Skocz do zawartości
MeHow

Dziwny problem z kompem :/ [CIEKAWA SPRAWA]

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sprzet jak w podpisie + wireless sieciowke na usb PLANETA.

Problem jest nastepujacy i skladajacy sie z wielu czynnikow.

PRIMO Komp zachowuje sie strasznie ociezale, tzn. czyta cos z dysku przez 20 minut, nie wiedzac czemu i po co.

SECUNDO gdy restartuje kompa srednio po 24h dzialania moim oczom pokazuje sie scandisk, gdy komp juz go zrobi, nastepuje wieczne czytanie z dysku i zwicha

TERCERO gdy anuluje scandisk przechodzi dalej i gdzies 2 na 3 proby odpalnie kompa pokazuje sie na monitorze OVER RANGE symbolizujace przekroczenie mozliwosci monitora tzn. zbyt wysoka rozdzialka lub odswiezanie. Oczywiscie windows sie nie odpala po monicie over range, tylko od razu restart i POST :/

CUATRO gdy czyta mi jakies CD np. instalacja gry, to komp dziala tak powoli, ze nawet piszac na gg literki pojawiaja sie po 5 lub 10 na raz. Zero plynnosci.

Co zrobilem, zeby usunac problemy:

1. Sprawdzilem czy DMA jest uruchomione i okazlo sie, ze JEST KIEDY DOSTEPNE, wiec chyba ok.

2. reinstall windowsa

3. Sprawdzilem, podpiecie Dysku i CDRRW. Oba urzadzenia na osobnych tasmach - pierwsza wtyczka, czyli master

wszystko na jakis czas ucichlo po reinstalce, a potem od nowa to zasrane OVER RANGE :/

ANY SUGGESTIONS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery do chipsetu??

Przecież winXP ma stery do wszystkiego?

Pozdr

AT

Ent-owi chodzilo o via paka lub cos podobnego zalezy od chipsetu.
Wlasnie :D - u mnie bez tego potrafil roznie sia zachowywac.

MeHow - sprobuj bez OC odpalic kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpalilem bez oc - chodzi teraz caly czas jako A1700+ :/ memorki tez standard, viapack zainstalowany zaraz po instalacji windowsa jego nr to: viahyperion4in1 445v

zaczyna mnie to zagrzewac bo zobaczylem kolejna rzecz, ktora spedza mi sen z powiek

mam najnowsza kazaa lite i gdy odpalam avi prewiev to dawniej paseczek generowania podgladu filmu smigal jak ta lala, a teraz trwa to z 10 razy dluzej :/

BTW moze to wina nowej kazaa lite??? zobacze jak sie komp zachowuje, gdy ja wylacze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... zrobilem znowu reinstall xp (partycja d: ntfs, a nie chcialem jej wywalac tylko ze wzgledu na instalacje ME jak radzil mi na gg Xon)

Zanotowalem juz pare OVER RANGE'ow

Czy spotkaliscie sie kiedys z czyms takim, ze to przez sieciowke na usb moga nastepowac takie krytyczne zwisy?

Zrobilem wlasnie live update winxp i zobaczymy, czy przy nastepnym restarcie znowu bede mial nieprzyjemnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...