turzol Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Od pewnego czasu nosze sie z zamiarem zamiany mojego wysluzonego monitorka CRT 15'' Sony na cos wiekszego. Po wielu przemysleniach postanowilem ze zainwestuje w monitor LCD. Ale jako ze 15'' mi nie starcza, pomyslalem o 17'' LCD. Przeczytalem w sieci mnostwo recek i porownan i wahalem sie miedzy: Belinea 101741 - matryca MVA nowej generacji , czas reakcji 25ms, kontrast 400:1, jasnosc 220cd/m^2 NEC MultiSync LCD1760NX-BK - matryca PVA...ale za to 16ms :!: , kontrast 450:1, jasnosc 260cd/m^2 Hyundai ImageQuest Q17 - matryca MVA :?: , czas reakcji 20ms, kontrast 500:1, jasnosc 260cd/m^2 Wahalem sie miedzy tymi 3 modelami i juz prawie kupilem NEC-a, ale nagle natrafila mi sie okazja :!: 19'' LCD firmy AG Neovo K-19. Matryca MVA, czas reakcji 25ms, kontrast 600:1, jasnosc 250cd/m^2. Najlepsze jest to ze doplacam "tylko" 400zl. Jak myslicie brac ten monitor :?: Chodzi mi glownie o brak smuzenia w grach i komfort uzytkowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Moja siostrzenica ma belineenie pamietam dokładnie modelu tylko że kontrast 400-1 i czas reakcji 25 ms i nie ma rzadnego smużenia i komfort jest całkiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 pff... jaka jest roznica pomiedzy czasem razkcji 16ms a 25ms??... tego rawie nie widac... ja mam monitor 15' jakis yakumo i osiagam na nim rozdzielke 1600x1024 przy 60hz i jest looz (monit ma spokojnie z 7 lat). nie spiesze sie z wymiana bo jak narazie dziala dobrze :], a jak bede zeminial to napewno nie na lcd tylko sobie walne 19' belinee flatrona, chyba ze poprawia sie lcd w co watipe ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Znalazlem w sieci fajne forum nt. paneli LCD Prad.de, poczytalem testy userow i sie pogubilem :roll: :? Matryca MVA ma duzo lepszy kontrast niz PVA, ale za to nie za bardzo nadaje sie do gier (mimo niskiego czasu reakcji wystepuje smuzenie :? ) Panele takie nadaja sie do biura lecz do gier nie za bardzo.. Za to technologia IPS (stosowana od 18'' wzwyz) ma gorszy kontrast ale za to swietnie sprawdza sie w grach. No ale zeby nie bylo tak kolorowo to najlepiej radza sobie z grami 18'' modele (NEC, Iiyama). Co do wiekszych monitorow >19'' to do gier nie nadaja sie prawie w cale... Reasumujac :wink: wg kolesi z tego forum najrozsadniejszym wyborem w tej chwili sa panele o przekatnej 18'' zaopatrzone w technologie IPS (19'' z IPS dopiero zaczna wychodzic). A rozdzialka 1028x1024 w 17'' jest malo ergonomiczna (male czcionki) natomiast w 19'' wszystko jest za duze. Tak wiec moj wybor jednak sie zmienil na NEC MultiSync LCD1860NX - najbardziej chwalony na tamtym forum. Czas reakcji 30ms - ale smuzenie nie wystepuje prawie wcale :!: Cena tego cacka wynosi (nie w Polsce) 530 euro - co wydaje mi sie cena w miare korzystna. Co o tym myslicie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Tak wiec moj wybor jednak sie zmienil na NEC MultiSync LCD1860NX - najbardziej chwalony na tamtym forum. Czas reakcji 30ms - ale smuzenie nie wystepuje prawie wcale :!: Cena tego cacka wynosi (nie w Polsce) 530 euro - co wydaje mi sie cena w miare korzystna. Co o tym myslicie :?: to powiem ci co ja mysle - za co ci gosciowie go chwalili? za kontrast 350:1 ??? a cena 2400 pln w przeliczeniu uwazasz za super??? z hurtu ten minitor wychodzi 2650 pln - zysk jest 250 pln ale wlicz koszty przesylki zza granicy ja bym olal tego neca18'' - jak chcesz juz wydac 2400-2500 pln to osobiscie polecilbym ci ViewSonic VX700 - widzialem na live i zrobil na mnie piorunujace wrazenie w kwestii obrazu..... chyba ze 100% czasu pracy komputera to gry , wiec zrobisz jak uznasz za sluszne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 moge ci polecic z czystym sumieniem neca; sam ma m 1560nx: zadnego smuzenia, ekstra kolory, kontrast; kumpel ma 18" i tam tez nie zuwazylem zadnego smuzenia; inny kumpel kupil beline 15" ipo tygodniu mial juz martwy piksel; widzialem jeszcz lg 15" i tez byl niczego sobie (mial gorsze menu od neca); Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nefar Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 "A rozdzialka 1028x1024 w 17'' jest malo ergonomiczna (male czcionki) natomiast w 19'' wszystko jest za duze. " ????????????????????????????????????????????????????????????????? Jak male czcionki ???? Ja mam 17'crt widzialny obszar to 16' i mam ustawione 1280x1024 wszystko jest zyletka i dobrze widzialne. Przeciez 17'LCD ma widzialne 17" i jeszcze nizsza rozdzielczosc to czcionki beda wielkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Nefar :arrow: dla monitora CRT 17'' (widzialne 16") optymalna rozdzialka jest 1024x768 co daje ok 80dpi i pracuje sie w miare komfortowo. W 17'' LCD jest 1028x1024 co daje 94dpi - chyba wiadomo co jest bardziej czytelne :idea: Dla 18'' LCD 1028x1024 wartosc dpi wynosi ok 88dpi co jest wartoscia w sam raz. Co innego 19'' LCD - takie matryce pojawiaja sie juz z rozdzialka 1600x1200 tylko poki co sa to monitory cholernie drogie. A przy 19'' 1600x1200 az sie prosi (obrobka grafiki itp.) Bo chyba czytelniej jest pracowac w takiej rozdzialce co nie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smartek Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 @turzol ile przeznaczasz na swojego lcdka? Ja niedawno kupowalem lcdka 17" CTX'a i wg. ma b. dobre paramtery... model PV 722i www.ctx.pl looknij no tylko :D pozdro ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noso Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 a ja sie zastanawiam czy kupic sobie LCD 19 Sony wlasnie bo widzialem za okolo 600$ , ma ktos doswiadczenie z LCD Sony ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Na LCD-ka mam ok 2500zl. Poczatkowo myslalem nad 17'' i przy tym sie upieralem tylko nie wiedzialem jakiej firmy. Teraz wiem ze jezeli 17'' to tylko NEC 1760NX Black (brak smuzenia w gierkach, niezle parametry) albo Belinea 101730 (parametry, duzo dobrych opinii oraz fajny design). Ale mam watpliwosci czy nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> cos wiekszego....Z jednej strony 19'' moge miec za podobna kasa (Neovo K-19) ale z tego co wiem 19'' NIE nadaja sie do gier :( Tak wiec albo kupie 17'' wyzej wymienionych firm albo 18'' NEC-a :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...