Skocz do zawartości
marcinsz0

jakie śsą dopuszczalne wachania napięć ??

Rekomendowane odpowiedzi

insteresuje mnie jakie dopuszczalne odchyłki napięć nie powodują problemów, ,bardzo martwi mnie napięcie procesora mam ustawione na 1,75v a widzę że jest wachanie między 1,68 a 1,81v, komputer ostatnio wiesza mi się i może to wina zasilacza,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zasilaczowi brakuje mocy to właśnie takie jaja są z Vcore.

no wiesz mojemu codeszajsowi 300W moglo brakowac mocy ale chieftecowi ktorego mam obecnie raczej nie, a wahania vcore sa identyczne 1.62-1.65 v podczas gdy ustawione jest 1.6 np.: na asusie niby taki sam zasilacz a gdy ustawilem vcore 1.75 vcore bylo 1.79 a wahania do 1.82 jeszcze raz powtarzam zasilka nie jest odpowiedzialna za vcore.

normalnie dopłączasz do molexa naprzykłąd i odpalasz kompa :) Z molexa sprawdzisz tylko 5V i 7V, jak chcesz sprzedzić jeszcze 3.3V to musisz podłączyć do kabelków które idą do płyty głównej.ZObacz w instrukcji mobo które

no i 12v naturalnie :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdz sobie na strone enermaxa i zobacz jakie producent podaje wachania napiecia w normie. +/- 5% to normalne. Wiec 12V + 5% = 12,6V I to jest norma.Dla zasilania 12v. Dla innych napiec sa inne normy nawet +/- 10%. To sa normy DLA ENERMAXA!!!! Dla innego shitu norma moze byc zupelnie inna np 7%-14% Generalnie nawet do 10%-18% Czesc producentow nie podaje takiego parametru bo sie boi ze zasilacz ma wieksze odchylenia. Wiec to co masz na swoim zasilaczu jest wartoscia graniczna dla enermaxa. Wiec powinienes byc z niego zadowolony. Jesli nie wierzysz to www.enermax.com.tw i wybierz dowolny model zasilki.

Dla przykladu chieftec nie podaje takich parametrow bo to go.wno jest a nie zasilacz. Ma taki sam poziom jakosci jak mode com. Popularny u nas bo tani. Zreszta czego mozna sie spodziewac po kims kto ma taka "piekna" strone w necie. Wiem ze zostane ukrzyzowany za te slowa ale taka jest prawda. Chieftec to kaszana.

Pamietaj o jednej rzeczy. Zasilacz kupujesz tak jak monitor na kilka lat. Nie na pol roku czy rok. Warto wiec zainwestowac 100zl wiecej i kupic cos podobniej mocy ale konkretnej firmy. Z pewnymi zabezpieczeniami i miec spokoj ducha ze sie nic nie zwali. Enermax i antec ja bym celowal w te firmy. Jesli chcesz oczywiscie zmienic zasilke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...