Skocz do zawartości
MistrzPoiu

P4 2.66GHZ HT 800 @3,24 GHZ

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym prockiem i płytą

Mam płytą ASUS P4P800 I865

Maksymalny FSB to 250. Mam DDR 400 KIngStone ale w Dual Chanel pracują tylko jako 320 Mhz na 400 komp w ogóle nie wstaje. Podniosłem napięcie na DDR i CPU i nic nie daje. Kolo na in4.pl podkecił 2.4 GHz na 3.4 Ghz jedyna różnica to jego pamięci 460. Może jakieś sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdy ustawisz pamięci w biosie na 320 to przy FSB pracują z częstliwoscią 400MHz DDR możesz sprawdzić np Sisoft Sandrą

Mi przy zmianie ustawień pamiątek na inną niż Auto tzn. 320, 400 MHz, komp nie wstaje. Już chyba ze 3 razy wyciągałem zworkę od reset CMOS :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytą ASUS P4P800 I865 Maksymalny FSB to 250.

Mi też poszedł maks na tej szynie.

Mam DDR 400 KIngStone ale w Dual Chanel pracują tylko jako 320 Mhz na 400 komp w ogóle nie wstaje.

Mi przy podniesieniu szyny do 250 MHz bios pokazuje, że pamiątki w dualu chodzą na 226 MHz. Natomiast CPU-Z pokzuje coś koło 173 MHz.

Ustawienie pamiatek na 400 MHz powoduje...komp nie wstaje.

Podniosłem napięcie na DDR i CPU i nic nie daje. Kolo na in4.pl podkecił 2.4 GHz na 3.4 Ghz jedyna różnica to jego pamięci 460.

Ten kolo napisał też że płyty na i865PE posiadają dzielniki FSB:MEM. Jestem ciekawy tylko gdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzielniki są, spoko. Mi w tej chwli cpu-z pokazauje, że ram działa mi na 100mhz(czyli ddr200). I to jest prawda! Bios natomiast pokazuje ddr266-i tu ściemnia. Dziwna rzecz to to, że gdy wyjmę jedną kość, to ram pracuje wtedy normalnie na 133mzh(ddr 266). Zmieniałem biosy i nic nie pomogło. Przepustowość pamięci w aida32 mam odrobinkę mniejszą niż chipset e7205(granite bay). Co jeszcze dziwnniejsze, aida zawsze pokazuje mi, że ram działa na 133mhz-nie ważne, czy w singlu, czy w dualu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzielniki są, spoko.  Mi w tej chwli cpu-z pokazauje, że ram działa mi na 100mhz(czyli ddr200). I to jest prawda! Bios natomiast pokazuje ddr266-i tu ściemnia. Dziwna rzecz to to, że gdy wyjmę jedną kość, to ram pracuje wtedy normalnie na 133mzh(ddr 266). Zmieniałem biosy i nic nie pomogło. Przepustowość pamięci w aida32 mam odrobinkę mniejszą niż chipset e7205(granite bay). Co jeszcze dziwnniejsze, aida zawsze pokazuje mi, że ram działa na 133mhz-nie ważne, czy w singlu, czy w dualu

ok. Ale to nie zmienia faktu, że w P4P800 tych dzielników po prostu nie ma i nie można z nich skorzystać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzielniki są, spoko.  Mi w tej chwli cpu-z pokazauje, że ram działa mi na 100mhz(czyli ddr200). I to jest prawda! Bios natomiast pokazuje ddr266-i tu ściemnia. Dziwna rzecz to to, że gdy wyjmę jedną kość, to ram pracuje wtedy normalnie na 133mzh(ddr 266). Zmieniałem biosy i nic nie pomogło. Przepustowość pamięci w aida32 mam odrobinkę mniejszą niż chipset e7205(granite bay). Co jeszcze dziwnniejsze, aida zawsze pokazuje mi, że ram działa na 133mhz-nie ważne, czy w singlu, czy w dualu

ok. Ale to nie zmienia faktu, że w P4P800 tych dzielników po prostu nie ma i nie można z nich skorzystać

no właśnie, że są. Gdy puszcę proca na 133fsb, to mogę sobie ustawić ram albo na 266 albo na 333mhz. I to działa. I cpu-z tak pokazuje i wyniki testów pamięci różnią się(na korzyść 333).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem pamięci sandrą i spoko wyni8k identyczny jak i865 i ddr 333 natomiast w instrukcji płyty asus twierdzi że jeżeli pamięć pracuje w dual chanel to tylko może pracować w czestotliwości 320 ale dlaczego tak to nie napisali. To samo miałem GA8inXP w dualu pamięci pracowały tylko na 266 i powyżej 300 następował zwis. Jak ustawię FSB 220 tp pamieć chodzi spoko w dualu na 400. Jak zostawie jedną pamiątke to chodzi na 400 przy FSB 250. Problem chyba tkwi w dual chanel. ale i tak się bardziej opłaca dual chanel na 266 lub 320 niż single i 400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...