Skocz do zawartości
Beavis

Ciężki wkręt -->> Panel HardCano 9 i problem z podłącz

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm... Panowie mam problem z podłączniem tego cacka :( :( :(

Dostałem go dzisiaj rano... potem sam próbowałem go sobie "na sucho" podłączyć ale nie wiedziałem jak :cry:

Szuałem na forum -> szukałem w wyszukiwarkach i nie znalazlem monatazu dlatego zwracam sie do was z pomoca :!:

Oto zdjęcia poszczególnych czesci z zestawu:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Chce podlaczyc ten pane z 6 wiatraczkami (czytalem ze trzeba je polaczyc szeregowo) w nastepujacy sposob:

2 z przodu wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace

2 z tylu wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace

1 pod zasilaczem wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy

1 od procka

Moja buda to BigTower Chieftec'a wiec miejsca jest na tyle zeby swobodnie poprowadzic kable :)

Najwiekszym moim zmartwieniem jest problem z podlaczeniem kabla na 3 zalaczonym zdjeciu... wydaje mi sie ze powinno to byc tak: 8 3pinowych koncowek podlaczyc odpowiednio do panela a dalej KURDE nie mam pojecia :cry:

Na oficjalnej stronie znalazlem tez takie zdjecie odnosnie polaczen:

Dołączona grafika

W instrukcji dolaczonej do panela nie ma nic odnosni montazu :(

Tak wiec prosze o wszelka pomoc w zmontowaniu a wiem ze na tym forum sa fochowcy co pomoga

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK te male wpinam do panelka.

Teraz tylko kwestia tych duzych, sa tam nastepujace koncowki:

4 mesko-zenskie (kabelki sa zamontowane i wchodza do srodka od spodniej koncowki) ciezko to opisac jak ktos wczesniej nie mial z tym kontaktu :( mniej wiecej wygloada to tak:

>-->>-->>-->>--> gdzie >--> to jedna taka koncowka

2 meski po podlaczone sa 4 kabelki ale po dwa wchodzado jednej dziury, dodatkowo jest na nich napisane FOR POWER SUPPLY (wiec to dwie to chyba do koncowek od zasilacza)

No wlasnie jest jeszcze jedna koncowka i wyglada mniej wiecej tak jak kabel do podaczenia np. HDD czy DR-ROM... z jednej strony jest wtyk meski potem kabelki zolty, dwa czarne i czerwony gdzie od od czerwonego i czarnego ida dwa cieniutki kabelki do panela

Ale cos mi zdaje ze nikt tego nie zrozumie bo ciezko jest jak sie tego nie widzialo na wlasne oczy :cry: :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widac to jest tak:

Z hardcano wychodzi kabel do zasilania 12V zakonczony molexem + czujka. Wpinasz to do napiecia z zasilki.

Masz dodatkowy kabel Molex > male koncowki (chyba sie SH3 nazywaja albo cos takiego). Do molexow podpinasz wiatraczki (jak masz wiecej niz jeden to szeregowo), a druga strone do Hard'a.

Jak Twoje wiatraki sa 3 zylowe (z regulacja obrotow) to dajesz bezposrendnio w panel.

Proste!

Zwroc uwage jaki prad moze isc po ktorym kanale, zebys ukladu nie spalil (jest wszystko na stronie TT).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak zaczynam opisywac:

Ten kabel jest polaczony z panelem na stale za pomoca dwoch kabelkowtore wychodza z czerwonego i czarnego kabla. Posiada z jednej strony wtyk meski a z drugiem zenski. To ten kabel pokazany na 4zdjeciu w pierwszym topicu - ZDJECIE:

Dołączona grafika

Tych koncowek jest az 4 (zdjecie 3 w pierwszym topicu) posiadaja z jednej strony wtyk meski a z drugiej zenski. Kabelki (ktore widac na foto) sa zakonczone 3pinowa wtyczka podpieta do panela. Do kazdej jest doczepiona etykietka z napisem FAN od 1 do 4. ZDJECIE:

Dołączona grafika

I w koncu ostatnie dwie wtyczki, do ktorych wchodza po DWA czarne kabelki i DWA czerwone... jak widac na zdjeciu jest to wtyk meski z dwoma bolcami. Do kazdego jest doczepiona etykietka FOR POWER SUPPLY. Kabelki rowniez zakonczone sa 3pinowymi wtykami ktore wchodza do panela. ZDJECIE:

Dołączona grafika

Prosze napiszcie czy mozna np. obciac te koncowki i podlaczyc je jakos bezposrednio do wiatrakow...

Zdjecia power by Nokia 7650 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz to tnij, ale robisz wszystko na swoja odpowiedzialnosc. Ja wszystko podlaczelem na wlasna reke (do PAPST'ow zakladalem te male 3-pinowe koncowki, bo sa mniejsze).

Pomysl jak Ci wygodnie.

Tak zebralo mi sie na refleksje. Zestaw jest bardzo ladny, ale naprawde lepiej zrobic to samemu. Sa wakacje, wiec studenci maja troche czasu. Dodatkowo bedzie taniej.

Ja wlasnie koncze swoj (na kazdym potencjometrze bede mogl miec wiecej niz tylko 0,35A, bo prawie tyle to mi jeden PAPST bierze). Zostal tylko termometr, chlodzenie LM'ow i galki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze nie umiem zrobic takiego termometru - bo o ile sterwoanie wentylai jest w miare roste to termometr 4 punktowy mnie przeraza - nawet nie wiem jak sie zabrac do tego a jakiegos KIT'a sie boje :D

Lukas20 moze bylaby mozliwosc zebys wykonal tai termometrzyk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK uklad poszedl na 4 wiatraczkach :P :P :P

Dzieki za wskazowki :!:

Ale jakbyscie mogli to podpowiedzcie co nalezy uczynic zeby mozna bylo podlaczyc dwa dwa wiatraki do jednego pokretla :?: Mi sie udalo ale chodzily na chyba najmniejszych obrotach i nie dalo sie zmienic :(

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polaczyc je molexem szeregowo do tej sciezki, ktora idzie do danego pokretelka albo pobawic sie lutownica i polaczyc kabelki.

Mozesz napisac na czym to jest uklad? LM'y, tranzystor czy cos innego?

LM317 ma te zalete, ze wytrzyma max. 1,5A co w przypadku lepszych papstow moze sie przydac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polaczyc je molexem szeregowo do tej sciezki, ktora idzie do danego pokretelka albo pobawic sie lutownica i polaczyc kabelki.

Mozesz napisac na czym to jest uklad? LM'y, tranzystor czy cos innego?

LM317 ma te zalete, ze wytrzyma max. 1,5A co w przypadku lepszych papstow moze sie przydac.

Pewnie zebym ci powiedzial ale sam nie wiem na czym jet ten uklad bo sie komplenie nie znam na tym :(

Jezeli da sie to jakos sprawdzic to napisz gdzie a ja ci odpowiem.

Nie wiem tez czy ten ukald LM jest tak az wazny skoro na pojednyczym wiatraku (8x8) jest napisane: "DC 110mA" wiec natezenie rzedu 1,5A jest az ndto potrzebne... jednak moge sie myslic :P i pewnie tak jest :D

Jeszcze jedno... podlaczylem szeregowo dwa papsty ale tym razem bezposrednio do molex'a od zasilacza i to samo co wczesniej - kreca sie jakby na 5V :(:(:(:(:(

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hymmm sa 4 czarne kostki rozmiarow mniej wiecej 0,9 x 1,1 i sa tak zamontowane na penelku ze trymaja je 4 malenkie blaszki... a jest na nich napisane cosik takiego: B5 03 ZT

moze to cos wyjasni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa czesciowo sie wyjasnila... jedno z pokretel bylo uszkodzone (chyba zjebal sie rezystor)... dyski podlaczylem ROWNOLEGLE i byla regulacja plynna na reszcie pokretel :P

Musialem odeslac panel ze wzgledu na uszkodzone pokretlo i teraz czekam na zwrot paczki

mimo wszystko wielkie dzieki za rady - szczegolnie od LUKAS'a20 THX :!:

ps. jak dostane zwrot i podlacze to jeszcze raz cosik skrobne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...