Skocz do zawartości
Rumzeis

Temperatury dla karty Radeon RX 7800 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Dwa tygodnie temu złożyłem swój pierwszy komputer i mam dwa pytania dotyczące prawidłowych temperatur na karcie graficznej. Mam nową kartę Gigabyte Radeon RX 7800 XT OC.

1. Podczas grania w Wiedźmina 3 i Kingdom come deliverance na maksymalnych detalach w 1080p temperatura karty utrzymuje się na poziomie 57-58c natomiast temperatura hotspotu wynosi ok 81c. Czy różnica między tymi temperaturami nie jest za wysoka?

2. Miałem kilka momentów w których temperatura hotspotu wzrastała do 89c na kilka sekund potem stopniowo spadała i wracała do poziomu 81c. Czy powinienem się martwić takimi nagłymi wzrostami?

Obudowa komputera to Endorfy Regnum 400 argb- posiada 3 wentylatory 120mm na przodzie i 1 120mm na tyle. Dołączam wyniki z HWiNFO.

temperatury.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są normalne temperatury dla tego chipa

Ja nawet po UV do strapa 1.080V i downclocku do 2380MHz w niektórych grach dostaje 81-84*C na HS. Możesz ewentualnie pobawić się krzywą jeśli te temp cię martwią, ale widoczne efekty będą jak będziesz ograniczać FPS'y w grach lub przez funkcje Chill w panelu sterownika.

Aha, sam posiadam kartę z Sapphire Nitro+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minutes ago, xstrider said:

To są normalne temperatury dla tego chipa

Ja nawet po UV do strapa 1.080V i downclocku do 2380MHz w niektórych grach dostaje 81-84*C na HS. Możesz ewentualnie pobawić się krzywą jeśli te temp cię martwią, ale widoczne efekty będą jak będziesz ograniczać FPS'y w grach lub przez funkcje Chill w panelu sterownika.

Aha, sam posiadam kartę z Sapphire Nitro+

Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że jeśli chodzi o takie gwałtowne skoki temperatury to nie jest to problem? Ustawienia karty mam na domyślne w adrenalin.

Swoją drogą też w przyszłości chciałbym zrobić undervolitng. Polecasz jakiś poradnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi