Skocz do zawartości
lulzer

Czy jest sens coś ulepszyć w takim PC?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
jako że mam zerowe pojęcie o komputerach to proszę was o pomoc.
Mam już wiekowy komputer i mało na nim gram ale aktualnie z narzeczoną gramy sobie w WoWa. Niestety WoW na tym komputerze muli strasznie i fpsy lecą do 5 czasami.
Nie chcę kupować nowego komputera bo nie jest mi potrzebny wypasiony ale chciałbym coś ulepszyć w aktualnym żeby śmigał taki WoW płynnie.
Wystarczy dołożenie nowego dysku(będzie 3 bo jeden jest SSD ale tylko 250 GB i nie ma tam już miejsca na WoWa więc zainstalowałem na starym HDD), dołożyć ramu? Czy komponenty na tym komputerze są już na tyle stare, że nie ma sensu dokładać lepszego dysku i ram bo reszta też jest za słaba.
Specyfikacja komputera:

Grafika: nVidia gtx 1060 6GB
cpu: Intel core i5 8400 2.80 GHz
RAM: 8GB Viper DDR4
Płyta główna: MSI Z370-A PRO
Dysk:XPG SX7000NP 256Gb m.2
Zasilacz: nie wiem jaki

Dziękuję z góry za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jaki masz zasilacz. Otwórz obudowę i zrób zdjęcie i wrzuć albo przepisz tutaj. Zakładając że masz coś normalnego a nie z czarnej listy to najtańsza w miarę sensowna opcja o jakiej mogę pomyśleć to i7 9700 używany (500zł), RTX 2060 super (650zł) i RAM 2x8GB około 100zł razem wychodzi 1250zł. Sprzedasz stary procesor i kartę odzyskasz te 250-300zł i zamkniesz się w 1000zł. Masz 1 x 8GB czy 2x 4GB  RAM? Jeśli masz 1x8GB to koszt spadnie o jakiejś 50-60zl bo kupisz 1 kość zamiast 2 żeby mieć 16GB. Różnica będzie ogromna do Wow wystarczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie kupowanie i7 9700 za 500 pln to strata pieniędzy, lepiej zmienić platformę, na AM4 Mobo  b550 +/- 300 PLN, ryzen 5500 300 PLN, reszta jak kolega pisze wyżej, wzrost wydajności ryzen 5500 do i7 9700 +/-40 %,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Funky_Panda napisał(a):

Sprawdź jaki masz zasilacz. Otwórz obudowę i zrób zdjęcie i wrzuć albo przepisz tutaj. Zakładając że masz coś normalnego a nie z czarnej listy to najtańsza w miarę sensowna opcja o jakiej mogę pomyśleć to i7 9700 używany (500zł), RTX 2060 super (650zł) i RAM 2x8GB około 100zł razem wychodzi 1250zł. Sprzedasz stary procesor i kartę odzyskasz te 250-300zł i zamkniesz się w 1000zł. Masz 1 x 8GB czy 2x 4GB  RAM? Jeśli masz 1x8GB to koszt spadnie o jakiejś 50-60zl bo kupisz 1 kość zamiast 2 żeby mieć 16GB. Różnica będzie ogromna do Wow wystarczy. 

Ram 2 x 4 GB. Jak wrócę z pracy na sprawdzę zasilacz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, MO_R napisał(a):

Jak dla mnie kupowanie i7 9700 za 500 pln to strata pieniędzy

Ponad 2 lata temu chciałem kupić/zmodernizować PC, wchodzę na alledrogo i sprawdzam używane procki intela 7, 8 i 9 generacji(te nowsze). Normalnie taniej było kupić nowy w sklepie jak używany szrot od janusza. W końcu kupiłem 11400f za 650zł. Jak widzę nic się na allechujni nie zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.08.2024 o 08:47, karro napisał(a):

Może problemem jest tylko ram np w single Chanel albo za mało. Sprawdź sobie GPU,cpu load

nie za bardzo rozumiem o co chodzi ale wrzucam screena z menadżera zadań przy włączonym tylko wowie.

W dniu 29.08.2024 o 07:16, Funky_Panda napisał(a):

Zasilacz to modecom Volcano 650 50hz.

Czy da coś jak w pierwszej kolejności zwiększę tylko RAM?

Zrzut ekranu 2024-08-30 140527.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołóż ramu do 16 GB.. dwie kości w dual chanell, kup ssd 512 GB, zainstaluj tam wowa. Przeinstaluj Windowsa na ssd. HDD może zostać jako magazyn ewentualnie. Kiedy instalowałeś system ? Może być zamulony, do tego te 8 GB RAM..  I tak jak koledzy radzą z tym zasilaczem. Komp odżyje. 

