hunterPL333K Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia Witam. Posiadam następujący zestaw komputerowy: System: Windows 10 Home 64 bitowy Karta graficzna: Nvidia Geforce GTX 560 Ti Procesor: Intel Core i5- 9400 2.90 GHz Płyta główna: Gigabyte H310M M2 2.0 Pamięć RAM 8 GB Zasilacz: Silentium PC Elementum E2 550 W Dysk twardy 500 GB Moje pytanie brzmi: co zmienić w wyżej podanym zestawie aby mógł "udźwignąć" grę inZOI. Na pierwszy rzut oka wydaję się że trzeba dostawić pamięci RAM i wymienić kartę graficzną, jeśli tak to na jaką ? Wymagania zalecane dla tej gry to: System operacyjny: Windows 10/11 (64-bit) Procesor: Intel i7 12700 lub AMD Ryzen 7 5800 Karta graficzna: NVIDIA RTX 3070 (8 GB VRAM) lub AMD Radeon RX 6800 XT Pamięć RAM: 16 GB DirectX: wersja 12 Miejsce na dysku: 75 GB Bardzo proszę o pomoc doświadczonych użytkowników forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia (edytowane) Ten zasilacz raczej nie wyrobi przy 6800xt proponuję wymienić tylko kartę graficzną i dołożyć RAMu. Z kart które wymieniłeś wolałbym jednak 6800xt zamiast 3070 ale licz się z tym że będziesz musiał ograniczyć TDP karty w sterownikach albo MSI afterburner. Przy 3070 (tutaj na ustawieniach fabrycznych powinno być OK) też możesz zrobić undervolting i bez spadku wydajności ograniczysz pobór prądu o 30-40W i wtedy zasilacz będzie miał idealne warunki pracy (obciążenie w okolicach 50%) Jaki masz dysk ssd czy hdd? Ile lat ma zasilacz? Jaki masz budżet? [edit] jedyny procesor który jest sens rozważać to i7 9700 używany za 500zl co jest tragiczną ceną ale coś odzyskasz ze sprzedaży swojej i5. Najpierw jednak zmieniłbym gpu i dołożył RAMu i zobaczył jak to działa. Edytowane 27 Sierpnia przez Funky_Panda Literówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 9 godzin temu, Funky_Panda napisał: Ten zasilacz raczej nie wyrobi przy 6800xt Technicznie wyrobi, aczkolwiek do najlepszych nie należy. W dniu 26.08.2024 o 18:24, hunterPL333K napisał: Moje pytanie brzmi: co zmienić w wyżej podanym zestawie aby mógł "udźwignąć" grę inZOI. Na pierwszy rzut oka wydaję się że trzeba dostawić pamięci RAM i wymienić kartę graficzną, jeśli tak to na jaką ? Najtaniej dorzucić RAM i wymienić grafikę. Aczkolwiek raczej brałbym pod uwagę RX 6600 bo z tym prockiem to tak średnio mocniejsza karta. Powinno to jakoś chodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hunterPL333K Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia Dysk to SSD, zasilacz ma 3-4 lata, a jeśli chodzi o budżet to mogę wydać ile będzie potrzeba. Myślę, że zdecyduje się na dołożenie pamięci RAM i wymianę gpu na NVIDIA RTX 3070. Mam nadzieję, że zasilacz da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafskix Opublikowano 5 Września Zgłoś Opublikowano 5 Września Cześć, zapytam tutaj żeby nie zakładać identycznego tematu. Posiadam taki zestaw PC: Płyta główna Gigabyte H81M-HD3 v2 Procesor Intel I5-4590 3,3 GHz Pamięć 12 GB DDR3 1333 Mhz Zasilacz SeaSonic Focus GX 750W Dysk SSD ADATA Ultimate SU650 512GB 2.5" SATA III / Dysk SSD Lexar NM710 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe Ulepszam go po kolei, stąd nowy dysk i zasilacz. Pytanie jest , w co zainwestować teraz, w jakąś kartę graficzną, czy raczej zbierać na nową płytę, pamięć i procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Września Zgłoś Opublikowano 5 Września 4 minuty temu, Rafskix napisał: czy raczej zbierać na nową płytę, pamięć i procesor Tylko ta opcja ma sens. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafskix Opublikowano 5 Września Zgłoś Opublikowano 5 Września 3 godziny temu, Bonusso3 napisał: Tylko ta opcja ma sens. A dlaczego karta graficzna najpierw nie ma sensu? Myślę o RX 7700 XT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 6 Września Zgłoś Opublikowano 6 Września Bo procek jest sprzed epoki i jak planujesz na tym grać to będziesz miał niemiłosierne ścinki więc logiki w tym nie ma za bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafskix Opublikowano 6 Września Zgłoś Opublikowano 6 Września Rozumiem, dzięki. W sumie szkoda, bo przyjemniej by mi się czekało z jakąkolwiek kartą graficzną. Ta grafika z procesora to nie jest to 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 6 Września Zgłoś Opublikowano 6 Września W cenie tego RX 7700 XT masz: Ryzen 5 8600G MSI PRO B650M-P Patriot Viper Venom 32 GB 6400MHz CL32 Później dokupisz sobie grafikę i gitara 😉 Ta integra w AMD nie jest taka najgorsza. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...