Yacentyx Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 Dzień doby, mój zestaw: Ryzen7 5700X, MSI B-550-a PRO, Radeon RX7600, Samsung SSD 980, GoodRam 2x16GB CL 18 Deep Black. Niestety choć pamięci mogą teoretycznie pracować z taktowaniem 3600 MHz, to pewnie z powodu braku zgodności z płytą pracują z taktowaniem 2133 MHz. Pytanie: czy odczuję poprawę szybkości działania kompa, gdy zmienię pamięci na zgodne/dedykowane, działające na 3600 MHz? Dodam tylko, że nie gram w żadne gry a komputer służy do obróbki zdjęć/filmów programami typu Photoshop. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 Zdecydowanie warto. Żeby wykorzystać potencjał procesora warto ustawić IF i RAM na 1:1 czyli właśnie na 3600Mhz. Na MSI masz predefiniowane ustawienia RAM, ustaw ręcznie 3600Mhz i wybierz nastawy CL18 i napięcie 1,35V (chyba że producent mówi inaczej, musisz sprawdzić). Na pewno będzie wydajniej. Podejrzewam, że nawet na 1,35V powinno się udać uruchomić 3600Mhz na CL16 i wtedy byłaby bajka, aczkolwiek trzeba potestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacentyx Opublikowano 5 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Bonusso3 napisał: Zdecydowanie warto. Żeby wykorzystać potencjał procesora warto ustawić IF i RAM na 1:1 czyli właśnie na 3600Mhz. Na MSI masz predefiniowane ustawienia RAM, ustaw ręcznie 3600Mhz i wybierz nastawy CL18 i napięcie 1,35V (chyba że producent mówi inaczej, musisz sprawdzić). Na pewno będzie wydajniej. Podejrzewam, że nawet na 1,35V powinno się udać uruchomić 3600Mhz na CL16 i wtedy byłaby bajka, aczkolwiek trzeba potestować. Dziękuję za odpowiedź. Ależ to proste! 🙂 Poczytałem i zrobiłem. Teraz CPU Speed - 4,65 GHz DDR Speed - 3600 MHz Dzięki za pomoc. Edytowane 5 Lipca 2023 przez Yacentyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2023 A co ustawiłeś? Zobacz w CPU-Z w zakładce Memory czy NB = DRAM. Powinno być 1:1 (mniej więcej). Jak masz już 1:1 to warto spróbować jakieś inne nastawy np CL16 jak pisałem wyżej, jest różnica 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacentyx Opublikowano 5 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2023 6 godzin temu, Yacentyx napisał: Z opóźnieniami powalczę później. Ważne, że zegary są jak chciałem. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...