santi_vergil Opublikowano Środa o 05:59 Zgłoś Opublikowano Środa o 05:59 Hej, generalnie noszę się z zamiarem zmiany podstawy pc, okazuje się że ciężko jest mi uzyskać rzetelną odpowiedź w kwestii cpu, aktualnie jakw temacie mam Ryzena 5700x3D, ale jako że jest wskakuje na am5 to jestem zmuszony pożegnać moje stare cpu, w tym momencie rodzi się problem wyboru, jakie CPU będzie w moim przypadku zauważalnym upgradem wydajnościowym? Chciałbym tylko zaznaczyć że 9800x3D odpada ( szkoda mi ponad 2 tys za sam procesor ) aktualnie używane GPU to RTX 4070 TI Super. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 06:44 Zgłoś Opublikowano Środa o 06:44 AMD Ryzen 7 7800X3D lub jesli taniej to Ryzen 7 7700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santi_vergil Opublikowano Środa o 07:02 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:02 17 minut temu, stempel91 napisał(a): AMD Ryzen 7 7800X3D lub jesli taniej to Ryzen 7 7700 W sumie przy 7700 wzrost wydajności będzie żaden lub marginalny.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 07:29 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:29 to dołóż do 7800 x3d wg mnie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Środa o 09:32 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:32 2 godziny temu, santi_vergil napisał(a): W sumie przy 7700 wzrost wydajności będzie żaden lub marginalny.. Będzie spory i na pewno wart przesiadki. 2 godziny temu, stempel91 napisał(a): to dołóż do 7800 x3d wg mnie warto Według mnie też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 09:38 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:38 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santi_vergil Opublikowano Środa o 14:28 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:28 4 godziny temu, stempel91 napisał(a): Z tego wykresu wynika że 7800x3d ma podobna wydajność co 7700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano Środa o 14:43 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:43 no ale to wydajnosc w syntetykach benchmark taki jak Cinebench mierzy surową moc CPU, operacje matematyczne kodowanie dekomplresję ale nie odzwierciedla zachowania w grach 3d V-Cashe nie przyspiesza wszystkiego - tylko gry które intensywnie korzystają z pamięci podręcznej. W grach (niektórych) ten z vcashe bedzie szybszy Pytanie na czym Ci zalezy najbardziej W obu przypadkach 7700 bedzie szybszy od 5700 x3d bo ma wyzsze zegary 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...