Magya Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Dziś przysłali. Stary Codegen poszedł na śmietnik (nie taki stary wcale, ale bałem się go nocami). Ładuje chiefteca do budy. Składam wszystko (po drodze lakierowałem bude więc wszystko wybebeszyłem). Włączam i....... 1) ok, stary codegen nie miał czujnika obrotów wentylatora... ale ten przy starcie miał obroty 1200 rpm, po zapuszczeniu wingrozy obroty podskoczyly do 1418, potem go wyłączyłem. Nie za mało ? Nawet jak przy starcie ? 2) Mam taki programik: health monitor. No i on międzyinnymi pokazuje stany napięć na zasilaczu. No więc właśnie: pozycja I/O - 2.64 w czerwonym polu (dokładnie tak samo było na codeshicie). Po pierwsze - co to jest I/O ? chodzi o input / output głównego złącza na płycie czy gdzie ?. Po drugie. Dlaczego 2.64. Przeciez to nowiotenki zasilacz - może to kwestia jakiegos buga w tym health monitorze. I jeszcze jedna sprawa z health monitorem - obroty na fanach. Myli pojęcia, że tak powiem: pokazuje CPU1: obroty PW FANA, PW FAN: PUSTE, N/A: Obroty CPU FANA. Podlaczylem na plycie wszystko dobrze wiec nie rozumiem o co biega i co z tym I/O. 3) Trzecia sprawa to temperatura na procu. Na codeshicie była niższa. Moze to kwestia tego, ze jak go rozbierałem, to moglo sie troche pasty z cpu usunac a drugi raz juz nie nakladalem. Niby ta temperatura nie jest taka znowu wysoka ale..... bylo o 2 - 3 stopnie nizej.. wiec nie wiem juz.... pomóżcie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Tak włąśnie siekręci fan w chieftekach.Ja mam model z jednym fanem i max sie kręcił raz na 1700 obrotów i był dalej nie słyszalny..Co do tego napiecia to niewiem co ono pokazuje.Mozę napiecie na pamieciach??P w sumie to tyle ono wynosi(prawda :?: ) POdaj jakie masz inne napiecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magya Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 oto odczyty z health monitora: VOLTAGES: + 12 V - +12,28 V - 12 V - - 11, 79 V + 5 v - + 5 V :) Core: +1,57 V Aux: +1, 62 V I/O + 2,64 V (CO TO JEST ??????) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Temp. na procu podrosła, bo zasilacz mniej powietrza wyciąga z obudowy (chodzi na niższych obrotach) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 I/O + 2,64 V (CO TO JEST ??????) Nie wiem, co to, ale na Chieftec 420W jest tyle samo :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D 8) 8) 8) 8) :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 oto odczyty z health monitora: VOLTAGES: + 12 V - +12,28 V - 12 V - - 11, 79 V + 5 v - + 5 V :) Core: +1,57 V Aux: +1, 62 V I/O + 2,64 V (CO TO JEST ??????) z napiec wniskuje: Aux - to jest na procku core - to jest na chipsecie I/O - to jest na ramach czemu nie popatrzasz w biosie? epox zamienia podawane czujniki napiec :) wszystko w normie co do wentyla zasilki - u mnie na DF w windzie 1600obr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 NIewiem co to aux ale core to napewno jest na proc napiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 wlasnie ine bardzo - okolice.15V to jest napiecie chipsetu :) problem w tym ze epox podaje inaczej napiecia na czujnikach i przet to to zamieszanie -a w dodatku kolega uzywa jakiegos dziwnego programu do odczytow :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayek Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 prawie od zawsze wiadomo ze Epoxy RDA(+) przeklamuja odczyt I/O wiec tym napieciem sie nie przejmuj... a Chieftec HPC360W-202 potrafi dojsc na swoim wiatraku do 2000 rpm, jak bedziesz mial goraco w kompie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magya Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 A oto i rozwiązanie zagadki: Temperatura na procu wzrosła bo temperatura otoczenia u mnie w domu o godzinie 19 wynosila pieprzone 29 stopni. Upały jak sukinsyn, duchota. Napisałem że wzrosła od kiedy wymieniłem zasiacz, zapomniałem tylko, że wymiana zasilacza trwała 2 tygodnie w czasie których komp nie chodził tylko leżał rozbebeszony w kartonach a dwa tygodnie temu nie było jeszcze takich upałów jak teraz. Teraz mam zapuszczonego prime'a 95 i temp 43,5, bylo 45 ale teraz trochę spadło... Idę do pracy, wieczorem dam znać jak wyniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...