Skocz do zawartości
animativ

Problem z obrazem - efekt przeplotu 2-3 kopii obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, dzisiaj spotkała mnie nieprzyjemna niespodzianka.

Zostawiłem włączony, nie obciążony (na pulpicie) komputer jakąś godzinę. Kiedy wróciłem i wybudziłem monitor nagle spotkał mnie taki oto obraz:

Spoiler

lzB04RA.jpeg6QJgrZX.jpeg

Wygląda mi to na przeplot 2-3 kopii ekranu z przesunięciem.

I teraz mam pytanie, czy ktoś się orientuje w czym może być problem?  Ktoś miał z styczność z takim efektem?

Co zrobiłem:

Wyłączyłem i włączyłem komputer - problem występuje nawet w trakcie bootowania systemu.

Przeprowadziłem test pamięci karty graficznej programami "GPU MemTest" oraz "Memtest Vulkan" - nie wskazały błędów.

Potem postanowiłem zmienić kabel DisplayPort na jedyny jaki jeszcze miałem - HDMI. O dziwo (na szczęście) to pomogło, ekran w końcu jest normalny.

Zmiana portów DP na karcie graficznej nie pomaga, to samo zmiana strony nic nie zmieniła. Stawiam na kabel DP ale nie mogę sprawdzić innego bo w sklepach stacjonarnych nigdzie ich nie mają bez zamówienia.  I dziwne że nagle, bez ingerencji, coś się mogło z nim stać. Innego urządzenia z DP nie posiadam.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez animativ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zakupiłem nowy kabel DP 1.4 i jednak okazało się że ten poprzedni jakimś cudem musiał się uszkodzić.

Teraz z nowym kablem wszystko jest w porządku. Co się stało? Tego nie wiem, ale pozostawiam tę informację dla tych co też będą mieć taki problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi