Skocz do zawartości
Furman

Płyta główna pod dwa GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, planuję zbudować nowy komputer do programowania w Unity Engine + grania w gry w 4K. Aktualny projekt wygląda tak:

1. PROCESOR - potrzebuję potężnego procesora, bo pracuję na bardzo dużym projekcie w Unity, aktualne wybór padł na 9950X3D. Bardzo drogo, ale tutaj nie chcę oszczędzać, po prostu chcę wziąć to co jest aktualnie na topie.
2. PŁYTA GŁÓWNA - tu zaczynają się schody, ponieważ potrzebuję 6 monitorów. Tak, wiem, że to szaleństwo, po prostu do samego Unity + Visual Studio potrzebuję 4 ekranów, a do tego non stop włączone Git, Spotify, Chrome, Discord, Notatki, ChatGPT. Jednym słowem dla mnie monitorów nigdy za wiele (aktualnie pracuję na 4). Stąd wpadłem na pomysł kupna Płyty Głównej pod dwa GPU, żeby podłączyć 6 monitorów. Najtańsze co znalazłem to: ASUS ProArt B650-Creator (https://www.ceneo.pl/148906653). Z tego co widziałem nawet na te najmocniejsze karty graficzne PCIe 4.0 wystarczy. Alternatywą jest MSI MPG X670E Carbon WIFI (https://www.ceneo.pl/146096972), ale cena mocno wzrasta.
3. KARTY GRAFICZNE - nie mam tu ogromnych wymagań. Zamierzam przełączać się na telewizor 4K i grać w GTA V w 120fpsach, czasem może coś bardziej wymagającego. Dlatego jako główną kartę planuję zakupić RX 9070 XT, a jako kartę pomocniczą do tych dodatkowych monitorów mam już RX 5600 XT.
4. RAM - GOODRAM 64GB 6000MHz CL30 IRDM
5. DYSK SSD - Samsung 980 PRO 2TB M.2
6. CHŁODZENIE CPU - Noctua NH-D15
7. ZASILACZ - Be Quiet! Pure Power 12M 1000W
8. OBUDOWA - Fractal Design Pop Silent / Fractal Design Pop Silent XL

I teraz pytania które mi się nasuwają w związku z tymi dwoma GPU:
1. Czy to zadziała? Czy złącza tej płyty głównej (PCIe 4.0 x16 [elektrycznie x16] oraz PCIe 4.0 x16 [elektrycznie x8]) wystarczą dla tych GPU?
2. Czy gdy będę chciał grać na głównej karcie, to czy fakt że podłączona jest druga, słabsza karta wpłynie na performance?
3. Czy ASUS ProArt B650-Creator wystarczy czy lepiej dopłacić do MSI MPG X670E Carbon WIFI?
4. Przy okazji czy Fractal Design Pop Silent wystarczy czy lepiej kupić Fractal Design Pop Silent XL? Jak to jest z temperaturami: lepiej mieć większą obudowę i więcej wiatraków, czy nie ma to większego znaczenia?

Jeśli gdzieś popełniłem błąd, albo czegoś nie przewidziałem, czekam na sugestie 😉

Edytowane przez Furman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skumałem to trochę lepiej. Płyty główne zazwyczaj są produkowane tak, że jeśli podłączę dwa GPU to zamiast otrzymać x16 + x8 będę miał x8 + x8. Nie wiem jak dla droższych modeli, ale można to sprawdzić w specyfikacjach.

Co oznacza, że w przypadku płyty ASUS ProArt B650-Creator jeśli podłączę dwa GPU, oba będą korzystały z PCIe 4.0 x8 i to może być lekki problem. Z kolei jeśli użyję MSI MPG X670E Carbon WIFI to obie karty będą pracował PCIe 5.0 x8 (co zakładam jest równoważne z PCIe 4.0 x16, co jest zadowalające). Dlatego prawdopodobnie powinienem zdecydować się na X670E i jeśli niczego nie przeoczyłem, będzie w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest wszystko rozpisane bardzo jasno i klarownie co które pci blokuje/zwalnia. https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/proart/proart-b650-creator/techspec/ i tutaj https://pl.msi.com/Motherboard/MPG-X670E-CARBON-WIFI/Specification .

edit: 3x PCI-E x16 slot (Qty)
• Supports x16/x0/x4 or x8/x8/x4 (For Ryzen™ 9000/ 7000 Series processors)
• Supports x8/x0/x4 (For Ryzen™ 8700/ 8600/ 8400 Series processors)
• Supports x4/x0/x4 (For Ryzen™ 8500/ 8300 Series processors)
PCI_E1 Gen PCIe 5.0 supports up to x16 (From CPU)
PCI_E2 Gen PCIe 5.0 supports up to x8 (From CPU)
PCI_E3 Gen PCIe 4.0 supports up to x4 (From Chipset)

Czyli ta X670E da ci x8 i x8 co w zupełności ładnie zagra.

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi