marcinsz0 Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 insteresuje mnie jakie dopuszczalne odchyłki napięć nie powodują problemów, ,bardzo martwi mnie napięcie procesora mam ustawione na 1,75v a widzę że jest wachanie między 1,68 a 1,81v, komputer ostatnio wiesza mi się i może to wina zasilacza, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 za napiecie vcore nie jest odpowiedzialny zasilacz a plyta glowna co do odchylek napiec to generalnie jest to odchylka +-5% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Jak zasilaczowi brakuje mocy to właśnie takie jaja są z Vcore. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 czyli Vcore też może mieć odchyłki +-5%?,można jakoś sprawdzić czy winna jest płyta czy zasilacz,i czy taki spadek napięcia może powodować zawieszkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 aha jak zmierzyć miernikiem napięcie wychodzące z zasilacza bo po wyłaczeniu kompa zasilacz jest w stanie spoczynku i nie mogę zmierzyć :?: Co to za napięcie core1 lub Vtt/w biosie/ ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 normalnie dopłączasz do molexa naprzykłąd i odpalasz kompa :) Z molexa sprawdzisz tylko 5V i 7V, jak chcesz sprzedzić jeszcze 3.3V to musisz podłączyć do kabelków które idą do płyty głównej.ZObacz w instrukcji mobo które Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Jak zasilaczowi brakuje mocy to właśnie takie jaja są z Vcore. no wiesz mojemu codeszajsowi 300W moglo brakowac mocy ale chieftecowi ktorego mam obecnie raczej nie, a wahania vcore sa identyczne 1.62-1.65 v podczas gdy ustawione jest 1.6 np.: na asusie niby taki sam zasilacz a gdy ustawilem vcore 1.75 vcore bylo 1.79 a wahania do 1.82 jeszcze raz powtarzam zasilka nie jest odpowiedzialna za vcore. normalnie dopłączasz do molexa naprzykłąd i odpalasz kompa :) Z molexa sprawdzisz tylko 5V i 7V, jak chcesz sprzedzić jeszcze 3.3V to musisz podłączyć do kabelków które idą do płyty głównej.ZObacz w instrukcji mobo które no i 12v naturalnie :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 da się jakoś sprawdzic zasilacz aby wiedzieć napewno czy jest dobry czy nie????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 da się jakoś sprawdzic zasilacz aby wiedzieć napewno czy jest dobry czy nie????? tak podlaczyc do sprzetu :D :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 a jak myślicie jaki musi byc spadek napieci np na +3.3V zeby mi zasiłke przyjeli w servisie???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 a jak myślicie jaki musi byc spadek napieci np na +3.3V zeby mi zasiłke przyjeli w servisie???? +-5% i powinni przyjac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 ok.dzięki za odpowiedzi sprawdziłem miernikiem i okazuje sie ze program MBM coś żle pokazuje napięcia /zaniża/ ,jaki jest najdokładniejszy program do s=diagnostyki napięć,temperatury itp????/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 z tego co widać na zrzucie z mbm (za małe 3.3 oraz duuuże +12) można prosto wywnioskować że zasilacz Ci nie wyrabia (pierwsza oznaka to za duże +12) proste, logiczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 tak jak pisałem wcześniej program MBM żle pokazuje napięcia ,po zmierzeniu miernikiem okazało się że napięcie 3,3 v wynosi 3,28v czyli ok a MBM pokazuje mi 3,20 v ,a 12v jest u mnie 12,17 v czyli też ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefar Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Wejdz sobie na strone enermaxa i zobacz jakie producent podaje wachania napiecia w normie. +/- 5% to normalne. Wiec 12V + 5% = 12,6V I to jest norma.Dla zasilania 12v. Dla innych napiec sa inne normy nawet +/- 10%. To sa normy DLA ENERMAXA!!!! Dla innego shitu norma moze byc zupelnie inna np 7%-14% Generalnie nawet do 10%-18% Czesc producentow nie podaje takiego parametru bo sie boi ze zasilacz ma wieksze odchylenia. Wiec to co masz na swoim zasilaczu jest wartoscia graniczna dla enermaxa. Wiec powinienes byc z niego zadowolony. Jesli nie wierzysz to www.enermax.com.tw i wybierz dowolny model zasilki. Dla przykladu chieftec nie podaje takich parametrow bo to go.wno jest a nie zasilacz. Ma taki sam poziom jakosci jak mode com. Popularny u nas bo tani. Zreszta czego mozna sie spodziewac po kims kto ma taka "piekna" strone w necie. Wiem ze zostane ukrzyzowany za te slowa ale taka jest prawda. Chieftec to kaszana. Pamietaj o jednej rzeczy. Zasilacz kupujesz tak jak monitor na kilka lat. Nie na pol roku czy rok. Warto wiec zainwestowac 100zl wiecej i kupic cos podobniej mocy ale konkretnej firmy. Z pewnymi zabezpieczeniami i miec spokoj ducha ze sie nic nie zwali. Enermax i antec ja bym celowal w te firmy. Jesli chcesz oczywiscie zmienic zasilke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 ok.dzięki za informacje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...