Skocz do zawartości
mostom

Padnięta karta graficzna.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko.

Jak zamiast normalnego ekranu pokazują mi się na monitorze paski kolorowe - to co to może być uszkodzone w karcie? Pamięć czy GPU? Na pewno to karta bo sprawdzałem na innym kompie. Czy mogą to być zwarcia na karcie graficznej?

I jeszcze jedno - jak karta idzie do naprawy - to wysyłają ją do producenta czy raczej serwisy lokalne je sprawdzają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy gdzie kupiles bo jak w jakims osiedlowym sklepie to to idzie do hurtowni a z hurtowni do producenta, a jezeli w czyms wiekszym to sprawdza to i zdiagnozuja, ale serwis i tak bedzie u glownego dystrybutora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy gdzie kupiles bo jak w jakims osiedlowym sklepie to to idzie do hurtowni a z hurtowni do producenta, a jezeli w czyms wiekszym to sprawdza to i zdiagnozuja, ale serwis i tak bedzie u glownego dystrybutora

Kupiłem w dość dużym, znanym sklepie komputerowym z własnym serwisem. Zastanawiam się tylko czy kapną się, że odklejałem radiator na GPU i przyklejałem inny. Teraz przykleję spowrotem oryginalny - ale jak zerkną i odkleją go to i tak zobaczą, że był zdejmowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie wgrywales przypadkiem jakiegos trefnego biosu do tej karty?? kumpel tak zrobil w VOODOO3 i mu sie tak wlasnie dzialo - a co do radiatora to sprobuj pościemniać że sam odpadł i jeszcze ci coś uszkodził w kompie przez to ! może sie uda jak trafisz na kretyna w sklepie to uwierzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie wgrywales przypadkiem jakiegos trefnego biosu do tej karty?? kumpel tak zrobil w VOODOO3 i mu sie tak wlasnie dzialo - a co do radiatora to sprobuj pościemniać że sam odpadł i jeszcze ci coś uszkodził w kompie przez to ! może sie uda jak trafisz na kretyna w sklepie to uwierzy :)

Na szczęście Biosu nie wgrywałem. Radiator już przykleiłem (zerknąłem na oryginalne zdjęcie karty) dokładniutko w tym samym miejscu. Chyba do testowania karty radiatora nie będą odrywać. Martwi mnie jeszcze jedna rzecz - miałem radiatory na kościach pamięci i przy odrywaniu, a raczej przy czyszczeniu kleju rozcieńczalnikiem pozmazywały się odrobinkę napisy na kościach. Czy jest możliwe aby od wysokiej temperatury napisy troszkę same poznikały :lol: - oczywiście jest to tylko parę takich miejsc - ale zawsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiscie sie jeszcze z czyms takim nie spotkalem ale to chyba mozliwe... ile czasu masz tą kartę?? jesli krotko to idz do sklepu i powiedz ze od razu jak kupiles nie dzialala ale myslales ze to moze procek ci sie spieprzyl albo ram ale sprawdziles u kumpla i to samo co u ciebie, i stwierdz typowi prosto w oczy ze jak ja ogladales czy nie jest uszkodzona to odkryles ze pamieci jakos dziwnie wygladaja ale sie na tym nie znasz ! Jesli jednak masz tą karte dosyć długo to takie rozwiązanie odpada... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiscie sie jeszcze z czyms takim nie spotkalem ale to chyba mozliwe... ile czasu masz tą kartę?? jesli krotko to idz do sklepu i powiedz ze od razu jak kupiles nie dzialala ale myslales ze to moze procek ci sie spieprzyl albo ram ale sprawdziles u kumpla i to samo co u ciebie, i stwierdz typowi prosto w oczy ze jak ja ogladales czy nie jest uszkodzona to odkryles ze pamieci jakos dziwnie wygladaja ale sie na tym nie znasz ! Jesli jednak masz tą karte dosyć długo to takie rozwiązanie odpada... :(

Odpada - mam ją od kwietnia. Przed chwilą zaniosłem ją do sklepu - jedzie do serwisu :x . Ciekawe czy uznają gwarancję? A jak nie uznają to od razu mi ją naprawią za dopłatą czy najpierw muszą się ze mną skontaktować ? Wie ktoś coś na ten temat ? Nie chciałbym za naprawę więcej zapłacić niż karta jest warta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serwis raczej nie naprawia takich rzeczy... pewnie ci dadza nową kartę i albo zrobią to za darmo albo każą coś dopłacić! Tylko sie nie zgadzaj na dopłate większą niż połowa ceny karty bo jeśli ci z taką ceną wyskoczą to znaczy że chcą na tobie nieźle przyciąć chajsy !!! w takim wypadku olej sklep > uzbieraj kase na nową karte i oni bedą musieli pokryć koszty przesyłki towaru ! satysfakcja gwarantowana :> ps. opisz dokladnie jak wygladala sytuacja jak zaniosłeś grafę do sklepu - co powiedziałes? na co sie patrzyli? jak zareagowali? pamietaj ze dla nich jestes chodzącym portfelem a twoje uczucia to niepotrzebne drobne !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> uzbieraj kase na nową karte i oni bedą musieli pokryć koszty przesyłki towaru ! satysfakcja gwarantowana :> ps. opisz dokladnie jak wygladala sytuacja jak zaniosłeś grafę do sklepu - co powiedziałes? na co sie patrzyli? jak zareagowali? pamietaj ze dla nich jestes chodzącym portfelem a twoje uczucia to niepotrzebne drobne !

Nie będą chcieli mnie obciążyć kosztami przesyłki i testowania jeżeli karta wróci z napisem - gwarancja nie uznana!!! ?

A w sklepie ?? Wzięli kartę i powiedzieli, że jedzie do serwisu - pospisywali tylko numerki z karty i na tym się skończyło (ich rola w tym wszystkim jest chyba niewielka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powinni tak zrobic bo oni na pewno nie wysylaja tylko twojej karty do serwisu ale tez kilka innych rzeczy, nie oplaca im sie fatygowac tylko dla jednej rzeczy wiec czekaja aż sie tego wiecej uzbiera i dopiero wtedy wysylaja! Dlatego nie powinni cie obciazyc ale kto wie? Jak duzy to sklep? Jesli duzy to nie powinno byc problemu bo taki koszt to dla nich pestka jesli maly to moze byc problem ale wątpie - masz prawo cos zepsuć a oni już muszą sprawdzić co!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...