Edytowane przez hrabin000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, lulzer napisał:

Czy da coś jak w pierwszej kolejności zwiększę tylko RAM?

Największego kopa da zmiana karty graficznej.  Niestety spadki o których piszesz mogą być spowodowane przez tragicznie wolny RAM. Spróbuj zwiększyć w biosie taktowanie pamięci bo 2133MHz to podstawowy profil JEDEC wrzuć tutaj zrzut ekranu z CPU-Z zakładka SPD oraz ewentualnie memory (chodzi o to czy program raportuje tam dual channel) zobaczymy czy masz dostępne jakieś profile XMP. Zobacz u mnie podstawowy profil to 2400MHz ale jest profil XMP 3200MHz a śmiga bez problemu na 3466MHz. Jeśli okaże się że masz profil XMP to bez kombinacji zyskasz trochę wydajności zwłaszcza wartości 0.1% i 1% low czyli  to z czym masz największy problem. 

image.png.b30085b10bfeacd18b4d3e3772f6a09f.png

Edytowane przez Funky_Panda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Funky_Panda napisał(a):

Słuszna uwaga 👍🏻

@lulzer czym obciążałeś system jak zrobiłeś zrzut ekranu grą czy jakimś benchmarkiem? 

W momencie robienia screena miałem załączonego tylko wowa.

20 godzin temu, Funky_Panda napisał(a):

Największego kopa da zmiana karty graficznej.  Niestety spadki o których piszesz mogą być spowodowane przez tragicznie wolny RAM. Spróbuj zwiększyć w biosie taktowanie pamięci bo 2133MHz to podstawowy profil JEDEC wrzuć tutaj zrzut ekranu z CPU-Z zakładka SPD oraz ewentualnie memory (chodzi o to czy program raportuje tam dual channel) zobaczymy czy masz dostępne jakieś profile XMP. Zobacz u mnie podstawowy profil to 2400MHz ale jest profil XMP 3200MHz a śmiga bez problemu na 3466MHz. Jeśli okaże się że masz profil XMP to bez kombinacji zyskasz trochę wydajności zwłaszcza wartości 0.1% i 1% low czyli  to z czym masz największy problem. 

image.png.b30085b10bfeacd18b4d3e3772f6a09f.png

Tak wrócę do domu to wstawię screena.

20 godzin temu, hrabin000 napisał(a):

Dołóż ramu do 16 GB.. dwie kości w dual chanell, kup ssd 512 GB, zainstaluj tam wowa. Przeinstaluj Windowsa na ssd. HDD może zostać jako magazyn ewentualnie. Kiedy instalowałeś system ? Może być zamulony, do tego te 8 GB RAM..  I tak jak koledzy radzą z tym zasilaczem. Komp odżyje. 

Jest jakaś konkretna firma z ktorej najlepiej kupić RAM czy też z tego vipera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, lulzer napisał:

W momencie robienia screena miałem załączonego tylko wowa.

Wrzuć ten zrzut ekranu z CPU z bo wygląda na to że masz przycinki bo masz za mało RAMu plus masakrycznie wolny i CPU też już nie ma za dużego zapasu mocy. Zacząłbym od RAMu dołożyć/wymienić i na coś szybszego, zestawy 16GB (2x8GB) 3200MHz chodzą po 100zl. Inwestycja niewielka a różnica może być duża. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienić ram, zapolować na i7 - nawet 8700 będzie ok, ale to tylko jeżeli ustrzelisz coś w granicach 3 stówy. Dokupić jakiś tb ssd lub nvme, chociaż nie kojarzę czy Twoja mobo obsłuży coś rozsądnego.

Niemniej, jak wrzucisz 2x8 gb ramu co najmniej 2400 MT/s i i7, do tego dorzucisz dysk i trochę odgruzujesz system - powinno być znacznie lepiej. Koszt? Jak się dobrze zakręcisz 5-7 stówek. 

Lub, sprzedaj całą platformę i kup coś używanego na AM4. Ludzie puszczają całe zestawy mobo+proc+ram za dobrą kasę. Ostatnio na olx widziałem jakąś płytkę b450, chyba od asrocka, i5 3600 i 2x8gb ddr4 3200 chyba aegisy za, bagatela, 750zł. Jak dobrze potargujesz to z półtorej stówki urwiesz a za 6 stów taki zestaw to już dobry start. Proc 6/12 wciąż rześki, ramy nienajwolniejsze i płyta z możliwością wrzucenia 5th gen. A jak sprzedasz swoją podstawkę za, powiedzmy, 300-350zł to jeszcze Ci się ta kwota zmniejszy.

