Skocz do zawartości
starrk92

Problem z nowym sprzetem

Rekomendowane odpowiedzi

czesc, zakupilem ostatnio nowy sprzet, natomiast robiac testy roznymi benchmarkami zawsze jest on ponizej sredniej. Ponadto mam wrazenie wystepowania stutteringu na pulpicie/niektorych softach co jest dosc irytujace.  Jego konfiguracja to: MSI PRO A620M-E, Dysk SSD M.2 MSI SPATIUM M450 1 TB Gen. 4, msi RTX 4060,  Zasilacz MSI A550BN -> 550W 80+ BRONZE, ryzen 5 7500F. Macie moze jakies pomysly jakbym mogl jeszcze sprawdzic jego wydajnosc/znalezc przyczyne stutteringu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały ten osprzęt to jedna wielka oznaka frezów, jeśli temperatury są w porządku spr. Np: whinfo, sprawdź też napięcia vcore 

Podgląd zdarzen windowsa nie daje błędów 

Zapytam się jeszcze o Ram, jeśli występują wszędzie to możliwe że dysk i na tym stawiał. Niestety przyczyn może być wiele i do puki nie przełożysz zestawu cześć po części to się nie dowiesz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, starrk92 napisał:

oznaka frezow

Chodź by dla tego że twoja płyta może przekaż jedynie 85w na procek a 7500f 100% 88w w połączeniu z 4060 myślę że zdarza mu się picknąć na równi 

Miałeś dać ram 

Pomijając już sesje kilku godzine gdzie sekcja zasilania dostaje łomot jak przedsiębiorca od US czy ZUSu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaktualizowalem post o screeny, mam nadizeje ze teraz bardziej przejrzyste to jest 🙂 daj znac czy cos jeszcze dorzucic, ogolnie nie jestem jakos super zadowolony z wydajnosci tego sprzetu.  Stuttering jest problemem wszedzie, czy na softach/grach/pulpicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, axsin302 napisał:

sprawdź też napięcia vcore

tutaj wydaje się w porządku, vsoc aż za mały albo się napatrzyłem na za duży, ramy znowu pominięte. Nie wiem wstydzisz się czy jak :D

https://www.morele.net/pamiec-crucial-ddr5-16-gb-5200mhz-cl42-ct16g52c42u5-12514836/ ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plan zasilania ok. Rozumiem, że jest to świeża konfiguracja i nie zaśmieciłeś sobie kompa kilkoma avastami, cleanerami itp sterowniki ściągnięte, update window'sa też. Może jakiś test. CrystalDiskMark i CrystalDiskInfo nie instaluj obu naraz, najpierw jeden potem drugi jak odinstalujesz pierwszy. Dalej będzie https://www.memtest86.com/download.htm EXPO włączyłeś w biosie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System nowy, mam oczywiscie same najpotrzebniejsze rzeczy na ten moment bo pracuje we gamedev. Natomiast zadnych smieciowych programow, jesli chodzi o antywiursa to AVG. Sterowniki i update windowsa wszystko nowe :). Dzieki, sprawdze Crystal Diski i mem testa, natomiast czym jest EXPO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@axsin302 czesc, wrzucam Ci testy które robilem tymi programami, oprocz memtesta86.  Ponadto  właczylem EXPO w BIOS - ustawilem na 1 profil natmiats roznicy duzej to nie zrobilo, ogolnie stuttering jest caly czas i coraz bardziej irytujacy. 😕 Najchetniej bym oddal ten komputer ale nie mam zastepczego na ten moment. Dorzucam jeszcze sscreen z HWMonitora ale z raportem w czasie pracy na programie.

obraz_2024-11-21_204047368.png

hwmonitor.png

CrystalDiskIOnfo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, starrk92 napisał:

To gotowiec sklepowy jest

nie wiem jak robota, ale ja bym odsyłał na zwrot z kasą
opisał problem, zobaczył jaką decyzje podejmą 

nvlddmkm może być coś ze sterownikami samej karty lub windowsa, a czasem uszkodzona karta 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, starrk92 napisał:

TV a drugi to monitor) pomoglaby?

Bardzo możliwe że HDMI którego używasz może mieć tak zwany 20pin włączony który używa się tylko i wyłącznie do telewizorów i to może powodować problem warto się przekonać zamieniając lub podłączając telewizor lub monitor bo nie wiem który kabel jest do którego podłączony będziesz musiał sobie to sprawdzić

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi