nem Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Witam! Ostatnio na potrzeby domowe zakupiłem celerona 2,2. Celeron pracuje przy FSB 100x22 i oczywiście ma zablokowany mnożnik. Płyta główna to epox 4BDA533. Zauważyłem, że procesor po podniesieniu napięcia o 0,2 V i zmianie FSB na 133 MHz pracuje całkiem stabilnie jako 2,9 GHz. Jedynym problemem okazał się nagły zwis systemu podczas pracy przy 100% obciążeniu. Temperatura sporo przekroczyła 50 st. C. Moje wnioski to niedostateczne chłodzenie w.w. procesora. Macie duże doświadczenie w tej dziedzinie, jaki wentylator wybrać? Chłodzenie wodne odpada. Pozdrawiam serdecznie! Łukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 No troche duza ta temp.. ale proc sie ladnie zakrecil.. co do chłodzenia to dobry bedzie Igloo 2500 (ok.80zl) Do tego jakas pasta na sreberku, jesli dalej beda zwisy to znaczy ze albo procek za bardzo podkrecony albo za male napiecie. Ale to raczej wina temperatury. A poza tym... troszke poszukaj na forum, to przeciez nie boli :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomstu Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 może za słabe chłodzenie chipsetu sprawdz jaka jest jego temperatura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 Temperatura chipsetu chyba na rozsądnym poziomie, radiator jest chłodny. Na forum szukałem, a owszem, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi :roll: Jeszcze stosuję dwa potężne, łożyskowane wentylatory wyjęte ze starych IBM PS/2, które potrafią wymienić całe powietrze w big-towerze w ciągu kilku minut, to na pewno pomaga w czasie upałów. Kupię nowy wentylatorek i się pochwalę co uzyskałem. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...