Skocz do zawartości
Hysiek

Problem z podłączeniem AiO

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Dzisiaj wymieniłem w swoim PC płytę główną, oraz procesor, do którego zamontowałem chłodzenie AIO.

Płyta główna to - Asus PRIME Z790-A WIFI

Chłodzenie - Endorfy Navis F360 ARGB 

Problem polega na tym, że w biosie, jak i w programie Armoury Crate, który pozwala na sterowanie wentylatorami, płyta nie widzi podłączenia pompki do złącza AIO_PUMP, które jest podłączone prawidłowo.

W biosie AIO PUMP pokazuje jako N/A, natomiast w programie od Asusa, nie ma możliwości sterowania predkością wirnika pompki. 

Zauważyłem jedną rzecz, że po odłączeniu przewodu pompki z AIO_PUMP zaczyna ona chodzić na wyższych obrotach. Czyli złącze zdaje się działać. Czemu zatem nie wykrywa mi połaczenia?

Próbowałem podłączać to złącze pompki w gniazdo CPU_OPT, jednak wyniki są takie same. Nie widzi pompki, ale jej obroty spadają po podłączeniu.

Czy możliwe, że chłodzenie jest uszkodzone?

Niby pompka działa, jednak nie jestem pewien, czy zareaguje ona i zwiększy obroty przy większym obciążeniu procesora.

Pozdrawiam!
image.thumb.png.d3570ee7a5be3ce25613e88b2719c1fd.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi