Skocz do zawartości
pablo163

Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ogromny problem! Jak mnieszosc z was wie nie mieszkam juz w polsce , mieszkam teraz w Brukseli . Panuja tu straswzne upaly o godz 20,00 jest 32/34C w cieniu nie da sie nic robic na pc bo caly czas sie gotuje cipset 40C 5 min po wlaczeniu i 60C na antku xp 2400 standard xp1700 . Gdy ustawie na powyzej xp 2600 to pc po zrestarowaqniu i wejsciu do biosa jest juz tak goracy ze szok! I nie wiem co z tym zrobic moze kupic lepsze chlodzenie ac np. cooler master areo7+ lub jakis zestawik wc np z tego adresu bym sobie zlozyl . Hajsu moge przeznaczyc jakies 150E nie wieccej cnhyba ze bym poczekal i dorobic cos http://www.watercooling.be/ lub tu http://www.coolfan.be/en/prod/cat.asp?cat=40 oba slkepy pod nosem ten drogi to filia swiftech w sklepie amja wiecej bloczkow jka cos to napiszcie jaki . Pompka i chodniczke sobie skoluje . I czy to wc to cos da woda nie bedzie sie gotowac??

pozdro i prosze o szybka pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mozesz zrobic tesh przeciag w obudowie umiejscawiajac w odpowiednich miejscach 2-3 wiatraczki ... bylo o tym wiele razy. Temperatura napewno diametralnie spadnie. jeden wiatrak z przodu, 2 pod zasilaczem i jeszcze 1 wiejacy z boku na cooler od CPU. Dajac je na 5V nie musisz sie przejmowac halasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też było nie raz - otwarta obudowa wcale nie jest dobrym rozwiązaniem (nie wymusza właściwego przewiewu).

Szumu nie musisz (zauważalnie) zwiększać. Mogą to być ciche, wolno kręcące się wiatraki - to nie musi być huragan w obudowie, może być dosyć leniwy zefirek. Ważne, żeby powietrze w obudowie się wymieniało.

WC oczywiście jest lepszym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zastosowałem prosty tunel powietrzny z otworu z boku obudowy prosto do wiatraka na procku. Otwór w obudowie trochu mniejszy niż średnica tunelu powoduje efekt podciśnienia i schładza dodatkowo powietrze. Tunel wykonałem z plastikowej butelki po napoju 1,5 litra i uszczelniłem taśmą izolacyjną. To wszystko założone na wiatrak Arctic Cooling Copper Silent bez termistora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi