Gość Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 ok jak bylem u babci to znalazlem stara pralke wydlubalelm z niej pompke no i niewiem jaka jest jej wydajnosc czy da sie ja jakos policzyc bo niemam narazie weza na wlot (wew 35mm ) i niemam jak to sprawdzic dodam ze pompka ma 130W i 9 lopatek o powieszchni ok 1cm2 po zmianie chlodzenia pompki z ac na wc bedzie bardzo cicha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 31 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2003 130w to ci nieźle bediz egrzało ta wode.. z drugiej strony przepływ powinien byc duży.. chyba ze to starodawny typ czy cos i z duzej mocy mała wydajnośc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Wydajnosci nie da sie policzyc. Musisz poszukac danych producenta albo zmierzyc. BTW 130W - daruj sobie. Raczej cicha nie bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 .. i bedzie troche pradu pobierała :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 .. i woda wytrze bloki na wylot :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 joz ja podlanczalem i jest cicha (wkazdym razie cichsza od wiatraka ktory mam(jakis noname 80x80) tylko wibruje i trzeba by ja na czys zawiesic wody nie bedzie gzala bo jest niezatapialna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 joz ja podlanczalem i jest cicha (wkazdym razie cichsza od wiatraka ktory mam(jakis noname 80x80) tylko wibruje i trzeba by ja na czys zawiesic wody nie bedzie gzala bo jest niezatapialna poważnie ?? kurde jak 130W pompka ze starej pralki moze być cicha a już w porónaniu do wiatraczka nawet tego 80x80 ?? powaznie jest cicha ?? ale z tym 130W to już za dużo ja się mecze bo mi 30W idzie w wode a to za dużo a jak zrobiłem niezatapilną to była za głośna i mam teraz zgryz :x co zrobić ale 130WWWW to cherbate ze zagotujesz bo grzałki takie malutkie turystyczne tyle mają . Mały update mojego podpisu i upragnione <2000mhz :) sie pochwalić musze nie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 spoko pokaz jakies foty jak to poskladasz :) - pozatym policz sobie ile prady wyjdzie ci na miesiac uzytkowanie takiej pralki :D ee tzn chlodzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luizyt Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 130w to ci nieźle bediz egrzało ta wode.. z drugiej strony przepływ powinien byc duży.. chyba ze to starodawny typ czy cos i z duzej mocy mała wydajnośc. jka z pralki to moze jest z wbudowaną grzałką:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 130 W to daje 3.13 kWh na dobe czyli liczac po 36 gr za kWh mamy ok 35 PLN na miesiac za prad dla takiej pomki (zakaldajac ciagla prace 24/7) troche drogo wychodzi... arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 a co do tematu - wez do wiadra jakas ilosc wody - niewazne ile - i zapodaj jej pompowanie do drugiego wiadra przez 60 albo 120sek - pomonz przez ilosc takich przedzialow w godzinie (dla 60 sek pomnoz przepompowana ilosc wody przez 60) masz wydajnosc inaczej si enie da - weze beda ci do tego potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 dla pewnosci zapuscilem ja jeszcze raz po zdieciu turbiny chlodzacej nie jest wcale naprawde glosniejsza a ta moc to jest podana na pompce a jak licze ja sam 220*0,9 to mi wychodzi 198 :twisted: ta pompka naprawde grzeje sie jak cholera po godzinie jak ja podnosilem to malo sie nie popazylem (bez turbiny chlodzacej) chyba skombinuje jakies bloczki dodatkowe na nia jak w poniedzialek przyjdzie nagrzewnica to we wtorek wc powinno byc kompletne btw widzieliscie szybkozlaczek 35mm fajnie wyglada :D UPDADE z torbina dziala moze jak tak 120x120 z tych glosniejszych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 tak btw nagralem dzwiek pompki i mojego wentyla na cpu japierw pompka lezy na dywanie potem ja podnioslelm i dalej jest wentyl to to co tak warczy to pompka jak bokiem lezy moze w poniedzialek zapodam jakies fotki zapodam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Arnie, ta pompka przedzej czy pozniej Ci sie spali. Typ silniczka w pompkach do automatow nie jest przeznaczony do pracy ciaglej niestety. A chlodzic jeszcze pompe w chlodzeniu to juz przesada IMO :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Podepne sie pod temat bo w sumie chodzi o wydajnosc pompki: W zestawie otwartym ktore wlasnie skladam bedzie jeden bloczek i pojemnik - narazie bez chlodnicy. W tym momencie mam dylemat co do wyboru pompki. W archiwum ktos madry stwierdzil ze: Zalezy jak bardzo restrykcyjny twoj uklad jest jesli chodzi o przeplyw, ale generalnie kup pompe o wydajnosci do 1000l/h, przy jak najmniejszej mocy i jak najwiekszym wytwarzanym cisnieniu (wysokosc slupa wody). Jezeli natomiast idzie o pozniejsze rozbudowywanie ukladu, to lepszym wyjsciem jest kupno pompki 600-1000l/h, podnoszacej wode na >1.5 przy mniejszej mocy W zwiazku z tym najkorzystniej wydaje mi sie jest: Pompka Aquarium Systems MJ750 zakup - Wydajność 670l/h Moc 7,5W - Maksymalna wysokość podnoszenia słupa wody 1,65m (62zl) ale wacham sie czy AquaSzut Typ 600 8W lub ewentualnie AQUAEL 650 l/h nie bedzie wystarczajacy (a duzo tanszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 O Aqualelach wiele niepochlebnych opini jest na forum, moze lepeij MJ ?? Nie wiem jak z Aquaszutami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JARBIO1 Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zrezygnuj z tej pompi z autmatu i zapodaj sobie ph 802(polecam :lol: 8) )Ja miałem pomke BOSCH z automatu(była cicha)ale ją odstawiłem .Jak pisze Reed te pompki niesą do pracy ciągłej i zostaje jeszcze kwestia poboru mocy a na mniejszym napięciu (np 110 v)niekażda pompka ruszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2003 narazie nie mam srodkow zeby zrezygnowc z tej pompki zlaoze jej jakies radiatorki zamiast turbinywiatrak i moze bedzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 ja mam od jakiegos czasu aquael 650l 0.9m podnoszenia i jestem zadowolony - sprawuje sie calkiem milo i ma spore cisnienie - ale jak dozbieram kase to przesiadka na ph802 - aqua el to bardziej tymczasowe rozwiazanie - ale wiadomo ze prowizorki sa najtrwalsze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Ayem - jak jest z glosnioscia twojego i wogole wszelkich aquaelow ? Ja mimo wszystko bardziej przymierzam sie do aquaszuta 600 - znacznie wiecej pozytywnych opinii przeczytalem na forum. W tym momencie wstrzymam sie z kupnem drozszej wydajniejszej pompki, chyba ze na aquaszucie wydajnosc bedzie niezadowalajaca (blok wave1) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 3 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2003 leciutko buczy - slychac jak zblize glowe do zbiornika na jakies 30cm pojemnik stoi pod biurkiem to nawet w nocy na lozku mam idealna cisze - tzn 3x80mm@7V jest glosniejsze :) niestety przez upaly 5V wymieklo :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 A czy ktos mial i testowal obydwie pompki - aquaszut i aquael i moze dac informacje co do glosnosci - ktora cichsza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...