Minol Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 Witam Mam problem kupiłem nowe podzespoły Intel i5-10400f z Gigabyte B560 HD3, po czy chciałem ustawić ram na 2933mhz po przez xmp. Po ustawieniu i zapisaniu komputer się wyłącza, a ram jaki był taki jest. Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 Widocznie nie wyrabia taktowań na XMP. To się zdarza. Zaktualizuj Bios jak jeszcze tego nie robileś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2021 Witam zakładam ze bios jest zaktualizowany do wersji F9 ? https://www.gigabyte.com/Motherboard/B560-HD3-rev-10/support#support-dl-bios a jaki posiadasz Ram producent model ? wiesz ze twój CPU ma tylko wsparcie dla szybkości Ramu, po przez zintegrowany kontroler do 2666MHz,reszta to OC, a nikt OC nie gwarantuje ze będzie działać, i jaki CPU a raczej, w CPU jaki kontroler się trafi to jest panie loteria, czy wymiana na inne CPU tzn. takie same ale z innej serii mogła by rozwiązać ten problem to ? jak byś trafił na CPU z przed roku to pewnie działo by od razu a te nowsze to sam widzisz jak to wygląda w praktyce... jak rok temu parowałem i5 10400f z Z490 i pamięć 3600MHz i od pierwszego uruchomienia działa bez konfliktowo aż do teraz. ostatnio parowałem i5 11600k z Z590 i pamięci zamiast 3600 pracują tylko stabilnie na 3200, co poradzić, na siłę podnosić napięcie i kombinować z timingami ... czy próbowałeś ręcznie ustawić szybkość na te 2933MHz oraz ręcznie ustawić napięcie dla Ramu wedle specyfikacji ?, można znaleźć miedzy innymi na naklejce jaka znajduje się na Ramie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...