar.RAR no to potwierdza mój pierwotny wybór, ale zdaje się że te LPDDR4x 4266 są wolniejsze od normalnych pamięci w drugim laptopie (3200MHz). Mam też podejrzenia, że ze względu na większe rozmiary tego laptopa może mieć wydajniejsze chłodzenie - ale na szybko nie byłem w stanie znaleźć bezpośrednich porównań wydajności obu laptopów. Dziękuję za obie opinie. Przeczuwam że ostateczny wybór będzie pomiędzy tymi dwoma laptopami, jednak byłby to ciężki wybór. Ale dopóki nie podejmę decyzji chętnie przyjmę i wszystkie inne sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2020 Z tego co słyszałem to większość producentów, którzy pakują mobilne ryzeny, wkładają mega słabe chłodzenie, więc co nie wybierzesz i tak będzie ciepło ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timewarp Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2020 Przynajmniej kaloryfera nie trzeba ustawiać ?. Nie o same temperatury się martwię, ale zakładam że jeżeli osiągnie laptop pewną temperaturę, to zacznie ograniczać wydajność, to lepszy układ chłodzenia = lepsza wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ananas Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2020 W małych laptopach jest mało miejsca, dlatego zaletą w tym Acerze i Asusie jest aluminium, bo jednak łatwiej uwalnia ciepło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2020 Z dwóch podanych wybrałbym Swifta 3. Ewentualnie za małą dopłatą ASUS ZenBook 14 UM425IA R7-4700/16GB/512/W10P Konfiguracja praktycznie podobna, z tym że system jest w wersji PRO, dodatkowo dostajesz lepszą jakościowo matrycę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timewarp Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) W końcu zdecydowałem się na Swifta 3. Ogólnie jestem zadowolony, mam wrażenie, że jakby był konwertowalny to byłby perfekcyjny - ale to już raczej wykroczyłoby poza mój budżet. Parę rzeczy na które zwróciłem uwagę: 1. domyślnie górny wiersz nie pełni rolę klawiszy F1-F12, a rolę klawiszy dodatkowych (np sterowanie głośnością). Na szczęście da się to zmienić w biosie 2. W górnym prawym rogu klawiatury jest przycisk wyłącz... parę razy już przez przypadek go nacisnąłem zamiast delete. Widziałem że w Surface'ach są właśnie na odwrót, by było trochę ciężej to zrobić. Ale coś co mnie najbardziej męczy to... 3. Gdy jest uśpiony to zdaje się zużywać bardzo dużo baterii, potrafi się cały rozładować w ciągu jednego dnia. Nie wiem jeszcze co jest tego powodem, i chętnie bym przyjął jakieś porady. Edytowane 14 Października 2020 przez timewarp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 Lepiej hibernować niż usypiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagmarap23 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2021 W którym sklepie kupić lapka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123qwe654 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Witam, podepnę się pod temat, bo po co zakładać nowy 😉 Po pierwsze - sklep. Zakup najchętniej w jakimś Euro, gdzie mają raty 0% Po drugie - zastosowanie. Szykuje mi się rok pracy w delegacji, więc laptop będzie niezbędny. Głównie Netflix i jakieś inne pierdoły, ale może w końcu odpakuję W3 na PC i pogram. Albo zainstaluję to darmowe GTA5 czy tam coś innego znajdę. Granie jest w planach 😉 No to coś poczytałem, coś wygooglałem i mam dwóch faworytów w moim budżecie: https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-laptop-pav-r5-16gb-512ssd-gtx1650ti-w10_1.bhtml https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-laptop-fx506-i5-16gb-512ssd-1650ti-w10_1.bhtml Czy w tym przypadku tańszy będzie lepszy? Niby proc wydajniejszy, a reszta taka sama. No przynajmniej dla mnie 😄 PS. Bateria nie ma znaczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...