Skocz do zawartości
Ghazi

Nukleon i wys. temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie. W tej chwili temp. proca to 35C a wody 32C. Mam 2 wiatraki z autom. regulacją obrotów z tyłu budy, pompują powietrze do środka, a z przodu budy wylatuje (lekko czuć wiaterek). Na chipsecie mam 38C :? Wiatraki są tak umiejscowione, ze wieją bezpośrednio na blok wodny (jest chłodny). Pompka na pewno wyrabia, woda wylatuje do pojemnika pod sporym ciśnieniem. Teraz mam taki problem:

Jeżeli przełoże 2 wentyle na przód budy i a trzeci dołoże z tyłu, zeby przepływ powietrza był z przedu do tyłu budy, to:

- Temp. CPU rośnie o 39C (w idle)

- Chipsetu maleje do 33C

Teraz tak: czy możliwe, ze w praktyce, w drugim przypadku przepływ powietrza jest znaczenie lepszy (chłodny chipset), ale tamp. CPU jest "wyższa" bo pierwotnie wiatraki dmuchały na czujnik temp :?: (w którym on miejscy jest na epoxie?)

Czy możliwe, ze ze przy: dobrym dokręceniu, pascie ACeramique, NUKLEONIE! i Cshimie mam temp. wyższą od temp. wody o te 8C :?: (32C woda i 40C proc). Czy może mobo zawyża i niczym się nie przejmować? W Windzie sprawdzam CPU Coolem 7.2.6 i mam wyniki zgodne z Biosem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozatym smiem twierdzic ze temperaturka podawana jako system przez epoxa to nie tempa chipsetu - u mnie na standardowym raditorku (b4ez przewiemu) bylo 40C - stwirerdzilem ze duzo jak na chipset i zalozyylem blok dony i spadlo o 1C - stwierdzilem ze nie mozliwe ale nie mailem czasu dumac

w miedzy czasie wpadly mi w rece 2 wentyle 80mm to jeden wsadzilem do nawiemu na hdd (w koszyczku z chiefteca) a drugi z tylu i teraz tempa SYSTEM spadla o 2C :) aprzeciez blok sie zmimniejsy nie zrobil bo wentyle ida na 7V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale teperaturka wokol socketa ma znaczenie tez bo czukjniknie jest w prcu ale pod nim - no chyba ze tempe z rdzenia mierzysz

Jesteś siur, ze w 8rda+ jest pod procem? (sorki, ale sie nie znam:P). Nawet jeśli jest POD, to co mają wentyle ? Proc jest nakryty blokiem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraki są tak umiejscowione, ze wieją bezpośrednio na blok wodny (jest chłodny).

To jest bardzo subiektywne. Zapewnie nie wyczujesz czy ma 22 czy 24C, wiec lepiej uzyj termometru.

Teraz tak: czy możliwe, ze w praktyce, w drugim przypadku przepływ powietrza jest znaczenie lepszy (chłodny chipset), ale tamp. CPU jest "wyższa" bo pierwotnie wiatraki dmuchały na czujnik temp  :?:  (w którym on miejscy jest na epoxie?)

W pierwszym przypadku wiatraki dmuchaly bezprosrednio na blok i socket co faktycznie moglo obnizac troche temperature.

Roziwazanie 2 jest ogolnie prawidlowe, tzn. zgodnie ze sztuka modelowania przeplywu powietrza w budzie.

Czy możliwe, ze ze przy: dobrym dokręceniu, pascie ACeramique, NUKLEONIE! i Cshimie mam temp. wyższą od temp. wody o te 8C  :?:  (32C woda i 40C proc).

Nukleon to obecnie najlepszy blok, ale roznica miedzy nim, a standartowymi wierconymi (oczywiscie blok blokowi nierowny) wynosi zaledwie 1-3C. Sam Nukleon nie sprawi, ze nagle Twoj procesor bedzie nie wiadomo jak chlodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi