Skocz do zawartości
ent

Spalone napedy ?? czy... cos innego

Rekomendowane odpowiedzi

elo! mam wlasnie na chacie flaki ze sprzetu kumpla. Komp mial malo ciekawe przejscia - qmpel strescil mi to tak: komp byl wylaczony, ale nie wyciagniety z pradu, w pewnym momencie cos strzelilo (podczas burzy) i w pokoju bylo czuc niezbyt przyjemny zapach. Dzis wpadlem do niego - pokazal mi zasilke, faktycznie bylo cos tam usmalone, no nic pomyslelismy i wrzucilismy inna zasilke - komp wlaczyl sie bez problemu ale nie wstal (nie zapostowal, nawet speaker nie wydobyl z siebie zadnego sygnalu), na plycie zaswiecila sie tylko jakas dioda, ale wiatrak na procku nie drgnal nawet o centymetr. Wzialem wiec flaki z kompa kumpla i zaczalem sprawdzac je u siebie - ramy - ok, graf tez, ale HDD i CD-ROM - lipa, nawet BIOS ich nie wykrywa, co prawda dioda na cedeku swiecie sie (caly czas) ale nie chce dzialac nawet tacka. Zastanawiam sie czy mozliwe jest zeby uszkodzeniu ulegly napedy i plyta, a reszta pozostala nie ruszona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie czy mozliwe jest zeby uszkodzeniu ulegly napedy i plyta, a reszta pozostala nie ruszona ?

Dlaczego się zastanawiasz, skoro to sprawdziłeś i tak jest?
Trochu dziwne wydaje mi sie ze spalily sie napedy jakos tak pierwszy raz slysze zeby upalily sie one przez zasilacz :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie czy mozliwe jest zeby uszkodzeniu ulegly napedy i plyta, a reszta pozostala nie ruszona ?

Dlaczego się zastanawiasz, skoro to sprawdziłeś i tak jest?
Trochu dziwne wydaje mi sie ze spalily sie napedy jakos tak pierwszy raz slysze zeby upalily sie one przez zasilacz :D.

malo widziales :)

mi poszlo hdd i cdrw (i oczywiscie zasilka, mobo, grafa, proc....shit hapenZ :/ )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malo spalonych kompow widzialem - dlatego sie pytalem :). A tak przy okzazji to czy sa jakies sposoby ochrony przed takimi zajsciami ?? (oczywiscie poza odlaczeniem kompa z pradu :)) zwykla listwa wystarczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj miesiac temu: posszedl zasilacz (LC-235) i pociagnal mobo , grafe, cd, cdrw... na nowej plycie napedy cd i cdrw powoduja zatrzymanie przy przechodzeniu post. Ale diody od power sie w nich swieca, tacki sie nie wysuwaja, rozebralem oba, nie widac zadnych uszkodzen... :? przezyl dysk, pewnie fart, dobrze ze przezyl on, bo byl wart wiecej niz te cd z cdrw razem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malo widziales :)

mi poszlo hdd i cdrw (i oczywiscie zasilka, mobo, grafa, proc....shit hapenZ :/ )

8O ale pobojowisko...

true...true... :(

ramy przezyly (sdr256 i cdrw na gwarancje oddalem)

ale za to zmobilizowalem sie i qpilem to co w podpisie :)

..i juz nie zwalniam obrotow w zasilce :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...