Na samym końcu kupiłbym jakiś inny zasilacz, bo Modecomy nie mają za dobrej sławy a i starzeją się wyjątkowo słabo. No ale to na końcu, póki nie masz restartów i bsodów dziwnych to inne priorytety tutaj są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez płyte ma Z wiec tu 3600mhz,Jakoś nie wierze ze HT w wow mu pozwoli odfrunąć

Ma 6 rdzeni 3.9ghz

lulzer sprawdz w cpu-z czy duall działa

Swoją drogą mozna by zalaczyć xmp albo podkrecić ram jeśli nie ma xmp

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.08.2024 o 18:47, Funky_Panda napisał(a):

Wrzuć ten zrzut ekranu z CPU z bo wygląda na to że masz przycinki bo masz za mało RAMu plus masakrycznie wolny i CPU też już nie ma za dużego zapasu mocy. Zacząłbym od RAMu dołożyć/wymienić i na coś szybszego, zestawy 16GB (2x8GB) 3200MHz chodzą po 100zl. Inwestycja niewielka a różnica może być duża. 

Przesyłam zrzuty ekranu. Kupię ten RAM, mam kupić jakiś konkretny czy nie ma znaczenia?

Zrzut ekranu 2024-09-02 171644.png

Zrzut ekranu 2024-09-02 171808.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lulzerzanim zmienisz Ram to już teraz włącz  w Biosie profil XMP Twój Ram powinien chodzić na 3000MHz cl16 myślę że bez problemu wstanie też na 3200. Twój RAM jest single rank takie pamięci zwykle dobrze się kręcą. Jeśli wolisz nie ryzykować (restartu) ustaw XMP, powinieneś odczuć różnice. System powinien być bardziej responsywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.09.2024 o 20:16, Funky_Panda napisał(a):

@lulzerzanim zmienisz Ram to już teraz włącz  w Biosie profil XMP Twój Ram powinien chodzić na 3000MHz cl16 myślę że bez problemu wstanie też na 3200. Twój RAM jest single rank takie pamięci zwykle dobrze się kręcą. Jeśli wolisz nie ryzykować (restartu) ustaw XMP, powinieneś odczuć różnice. System powinien być bardziej responsywny.

W dniu 2.09.2024 o 17:28, karro napisał(a):

DDR4 3600 2x8 chyba że ci więcej ramu potrzebne,producent bez różnicy. Zajrzyj na pepper tam są czasem promocje może trafisz

Widzę że jest promka z Amazonu 3200

W dniu 31.08.2024 o 22:06, Qrdello napisał(a):

Wymienić ram, zapolować na i7 - nawet 8700 będzie ok, ale to tylko jeżeli ustrzelisz coś w granicach 3 stówy. Dokupić jakiś tb ssd lub nvme, chociaż nie kojarzę czy Twoja mobo obsłuży coś rozsądnego.

Niemniej, jak wrzucisz 2x8 gb ramu co najmniej 2400 MT/s i i7, do tego dorzucisz dysk i trochę odgruzujesz system - powinno być znacznie lepiej. Koszt? Jak się dobrze zakręcisz 5-7 stówek. 

Lub, sprzedaj całą platformę i kup coś używanego na AM4. Ludzie puszczają całe zestawy mobo+proc+ram za dobrą kasę. Ostatnio na olx widziałem jakąś płytkę b450, chyba od asrocka, i5 3600 i 2x8gb ddr4 3200 chyba aegisy za, bagatela, 750zł. Jak dobrze potargujesz to z półtorej stówki urwiesz a za 6 stów taki zestaw to już dobry start. Proc 6/12 wciąż rześki, ramy nienajwolniejsze i płyta z możliwością wrzucenia 5th gen. A jak sprzedasz swoją podstawkę za, powiedzmy, 300-350zł to jeszcze Ci się ta kwota zmniejszy.

Na samym końcu kupiłbym jakiś inny zasilacz, bo Modecomy nie mają za dobrej sławy a i starzeją się wyjątkowo słabo. No ale to na końcu, póki nie masz restartów i bsodów dziwnych to inne priorytety tutaj są.

Dziękuję wam bardzo za pomoc. Kupiłem 16 GB ram, zanim przyjdzie to pobawię się w tym XMP. 

Czy jest sens wymienić za rok kartę graficzną? Czy lepiej już wymienić to z procesorem?

Mogę prosić jeszcze o jakiś dobry ale nie za drogi zasilacz jaki powinienem kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi