Skocz do zawartości
Kucharczyk

Potrzebuję Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wczoraj kupiłem ostatnią część do komputera RTX 5070 TI Aero od gigabyte, mój monitor to Samsung Oddysey G4 27cali 240hz fullhd, i mam problem, po podłączeniu przez hdmi wszystko jest ok, ale po podłączeniu przez displayport na 120hz też jest ok, ale jak ustawię 240hz to w grach co chwilę gaśnie ekran i załącza się ponownie tak jakby tracił sygnał, a na pulpicie po włączeniu np. chrome gaśnie raz i włącza się ponownie, sprawdzałem na wszystkich 3 portach displayport w karcie graficznej, kabel jakiego używam to Silver Monkey Kabel DisplayPort 1.4 w oplocie 1.5m, bardzo proszę o pomoc czy będzie to uszkodzona karta graficzna czy może coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na piszczącej rx9070xt nie miałeś takiego efektu przy DP@240Hz?

W internecie wisi wiele tematów, nie tylko przy modelu Oddysey G4, opisujące identyczne problemy, np.: Forum Samsung.

Po za zmianą z DP, na HDMI z kablem HDMI 2.1, nie znalazłem konkretnego rozwiązania, a Samung własne forum i zgłoszenia tam, niestety olewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, pitol321 napisał(a):

Na piszczącej rx9070xt nie miałeś takiego efektu przy DP@240Hz?

W internecie wisi wiele tematów, nie tylko przy modelu Oddysey G4, opisujące identyczne problemy, np.: Forum Samsung.

Po za zmianą z DP, na HDMI z kablem HDMI 2.1, nie znalazłem konkretnego rozwiązania, a Samung własne forum i zgłoszenia tam, niestety olewa.

Cześć, na Rx nie miałem takiego problemu, RTX swoją drogą też piszczy ale tak cicho i zmzadko że jest to niesłyszalne, czyli myślisz że będzie to problem monitora, a nie karty? I jeszcze zapytam, grając na hdmi, będzie jakaś utrata w obrazie większa niż na dp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor według instrukcji obsługuje HDMI@240Hz więc nie będzie widocznych różnić do DP@240Hz.

Z rozważań w internecie wynika, że to najprawdopodobniej problem Software/Bug w systemie monitora, ewentualnie sterowniku i musi być załatany prawdopodobnie przez Samsunga, ponieważ dotyczy większej ilości modeli z serii Oddysey.

Edytowane przez pitol321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi