Skocz do zawartości
Raptor

WD 360GB vs Seagate 7200.7

Rekomendowane odpowiedzi

W ciągu najbliższego miesiąca zamierzam wymienić swoją wysłużoną Barracude V 80GB tylko nie wiem na jaki dysk :|. Na pewno musi być na SATA - będzie mi służył przez conajmniej następne 1.5 roku. Zastanawiam sie na WD 360GD (10k RPM, 36GB, 8MB cache) lub Barracuda 7200.7 (7.2RPM, 120GB, 8MB cache). Jeżeli byłby to WD to wyląduje jako dysk systemowy, jeżeli Barracuda to dysk na dane. Z jednej strony wiadomo że lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> większy dysk ale jak na razie mam wystarczająco miejsca (3x80GB), wiec dlatego myślę o szybkim dysku :? Poradzcie coś bo czuje się jak ten osiołek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz 240 gb i mowisz ze Ci starcza to ja bym wzial WD 10 k obrotow i postawil na tym system

z WD będzie 200GB ale myślę że powinno też wystarczyć
hmmmm wedlug moich obliczen 3x80 to jest 240 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz 240 gb i mowisz ze Ci starcza to ja bym wzial WD 10 k obrotow i postawil na tym system

z WD będzie 200GB ale myślę że powinno też wystarczyć
hmmmm wedlug moich obliczen 3x80 to jest 240 :wink:
ale jak wymienie jedną 80 na 40 to ile będzie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie tylko, czy zdajesz sobie sprawe z glosnosci pracy tego dysku na 10k obrotow ?

jesli ci to nie przeszkadz i potrzebujesz dysku do "profesjonalnych" zastosowan to bierz tego WD, jesli jednak nie czujesz sie ograniczony przez predkosc dysku to zainwestuj w jego wielkosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do głośności -

WD Raptor: Acoustics (average)

Idle Mode 32 dBA average

Seek Mode 36 dBA

WD 80GB JB

Idle Mode 35 dBA (average)

Seek Mode 0 39 dBA (average)

Seek Mode 3 37 dBA (average)

więc wygląda że jest cichszy niż te z serii JB :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: miejsca masz do oporu - bierz WD. ja z koleji zastanawiam sie na kupnem tej Barracud'y 7200.7 (7.2RPM, 120GB, 8MB cache). oddalbym swoja Barracud'e 60GB siostrze, a dla mnie zostaloby 80GB no i kupilbym 120GB (czyli razem 200GB). nie wiem czy dobrze sobie to wymyslilem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz tego Raptorka z tego co mi wiadomo to sa spoko dyski - przeciez te 200 GB to i tak za duzo - no chyba ze do zastosowan pro. Mi moje 20 wystarcza :D (a moze ja jakis minimalista jestem ? :D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor, który jest nie przykręcony jest prawie niesłyszalny - po wkręceniu do chiefteca słychać świst tych 10k obrotów, ale i tak jest bardziej znośny od WD800JB. W poniedziałek przyjedzie Zalman do HDD - wtedy przestanie go być słychać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...