Skocz do zawartości
Gość

oj Lisek Lisek

Rekomendowane odpowiedzi

patrzcie co kiedys dwanoooo dwanoooo temu lisek wyslal na www.benchmark.pl NIE WIEM CZY TO JEST LISKA ALE CHYBA TEGO NASZEGO! ;-))))

Bzdury o podkręcaniu PIII WoJo

Pod tym kontrowersyjnym tytułem otrzymałem list od kolegi Lisek, zdegustowanego naszymi artykułami na temat ekstremalnego podkręcania procesorów Pentium III. Dodam że nie jest to pierwszy list jaki otrzymałem, utrzymany w podobnym tonie. Do dyskusji zapraszam na naszą grupę news.ceti.pl / benchmark.3d.

Ostatnio czytałem na temat podkręcania PIII 450 na 600MHz fsb 133MHz i nawet 150 MHz w co już kompletnie nie wierzę. Przeczytałem tekst Michała, więc poleciałem do sklepu, kupiłem procka seria: SL37C Malay zacząłem podkręcać fsb 110 = 500MHz działa bez zwisów 3 dni grania w Q3Arena :))) fsb 133 = 600MHz!!! no i....winda się ładuje ale jakiekolwiek granie, coś związane z grafiką = zwis:

Otóż Michał prezentuje screeny z WCPUID oraz SiSoftSandra mi też to idzie nawet na 600MHz. Dziś dostałem pamięci PC133 no i nic, 500MHz i tyle. Na procku mam zamontowany wiatrak od zasilacza puszczony na 17V. Temperatura przy 600MHz ok. 45 stopni. Zamówiłem radiator + 2x wentylek na discotech.waw.pl. Zobaczymy co będzie gdy do tego dojdzie Peltier :)

A Michał se normalnie robi JAJCA z ludzi, niech pokaże screen z 3dmarka (wynik) ze screenem z WCPUID lub SiSoftSandra!!!

Moj konfig: Intel Pentium III SL37C Malay, Abit BE6-II z SoftMenu III, BIOS v.PO, Diamond Viper 770 Ultra nie przetaktowany, SB 128PCI itd.. AGP 2/3 PCI 1/4 Voltage 2.2 na 600MHz nawet 2.3V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wielkim trudem wstaje do 1.3 ale zwisa po ok 30 sek i trzaba poczekać aż ostygnie bo się komp nie chce wskrzesć. To co mam to chyba max , bo przy 1245 miałem blue screena przy ładowaniu windy ,może to memorki nie dały rady (było 7.5x166) ale raczej w to wątpie bo na 160 chodzą na fast a wtedy odpalałem go na normal.

Przy obecnych ustawieniach to stabilny jak skała , vcore 1.85. Jak bede miał napad overclokerskich checi to go dokładnie potestuje. Może musi się wygrzać 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to akurat moj tekst, ale kiedys takie cos wyslalem na benchmarka i pojawilo sie. Mialem spory problem z podkreceniem mojego PIII450 @ 600. W koncu zaparlem sie, zmodzilem nowe chlodzenie (wentylki @ 17V, etc, bo o zmiane coolera nawet nie bylo co marzyc). W sumie tak na dobre zaczela sie sprawa z podkrecaniem, ulepszanie chlodzenia,etc.

Gdyby te PIII 450 to pewnie nie zobaczylibyscie Tweak'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...