Skocz do zawartości
Velos

kres mozliwosci?

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa sprawa , mój 2000+XP ( A0 )nie chce przekroczyc 2000MHz , tzn przekracza ale winda sie nie wczytuje , bios , dos ok , ale winda nie , udalo mi sie nawet zrobic aby zaczela sie winda wczytywac ( 1,85 v procka ) ale potem sie zwislo. Aktualnie procek chodzi na 166x11,5 ( co daje jakies 1915 MHz), pamiec 2x256 na 333 ( dual chanel ) przy standardowym napieciu ( bo nie podkrecana , fabryczne 333 ). Zasilacz 300W firmy "megaszajsbajt" , plyta glowna abit nf7 , i teraz pytanie co z tym fantem zrobic aby przekroczyc granice 2000MHz , nawet okolo 1950 MHz w 3dmarku sie resetuje gdzies w polowie . Na stabilnych ustawieniach ( chyba ) czyli 166x11,5 mam 7317 punktow ( podkrecony procek + podkrecona grafa Leadtek WinfastA170 gf4 mx440 64ddr z 270/405 @ na 320/460 ) . Pewnie napiszecie ze lepiej jest ustawic wieksze FSB a mniejszy mnoznik , sprawdzilem 200x9,5 ( bo na 200x10 juz nie chodzi ) i jest duuuzo wolniej niz na 166x11,5 .

Nie mam tylko pojecia jak z pamiecia , jak te taimingi poustawiac i czy to cos w ogole da ? ( jesli juz bedziecie odpowiadac na to to zapodajcie nazwe tego programu do prockow testowania ) z gory dzieks. czekam na jakies fachowe podpowiedzi wycisniecia wszystkiego co sie da z tego kompa ( ps , na czas zabawy prockiem wszystkie niepotrzebne urzadzenia takie jak CD-rw , sieciowka zostaly odlaczone aby nie obciazac zasilacza )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moj przy ponad 1900 MHz jest stabilny ( jeszcze sprawdze primem95 i powiem bo 3dmark2001SE smiga zdrowo ) , ale myslalem ze jeszcze cos sie z niego wyciagnie, jak jeszcze zwiekszyc wydajnosc kompa olewajac juz procka , bo to chyba nie wszystko co jest mozliwe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie fajniej byloby ta sztuke sprzedac jakiemus znajomemu co nie bedzie krecil a sobie kupic sliczne JIUHB? masz przewage nad moimi wysilkami n poprzedniej mobo bo masz dobra plyte ale nie wiem czy ten procej pojdzie na 2000Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie fajniej byloby ta sztuke sprzedac jakiemus znajomemu co nie bedzie krecil a sobie kupic sliczne JIUHB? masz przewage nad moimi wysilkami n poprzedniej mobo bo masz dobra plyte ale nie wiem czy ten procej pojdzie na 2000Mhz

a ile twoj 2000+ ( JIUHB ) wyciaga obecnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie mam chyba uszkodzone mobo :/ ale na sprawnym mam na default vcore mam 2600+ a przy podnoszeniu napiecia idzie duuuzo wyzej

mialem juz 2250MHz ale dopiero jak wymienia mi mobo to poszaleje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cud sie stal i odpalilem winde na procku 2000+XP @ 2000MHz ( 133x 15 1.85v ), 3DMark sie wykaszanil w polowie ( wyciagnelem nawet karte dzwiekowa z kompa , wczesniej jak byla to winda sie nie odpalala - zasilacz musze zmienic bo ten kijowy , taki z tego moral )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki

Przy 1.875 po wlaczeniu juz sie siakis alarmik wlaczal wiec nie experymentowalem ;) bo by moglo ise to zle skonczyc , ale wlasnie nie wiem czy to nie wina zasilacza , i tak mi sie cos zdaje ze jak bym mial mocniejszego to na te 2000MHz by stabilnie chodzil , bo w biosie te wartosci napiec zasialacza takie nie za ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój MAX chodził na 1833 11x166 a stabnilnie 10,5x166 :twisted:  więc bieda :( a Ty marudzisz :P

tak czytam i czytam i aż mi głupio :oops: ze marudze ze proc wygrywa ze mna przy <2000mhz ale to tylko narazie :D a proc taki jak w podpisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marudze bo chce max wyciagnac z tego co mam ;) , i tak sie zastanawiam nad tym 1700+ ( B0 oczywista ) + Huntkey Lw-6400h Gold i jakims Volcano ( zbankrutuje ) ale mnie to wciagnelo ;) , tak to jest jak sie troche posiedzi na forum i poczyta tego co ludzie pisza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marudze chodziło mi o mnie albo ja albo ty mnie zle zrozumiałeś miałem na mysli ze JA marudze o swój proc a jak czytałem ten post to mi się głupio aż zrobiło bo Ty się męczysz o te mhz na których mój smiga bezproblemu :) p.s ja tez sie męcze tylke ze o jeszcze wyzsze MHZ :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...