Skocz do zawartości
ShastaManXD

Czy tracę coś zmieniając internet?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zmieniłem własnie internet z 600/50 koncentryk na 900/300 światłowód.

Na poprzednim internecie miałem IP dynamiczne, publiczne.

Nie miałem dostępu do urządzenia ktore otrzymalem od ISP, bo było zablokowane hasłem.

Teraz zmieniłem usługodawce i będę mieć IP dynamiczne, ale prywatne.

Dostępu do urządzenia też pewnie nie będę mieć, ale podobno do ONT na prośbę będę mógł podłączyć swój router.

Tylko co mi po tym skoro IP prywatne.

Czy ja coś tracę mając IP prywatne?

Kiedyś bawiłem się w stawianie serwera minecraft, metina, ale poważne projekty stawia się raczej na VPS albo serwerach dedykowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, ShastaManXD napisał:

Czy ja coś tracę mając IP prywatne?

Kiedyś bawiłem się w stawianie serwera minecraft, metina, ale poważne projekty stawia się raczej na VPS albo serwerach dedykowanych.

No nie dostaniesz się do swojej sieci od zewnątrz, ale jak o to pytasz to raczej nie będziesz tego potrzebował. Wystawienie czegoś na zewnątrz też się nie da w teorii. Oczywiście da się to obejść ale tak w najprościej mówiąc to właśnie to tracisz.

A co to za ograniczony dostawca? Nawet IPv6 nie udostępnia publicznie?

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Bonusso3 napisał(a):

No nie dostaniesz się do swojej sieci od zewnątrz, ale jak o to pytasz to raczej nie będziesz tego potrzebował. Wystawienie czegoś na zewnątrz też się nie da w teorii. Oczywiście da się to obejść ale tak w najprościej mówiąc to właśnie to tracisz.

A co to za ograniczony dostawca? Nawet IPv6 nie udostępnia publicznie?

T-mobile. Działają na kablach orange, ale wiesz...

Starsi się połasili na t-mobile bo 10 zł taniej. Nie lubią orange, bo kiedyś z fakturami mieli problem.

Troche dziwne, ze dzialają na infrastrukturze orange a dają prywatne, a orange daje publiczne.

Tylko też dziwne, bo tmobile dla biznesu to publiczne dają.

Niby tez czytalem historie na necie, ze ludzie reklamacje skladali i publiczne dostawali, ale jaki powód reklamacji. Slabo w to wierzę.

Edytowane przez ShastaManXD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi