Skocz do zawartości
Wqw

Phanteks NV7 + AIO 240 mm z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam phanteks nv 7 do tego zakupiłem chłodzenie atmos 240 i chciałbym je zamontować z tyłu obudowy w miejscu dwóch wentylatorów wyciągających. Czy są ku temu jakieś przeciwskazania? 
Wszyscy montują z przodu lub na topie a  ja bym właśnie ze względu na to że mam 240mm AIO zamontować je z tyłu. 
Ogólny zamysł jest taki 3 wentylatory na topie wyciągające, 4 z boku reverse pchające świeże do budy i od dołu 3 pchające świeże na kartę graficzną. 
i tu mam pytanie czy zamontować AIO z tyłu mogę i jak? Czy wentyle mają zaciągać powietrze z tyłu od zewnątrz i pchać je wprost na wentylatory wyciągające u góry (wedle logiki chyba najlepsza opcja). 
Czy może zamontować to AIO z wentylatorami wewnątrz obudowy w normalnej pozycji aby teoretycznie zasysały te świeże powietrze z bocznej ścianki ( o ile pierw nie zostanie wyciągnięte przez górę)

W pierwszym zamyśle miały być same wentylatory i chłodzenie powietrzem. Teraz naszła mnie myśl aby wykorzystać to AIO które mam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

* zamontuj sobie je z tyłu jeśli chcesz i niech pobierają powietrze ze środka obudowy 1. Będzie to najgorętszy sposób montażu, i wizualnie dla mnie ta obudową będzie pusta 

* zamontowanie na topie + jeden 120 wolny jak się zmieści będzie podobny zamysł ale jakoś wizualnie będzie się gryźć a temperatury będą podobne 

* zamontowanie na bocznej ścianie będzie najlepszym wyjściem jeśli chodzi o temperaturę i wizualnie wypełni obudowę. Ciepłe powietrze z karty ma prostą drogę do ucieczki a wtłoczone ogrzane przez Aio będzie miało swój wolny korytarz powietrzny ku górze nie kolidujący z kartą 

Obudowa jest duża i tak czy siak te powietrze nie będzie jej aż tak zawadzało nawet jeśli wybierzesz podzespoły na prawdę gorące 

pamiętaj aby CPU block nie był najwyższym punktem w systemie AIO bo będzie się tam zbierać powietrze

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi