Skocz do zawartości
Gucio

skladam WaterColler`a - co zmienic ?

Rekomendowane odpowiedzi

wiec tak:

chlodnica "bare"

http://www.4max.com.pl/produkt.asp?g=81&gg=61&id=141

czy "AirPower"

http://cpc.pl/cgibin/shop?info=e460&sid=002187ef

(IMHO lepsza wydaje sie ta druga - ale ja sie nie znam :lol: )

dalej wzialbym jakis blok z

http://www.mcs.pc.pl (moze cos mi polecicie?) + odpowiednia zapinka (do AMD)

zbiornik E4 o pojemnosci ok 4.8l

Pompka Eheim 1046 ( a moze cos innego w podobnej cenie?)

pasta termo., waz eheim i potrzebne do tego zlaczki, laczniki i i zaciski.

Moze jeszcze najslabszego peltiera z oferty tego sklepu.

Narazie ma chlodzic Athlona TB 1333Mhz ale w przyszlosci (2/3miesiace) zmieniam na Athlona XP 2500+ (a moze i 2600).

raczej nie bede krecil (jesli tak to niewiele), zalezy mi na ciszy, mam obudowe big tower, plyta glowna, ktora mam w tej chwili i ta na ktora chce zmienic maja dziury przy podstawce procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lublinianke (ta z 4max-a) kupisz w sklepach motoryzacyjnych za ok 100 pln - nowa, ale ja nie polecam aluminiowych chlodnic - problem z korozja

co do chlodniczki - poszukaj na allegro, albo najlepiej na szrocie

<-- taka ladna mozna miec chlodniczke za kilkadziesiat zlotych :)

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AirPower to shit z CPC. Patrz jaka tam jest średnica kroćców (chyba tak to się nazywa). Lepiej poszukaj jakiejś miedzianej na szrocie, jak ci się uda to za 40zł znajdziesz polonezówkę. Ten Eheim jest niezatapialny i nie potrzebuje zbiornika (jedynie wyrównawczy). Z bloczków polecam Nukleona albo coś z tych nowych. Najsłabszy peltier nie pociągnie nawet najsłabszego athlona :) Zreszta od cholery jest z nim zabawy. Pastre termo to kup Arctic Silver Ceramique.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok przegladnalem oferte tego sklepu

i moze lepiej bedzie jak kupie Pompke Aquarium Systems MJ1000

ma wieksza moc.

a co do bloku - ciekawie wyglada CPU Nukleon N1 PK tylko, ze ma 1wlot i 2wyloty (mozna to podpiac do jenej pompki ?)

wlot i wylot ma bloczek CPU Orbital O1 PK

i jeszcze jedno - jako zbiornik wyrownawczy mozna uzyc rezerwuar ? (chyba najlepszy bedzie ten najwiekszy) + Chłodniczka miedziana duża

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie zbiornik wyrownawczy ma pojemnośc 100ml i jest malenki w koncu ma słuzyć tylko do odpowoetrzania i uzupelniania układu mam go zamontowany zaraz za chlodznica ., zbiornik główny to co innego tutaj tylko kilka litrów bo tyle się miesci do big tower'a :) (musze wiecej płynu miec w ukladzie bo 30W z pomki idzie w wodze a nie zatopionej nie da się słuchać .. co do reszty to tak jak niektórzy wczesniej sugerowiali ja zaproponuje zrobienie samemu bloczków w koncu to niesamowita frajda i mordega zarazem ale jak miło popatrzyc na efekt swojej pracy . kawał bloku miedzianego na bloczek taki mniej wiecej 60x60x30 wyjdzie ci 20-30 zł resztew mozesz zrobic sam projektów jest na Forum duzo.

miłej pracy (ew. montarzu WC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok.. wiec wyrownawczy jakis maly (mam fajne pudelka po cd) na oko jakies 150ml. tylko wywiercic dziury i uszczelnic.

pompe to chyba kupie Eheim 1048 (napewno jako niezatopiony bedzie pracowal ciszej od Aquarium Systems MJ1000).

wizjonerek - ja tam wole kupic jakis bloczek (sprawdzony i wiem czego moge sie spodziewac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi