adnet Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Mam dwa pytanka: 1) Potrzebuje dobrego zasilacza 300W, ale nie jakiegoś badziewiaka Codegen (nawet te do PIV są do du..). Otóż po zmaianie swojego nadkruszonego T-birda 1.4 na XP1600+ wszystko byłoby ok gdyby nie zwisy w Nature 3D Mark2001SE. Metodą eksperymentowania z zasiłkami kumpli - też Codegen - zauważyłem że jest to spowodowane nietrzymaniem +5V Mój daje +4.62 i Nature sie wypluwa=restart kompa lub zwis, zasiłka kupla 250W (słabsza) trzyma lepiej napiecie 4.70 ale Nature też lubi się wypluć. Kolejny Codegen od kumpla to tym razem model 300W ale z nadruczkiem, że jest pod PIV (ma dwa dodatkowe śmiszne złącza). Było zdecydowanie lepiej, bo Mark przeszedł cały (looping=4), ale... nici z kręcenia grafy ponad standardowe Enchane mode (zobacz mój config poniżej). Potrzebuje czegoś naprawde porządnego, gdyż odkryłem duży potencjał w swoim procu. Spokojnie chodzi na fbs 140=XP1700+ a nawet bez zmiany napiecia poszedł na fbs 150=XP1900+ tyle ,że Mark sie wypluł w 1-szym teście:( Jako, że mam zamiar zakrecić proca i grafę musze mieć coś naprawdę dobrego, myśle o Hount Key300W, alo EnerMax lub Enlight Pytanko więc brzmi. Czy w/w zasiłki 300W są naprawde niezawodne i czy dobrze czymaja napięcie +5V? Ktoś ma taki, to nierch da znać. 2) Mam Global Win WBK 38, ale zamiast sugerowanych 6800 obrotów śmiga zaledwie... 7300. Hałas jak z odkurzacza, nie wytrzymam tego. Mysle o małej modyfikacji układu zasilania (jakiś mały potencjometr do regulacji obrotów), ale czy robiąc coś takiego uda mi sie zachować w miare stabilne obroty, bez większych skoków? Jakiś schemacik jak ktoś ma to niech sie podzieli 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Odpowiem Ci tylko na drugie pytanie. Wystarczy kupic potencjometr liniowy 22kA i wmontowac go w uklad z wiatraczkiem. Bedziesz mial regulacje obrotow jak ta lala - zero skokow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Jezeli chodzi o napiecie +5V to moj zasilacz ze starej obudowy midi (250W) miesza tylko w zakresie 4,92-4,95 :) Zwykly noname :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 2) Mam Global Win WBK 38, ale zamiast sugerowanych 6800 obrotów śmiga zaledwie... 7300. Hałas jak z odkurzacza, nie wytrzymam tego. Prawdopodobnie juz sprawdzales (i nie dziala) skoro pytasz o sprzetowe rozwiazanie ale kontrolnie napisze :) SpeedFan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa11 Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 1. Enlight, Chieftec, Enermax 2. Taniutki jest FanMate 1 - niecałe 20 PLN i masz gotową zabaweczkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Ja mogę powiedzieć tylko że mój Enlight 250W poniżej 5,10 nie schodzi normalnie jest 5,15 nie wiem czy to dobrze sprzęt jak niżej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 FanMate ! :lol: :lol: :lol: To jest zwykły potencjometr + tranzystorek ! A On za to 20 PLN kasuje - fajne ździerstwo :D Potencjometr musi być conajmniej 2W ! Albo lepiej nawet zrób mały układzik potencjometr + tranzystor + kondensator ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Dzieki za sugestie. Jak zmontuje układzik to skrobne jak działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 zrób wtórnik emiterowy na tranzystorze mocy / ja mam wenta co zasysa 0.5A przy 12W > BETA V < i tu już trazystory serii bc / i odpowiedniki/ nie wyrabiają nie mówiąc o potrencjometrach / sczególnie że to nie jest jedyny went który mnie wq.. hałasem/, a wtedy odpoadnie problem szukania potencjimetru o dużej mocy i małeh rezystancji / nie mówiąc już o niepotrzebnych stratach mocy/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...