depeszek101 Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca Witam,posiadam Hikvision SSD E100.Było on normalnie używanie na windzie 11.Jednak po zmianie płyty głownej i zakupieniu 2 nowych mv2 stwierdziłem ,że ten Hikvision bedzie zapasowy i niech lezy sobie w szafie.Teraz gdy go podłaczyłem okazało sie ze go nie ma,tzn nie widzi go winda.Po odpaleniu zarządzania dyskami widnieje jako układ:prosty,typ dynamiczny,stan:niepowodzenie.Opcje jakie mam do wyboru to uaktywnij ponownie wolumin.Jak w to wejde to mam ze musze odpalic program chkdsk(po uruchomieniu wyskakuje:the type of the file system in NTSF.Warning!/F parameter not specifiled running chdsk in read-only mode.Reszta dysków ok) oraz usuń (czyli format)Czy da sie cos zrobic aby zeby normalnie działał?żeby go winda widziała,bez utraty danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakk87 Opublikowano Niedziela o 16:18 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 16:18 Jaka pojemność dysku? Jeżeli 256GB to możesz spróbować wgrać mu oprogramowanie za pomocą MPTool, odczytaj najpierw kod pamięci ale pewnie Micron B47. Pamiętaj aby przed podłączeniem zasilania zewrzeć 2 punkty na laminacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depeszek101 Opublikowano Niedziela o 20:45 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 20:45 1TB ,niestety nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś..Laik ze mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Poniedziałek o 07:35 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 07:35 MP Tool to narzędzie które pomoże Ci wgrać ponownie firmware. Ci di zwarcia niektóre dyski ssd mają safe mode ktory aktywujesz przez zwarcie konkretnych pinów na płycie drukowanej - poszukaj schematu swojego modelu zebys dysku nie sfajczył 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depeszek101 Opublikowano Poniedziałek o 12:20 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 12:20 Nie tak nie będę się bawił bo się nie znam...koleś mi polecił Ubuntu żebym spróbował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Poniedziałek o 12:29 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 12:29 jak masz na czym postawic ubuntu to warto spróbować. Znajdziesz tam wiecej narzedzi do naprawy tego typu problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakk87 Opublikowano Poniedziałek o 17:06 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 17:06 pokaż tak w ogóle zarządzanie dyskami oraz polecenie którego używasz bo z tego co napisałeś to nie użyłeś parametru /F lub /R (bez tego parametru CHKDSK pracuje w trybie do odczytu). Nie zauważyłem wcześniej, że dysk dostaję literę dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depeszek101 Opublikowano wczoraj o 03:17 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 03:17 (edytowane) Niestety dysk umarł albo lada moment padnie.Ja nie mialem go podłączonego ponieważ winda bardzo długo się ładowała.Teraz jak go wepne to raz go widzi menadżer a raz nie.Jak jeszcze w miarę działał w tamtym tygodniu to z CHKDSK było takie coś :(tylko tyle udało mi się zrobić zdjęcia bo szybko to zniknelo.W menadżera jak wejdę jest takie coś...przy opcji konwertuje wyskakuje błąd Edytowane wczoraj o 03:20 przez depeszek101 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano wczoraj o 08:07 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 08:07 no wyglada na to ze dysk faktycznie jest zaciorany CHKDSK przechodzi przez pliki i rekordy a system raz go widzi a raz nie (sporo uszkodzonych sektorów pewnie lub problem z elektroniką dysku, kablem lub portem sata / usb albo wszystko na raz) Sprawdź na innym porcie Sprawdz go jeszcze w Crystaldiskinfo zrob wczesniej backup jak cos tam siedzi (pamietaj ze kazda diagnostyka na poziomie sektora w momencie gdy dysk jest w stanie krytycznym - może go dobić na amen) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depeszek101 Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Jak zrobic i za pomoca jakiego programu backup?Problem jest tez teraz taki ,że jak odpale crystala to jak chce jakiekolwiek info to program sie zawiesza.Jeżeli już sie uda odpalić innym program np DiskGenius to wyskakuje że SMART jest niedostępny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu jesli SMART jest niedostępny a crystal się wiesza to znaczy że dysk jest w bardzo złym stanie. Działaj ostrożnie Backup: uzyj clonezilla i spróbuj zrobić obraz dysku Jeśli dysk będzie wywalal w trakcie to odłącz go na kilka minut i spróbuj ponownie Uwaga: jesli dysk znika i nie da się nić odczytać to prawdopodobnie padł kontroler. W tym przypadku odzyskanie danych będziesz musiał zrobić w firmie ktore sie tym zajmują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...