Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm mam pytanie do tych ktorzy sie w to bawili.

U mnie po wymianie generatora ze standardowego 14.8183mhz na 20.000mhz zegar zmniejszyl sie do 33Mhz.

Zastanawia mnie fakt jak to sie dzieje??

Jaki wstawic by zwiekszyc czestotliwosc, jak wyglada tu sprawa z mnoznikiem.

Na plycie przy generatorze napisane jest 2x , a procesor to AMD 386sx-40

Sprobuje zaraz wstawic 25.000mhz zobacze co to da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm mam pytanie do tych ktorzy sie w to bawili.

U mnie po wymianie generatora ze standardowego 14.8183mhz na 20.000mhz zegar zmniejszyl sie do 33Mhz.

Zastanawia mnie fakt jak to sie dzieje??

Jaki wstawic by zwiekszyc czestotliwosc, jak wyglada tu sprawa z mnoznikiem.

Na plycie przy generatorze napisane jest 2x , a procesor to AMD 386sx-40

Sprobuje zaraz wstawic 25.000mhz zobacze co to da.

Tak jest chyba z komputerami firmowymi i niektorymi modelami plyt glownych. Jak ja na moim P133 nastawialem magistrale, tak zeby chodzil na 200 to rzeczywista szybkosc pracy procesora spadalo do 100 MHz. Nic niestety nie da sie z tym zrobic... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lecz mi chodzi o zupelnie co innego. Chodzi mi o generator kwarcowy ktory taktuje czestotliwosc wszystkieog na plycie. Za pomoca mnoznikow i generatora ustawia sie odpowiednie wartosci. Po wymianiue tego generatora mozna uzyskac inne czestotliwosci.

Właśnie wsadzilem generator 25,000Mhz i tez nic nie pomoglo nadal jest 33Mhz. Byc moze wartosc ta zakodowana jest juz w biosie, ale co do tego nei mam pewnosci. Nie wiem tylko dlaczego zegar sie zmniejszyl.

Nie mam narazie mozliwoscie przetestowania predkosci tego kompa, bo brakuje mi tymczasowo kontrolera i nie moge sprawdzic czy faktycznie cos przyspieszylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...