mostom Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Jeśli się nie mylę istnieją dwa typy wentylatorów. 1. Z diodą termiczną (regulowana prędkość obrotów) 2. Bez diody termicznej (teoretycznie bez regulacji obrotów) W pierwszym przypadku prędkość wentylatorów zależy od temperatury na diodzie - czym większa temperatura tym większa prędkość. W drugim jest stała prędkość (ewentualnie regulowana przez podanie wyższego napięcia z płyty) I teraz moje pytanie. Jeżeli podłącze wentylator bez diody termicznej do płyty głównej powiedzmy jako wentylator obudowy. To bios zczytuje sobie temperaturę z diody na płycie i podaje różne napięcia na wentylator co powoduje w zależności od temperatury większą prędkość. A jeżeli podłącze wentylator z diodą termiczną (i diodę zostawię luzem - taką wiszącą) to jak będzie się zachowywał wentylator? Czy będzie kręcił mocniej (przy wyższych temperaturach) dlatego, że dioda tak reaguje, czy dlatego, że z płyty idzie większe napięcie, czy i to i to? I czy przez takie podłączenie nie można uszkodzić wentylatora (według mnie zwiększone jest napięcie z płyty + większa prędkość przez diodę) ? Mam podłączony wenty Cooler Mastera właśnie w ten sposób i prędkości są większe niż podane przez producenta (oczywiście jak się ładnie rozgrzeje buda). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haski Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 W obudowie to raczej nie będziesz miał takich temperatur jak pod prockiem tak że diodę to raczej nie ruszy. O ile cię dobrze zrozumiałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haski Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 W obudowie to raczej nie będziesz miał takich temperatur jak pod prockiem tak że diodę to raczej nie ruszy. O ile cię dobrze zrozumiałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaizm_ Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 a ja jeszcze nie widzialem biosu, ktory by sterowal predkoscia obrotowo wiatraków, ale ja malo widzialem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 1 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2003 ja myslalem ze sporo juz widzielem ale chyba taki bios przegapilem - moje zdanie TO BZDURA :) bios nie steruje predkosciia, na niekrprych plytach mozna progrmamem np speed fan regulowac do tego to nie mobo reguluje predkosc wentyli tylko termistor w wentylatorku - o ile taki posiada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...