fi5h Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Hmmm mam pytanie do tych ktorzy sie w to bawili. U mnie po wymianie generatora ze standardowego 14.8183mhz na 20.000mhz zegar zmniejszyl sie do 33Mhz. Zastanawia mnie fakt jak to sie dzieje?? Jaki wstawic by zwiekszyc czestotliwosc, jak wyglada tu sprawa z mnoznikiem. Na plycie przy generatorze napisane jest 2x , a procesor to AMD 386sx-40 Sprobuje zaraz wstawic 25.000mhz zobacze co to da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crevw Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Kiedyś miałem 386sx, ale 33 nie 40 oczywiście w trybie turbo... te 33 to chyba od Intela.... :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Hmmm mam pytanie do tych ktorzy sie w to bawili. U mnie po wymianie generatora ze standardowego 14.8183mhz na 20.000mhz zegar zmniejszyl sie do 33Mhz. Zastanawia mnie fakt jak to sie dzieje?? Jaki wstawic by zwiekszyc czestotliwosc, jak wyglada tu sprawa z mnoznikiem. Na plycie przy generatorze napisane jest 2x , a procesor to AMD 386sx-40 Sprobuje zaraz wstawic 25.000mhz zobacze co to da. Tak jest chyba z komputerami firmowymi i niektorymi modelami plyt glownych. Jak ja na moim P133 nastawialem magistrale, tak zeby chodzil na 200 to rzeczywista szybkosc pracy procesora spadalo do 100 MHz. Nic niestety nie da sie z tym zrobic... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fi5h Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Lecz mi chodzi o zupelnie co innego. Chodzi mi o generator kwarcowy ktory taktuje czestotliwosc wszystkieog na plycie. Za pomoca mnoznikow i generatora ustawia sie odpowiednie wartosci. Po wymianiue tego generatora mozna uzyskac inne czestotliwosci. Właśnie wsadzilem generator 25,000Mhz i tez nic nie pomoglo nadal jest 33Mhz. Byc moze wartosc ta zakodowana jest juz w biosie, ale co do tego nei mam pewnosci. Nie wiem tylko dlaczego zegar sie zmniejszyl. Nie mam narazie mozliwoscie przetestowania predkosci tego kompa, bo brakuje mi tymczasowo kontrolera i nie moge sprawdzic czy faktycznie cos przyspieszylo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fi5h Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 hmmm, idac za pomyslem Berkuta kombinowalem nawet z mierzeniem czasu w biosie co nieqwiele przynioslo skutku. Czy ja mam jakas kosmiczna ta plyte czy jak :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...