Rumzeis Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia Cześć! Dwa tygodnie temu złożyłem swój pierwszy komputer i mam dwa pytania dotyczące prawidłowych temperatur na karcie graficznej. Mam nową kartę Gigabyte Radeon RX 7800 XT OC. 1. Podczas grania w Wiedźmina 3 i Kingdom come deliverance na maksymalnych detalach w 1080p temperatura karty utrzymuje się na poziomie 57-58c natomiast temperatura hotspotu wynosi ok 81c. Czy różnica między tymi temperaturami nie jest za wysoka? 2. Miałem kilka momentów w których temperatura hotspotu wzrastała do 89c na kilka sekund potem stopniowo spadała i wracała do poziomu 81c. Czy powinienem się martwić takimi nagłymi wzrostami? Obudowa komputera to Endorfy Regnum 400 argb- posiada 3 wentylatory 120mm na przodzie i 1 120mm na tyle. Dołączam wyniki z HWiNFO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xstrider Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia To są normalne temperatury dla tego chipa Ja nawet po UV do strapa 1.080V i downclocku do 2380MHz w niektórych grach dostaje 81-84*C na HS. Możesz ewentualnie pobawić się krzywą jeśli te temp cię martwią, ale widoczne efekty będą jak będziesz ograniczać FPS'y w grach lub przez funkcje Chill w panelu sterownika. Aha, sam posiadam kartę z Sapphire Nitro+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumzeis Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 36 minutes ago, xstrider said: To są normalne temperatury dla tego chipa Ja nawet po UV do strapa 1.080V i downclocku do 2380MHz w niektórych grach dostaje 81-84*C na HS. Możesz ewentualnie pobawić się krzywą jeśli te temp cię martwią, ale widoczne efekty będą jak będziesz ograniczać FPS'y w grach lub przez funkcje Chill w panelu sterownika. Aha, sam posiadam kartę z Sapphire Nitro+ Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że jeśli chodzi o takie gwałtowne skoki temperatury to nie jest to problem? Ustawienia karty mam na domyślne w adrenalin. Swoją drogą też w przyszłości chciałbym zrobić undervolitng. Polecasz jakiś poradnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano2333 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia To całkowicie normalne temperatury dla tej karty graficznej. Nie masz się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...