Skocz do zawartości
DuZy

pytanie o napięcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie co do napięcia z zasilacza 3.3V. Niedawno kupiłem nową płytę Soltek kt400 i po włożeniu pokazuje mi te napięcie rzędu 3.088V. Nie wiem czy jest się czymś niepokoić czy mam od razu zmieniać zasilacz (mam 300W noname) więc chciałbym aby mi ktoś fachowo podpowiedział :) Narazie nie zauważyłem żadnych dziwnych sytuacji - wszystko chodzi jak należy. Pozostałe napięcia: 5=4.919; 12=12.352; -12=-11.785. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięci 3,3 jest stanowczo za niskie!!! -12 też jakieś dziwne! Ja bym zmienił zasiłkę, w końcu to jeden z ważniejszych elementów kompa, a jeszcze jak masz zamiar kręcić to już wogóle!! Polecam chieftec'a 360W lub 420W!! Ale niech ktoś jeszcze się wypowie, może się myle :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxymalne wachania napiec moga byc +/- 5% wedlug specyfikacji ATX ... tylko niektore urzadzenia maja tolerancje +/- 10% na zmiane napiec

Widac ze te napiecia nie mieszcza w dupuszczalnej normie ... sprawdz napiecia miernikiem bo plyty glowne zawyzaja lub zanizaja zwykle napiecia ... jak napiecia na mierniku nie beda miescic sie w normie to reklamuj zasilacz lub kup nowy ... chieftec, forton.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...