Skocz do zawartości
depeszek101

Problem z SSD Hikvision E100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,posiadam Hikvision SSD E100.Było on normalnie używanie na windzie 11.Jednak po zmianie płyty głownej i zakupieniu 2 nowych mv2 stwierdziłem ,że ten Hikvision bedzie zapasowy i niech lezy sobie w szafie.Teraz gdy go podłaczyłem okazało sie ze go nie ma,tzn nie widzi go winda.Po odpaleniu zarządzania dyskami widnieje jako układ:prosty,typ dynamiczny,stan:niepowodzenie.Opcje jakie mam do wyboru to uaktywnij ponownie wolumin.Jak  w to wejde to mam ze musze odpalic program chkdsk(po uruchomieniu wyskakuje:the type of the file system in NTSF.Warning!/F parameter  not specifiled  running chdsk in read-only mode.Reszta dysków ok) oraz usuń (czyli format)Czy da sie cos zrobic aby zeby normalnie działał?żeby go winda widziała,bez utraty danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka pojemność dysku? Jeżeli 256GB to możesz spróbować wgrać mu oprogramowanie za pomocą MPTool, odczytaj najpierw kod pamięci ale pewnie Micron B47. Pamiętaj aby przed podłączeniem zasilania zewrzeć 2 punkty na laminacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MP Tool to narzędzie które pomoże Ci wgrać ponownie firmware.

Ci di zwarcia niektóre dyski ssd mają safe mode ktory aktywujesz przez zwarcie konkretnych pinów na płycie  drukowanej - poszukaj schematu swojego modelu zebys dysku nie sfajczył 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokaż tak w ogóle zarządzanie dyskami oraz polecenie którego używasz bo z tego co napisałeś to nie użyłeś parametru /F lub /R (bez tego parametru CHKDSK pracuje w trybie do odczytu). 

Nie zauważyłem wcześniej, że dysk dostaję literę dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety dysk umarł albo lada moment padnie.Ja nie mialem go podłączonego ponieważ winda bardzo długo się ładowała.Teraz jak go wepne to raz go widzi menadżer a raz nie.Jak jeszcze w miarę działał w tamtym tygodniu to z CHKDSK było takie coś :(tylko tyle udało mi się zrobić zdjęcia bo szybko to zniknelo.W menadżera jak wejdę jest takie coś...przy opcji konwertuje wyskakuje błąd 

IMG_20250402_051441.jpg

IMG_20250401_164136.jpg

IMG_20250401_164124.jpg

Edytowane przez depeszek101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wyglada na to ze dysk faktycznie jest zaciorany

CHKDSK przechodzi przez pliki i rekordy a system raz go widzi a raz nie (sporo uszkodzonych sektorów pewnie lub problem z elektroniką dysku, kablem lub portem sata / usb albo wszystko na raz)

Sprawdź na innym porcie 
Sprawdz go jeszcze w Crystaldiskinfo

zrob wczesniej backup jak cos tam siedzi (pamietaj ze kazda diagnostyka na poziomie sektora w momencie gdy dysk jest w stanie krytycznym - może go dobić na amen)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli SMART jest niedostępny a crystal się wiesza to znaczy że dysk jest w bardzo złym stanie. Działaj ostrożnie

Backup:

uzyj clonezilla i spróbuj zrobić obraz dysku

Jeśli dysk będzie wywalal w trakcie to odłącz go na kilka minut i spróbuj ponownie

Uwaga: jesli dysk znika i nie da się nić odczytać to prawdopodobnie padł kontroler. W tym przypadku odzyskanie danych będziesz musiał zrobić w firmie ktore sie tym zajmują. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi