Pospo Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja Siema, mam sprzęt 9cio letni, procesor i 5675c, 16 gb ram ddr 3 2400mhz, gtx 1060 6GB. Grałem w train sim world 5. Porównując grafike do gtx1060 ryzen 4500 - był w stanie odpalić gierke na ultra przy 60fps. Mój pc miał problemy na wysokich ustawieniach i nawet przełączyłem sie na dx11 gdzie miałem 40 -50 fps. Po właczeniu tej opcji: Planowanie przyspieszanego sprzętowo procesora GPU (funkcja wprowadzona przez Microsoft. Docelowo ma zmniejszyć Input Lag jednocześnie zwiększając wydajność w grach. Zasada działania tej funkcji to przerzucenie pewnych zadań, obliczeń z procesora na kartę graficzną) gram na ultra w dx 12 30-50 fps. Gierka mocno obciąża procesor, na stacji końcowej miałem 20fps, ale poza miejscami jak ta przez cały czas 30 -50 fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja No fajnie. Podbij taktowania trzymajac temp ponizej 75% (broadwell ma nisko thermal throttling), wylacz tez tryb oszczedzania energii w BIOS. Pamietaj ze sama gra moze dostac aktualizacje i mocniejszy narzut dawac na wątek a tych masz ledwie 4 - wtedy bedzie jeszcze wiecej. Pomyslalbym o upgradzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja Teraz, stempel91 napisał(a): No fajnie. Podbij taktowania trzymajac temp ponizej 75% (broadwell ma nisko thermal throttling), wylacz tez tryb oszczedzania energii w BIOS. Pamietaj ze sama gra moze dostac aktualizacje i mocniejszy narzut dawac na wątek a tych masz ledwie 4 - wtedy bedzie jeszcze wiecej. Pomyslalbym o upgradzie temperatura około 50 stopni, fortis 3, procesor mam podkrecony do 4gz, nie chce podnosic napiecia bo wyciagnie max 4,2, upgrade tzn? wymiana karty? procesora 5775c 8 watkow nie dostane bo nie ma Teraz, Pospo napisał(a): temperatura około 50 stopni, fortis 3, procesor mam podkrecony do 4gz, nie chce podnosic napiecia bo wyciagnie max 4,2, upgrade tzn? wymiana karty? procesora 5775c 8 watkow nie dostane bo nie ma jest jedna sztuka alledrogo za 520zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja (edytowane) za jaka cene opłacało by sie wziac 5775c? ewentualnie na ebay jest za 80 usd Edytowane 20 Maja przez Pospo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja no max 400 zl na aliexpress znajdziesz ponizej 400 zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 4 minuty temu, stempel91 napisał(a): no max 400 zl na aliexpress znajdziesz ponizej 400 zl a co myslisz o wysylce z china na ebay? przesylka darmowa 500 opinni 99% pozytywnych https://www.ebay.com/itm/236035184654?_trkparms=amclksrc%3DITM%26aid%3D1110006%26algo%3DHOMESPLICE.SIM%26ao%3D1%26asc%3D20220405142716%26meid%3D3379ce15d1324915bc00df770544d8bb%26pid%3D101506%26rk%3D2%26rkt%3D10%26sd%3D176075598755%26itm%3D236035184654%26pmt%3D0%26noa%3D1%26pg%3D4481478%26algv%3DDefaultOrganicWebWithV11WebTrimmedV3VisualRankerWithKnnV3AndUltBRecallAndCassiniEmbRecall%26brand%3DIntel&_trksid=p4481478.c101506.m1851 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja wyglada legit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 55 minut temu, stempel91 napisał(a): wyglada legit https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-intel-xeon-1285v4-edram-szybszy-niz-broadwell-i7-5775c-ffm a jeszcze coś takiego, mam plyte MSI z97-g43 ram 2400 MHz, chłodzenie Fortis 3 , nie byłoby problemu? W sensie instaluje i działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 8 minut temu, Pospo napisał(a): https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-intel-xeon-1285v4-edram-szybszy-niz-broadwell-i7-5775c-ffm a jeszcze coś takiego, mam plyte MSI z97-g43 ram 2400 MHz, chłodzenie Fortis 3 , nie byłoby problemu? W sensie instaluje i działa teoretycznie według tych informacji o specyfikacji - zegary etc max 5-10% roznicy Pamietaj ze ten xeon ma zablokowany mnożnik i gorsze igpu ale nie wiem czy CI na tym zalezy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 3 minuty temu, stempel91 napisał(a): teoretycznie według tych informacji o specyfikacji - zegary etc max 5-10% roznicy Pamietaj ze ten xeon ma zablokowany mnożnik i gorsze igpu ale nie wiem czy CI na tym zalezy Nie mam zamiaru tego podkręcać, igpu i tak nie wykorzystam, pytanie jak mam najnowszy bios, czy to będzie działać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja (edytowane) 32 minuty temu, Pospo napisał(a): Nie mam zamiaru tego podkręcać, igpu i tak nie wykorzystam, pytanie jak mam najnowszy bios, czy to będzie działać? Najnowszy bios to h.b, z 2016, a ten procesor potrzebuje v h9 z 2015, trzeba robić downgrade? 32 minuty temu, Pospo napisał(a): Nie mam zamiaru tego podkręcać, igpu i tak nie wykorzystam, pytanie jak mam najnowszy bios, czy to będzie działać? Najnowszy bios to h.b, z 2016, a ten procesor potrzebuje v h9 z 2015, trzeba robić downgrade? Edit. Na stronie na której sprawdzale dla i7 5775c jest ten sam stary bios, nowszego nie ma na listach Edytowane 20 Maja przez Pospo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja To zalezy co wnosi aktualizacja. Xeon wymaga H9 do dzialania ale mozliwe ze h.b nie wyeliminowala wsparcia dla tego procesora. Zazwyczaj aktualizacje BIOS zawierają wszystkie usprawnienia poprzednich wersji. Przypomnij jaki masz model plyty głównej. Jesli to Gigabyte Z97P-D3 to nie widze kompatybilności ale widze ją w Asus H97-PLUS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja Godzinę temu, stempel91 napisał(a): To zalezy co wnosi aktualizacja. Xeon wymaga H9 do dzialania ale mozliwe ze h.b nie wyeliminowala wsparcia dla tego procesora. Zazwyczaj aktualizacje BIOS zawierają wszystkie usprawnienia poprzednich wersji. Przypomnij jaki masz model plyty głównej. Jesli to Gigabyte Z97P-D3 to nie widze kompatybilności ale widze ją w Asus H97-PLUS MSI z97-g43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja powinien działać (oczywiscie bez ECC). Downgrade nie potrzebny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja Mam pamięć hyperx 2400 MHz cl 11 non ecc, czyli będzie ok? Czy jest jakaś opcja w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2 godziny temu, stempel91 napisał(a): powinien działać (oczywiscie bez ECC). Downgrade nie potrzebny Mam pamięć hyperx 2400 MHz cl 11 non ecc, czyli będzie ok? Czy jest jakaś opcja w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja nie - kontroler nie obsluguje tych pamieci wiec zetnie taktowania do 1600 lub 1333 MHZ - wez to pod uwagę (Opóźnienia automatycznie podniosa sie przy niższym taktowaniu) Xeon wspiera tylko DR3L 1.35V. Jesli Twoje pamieci maja DDR3 1.5 V to długoterminowo rozkwasisz kontroler pamieci w procesorze. Kontroler pamieci bedzie mial podawane za wysokie napięcia więc nie dosc ze to uzywany procek z serwera ktory chodzil zapewne 24h to dodatkowo skrocisz jego zywotnosc. Wez to i7 i nie baw sie w to jesli nie chcesz dostosowac pod to reszty platformy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pospo Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja 1 godzinę temu, stempel91 napisał(a): nie - kontroler nie obsluguje tych pamieci wiec zetnie taktowania do 1600 lub 1333 MHZ - wez to pod uwagę (Opóźnienia automatycznie podniosa sie przy niższym taktowaniu) Xeon wspiera tylko DR3L 1.35V. Jesli Twoje pamieci maja DDR3 1.5 V to długoterminowo rozkwasisz kontroler pamieci w procesorze. Kontroler pamieci bedzie mial podawane za wysokie napięcia więc nie dosc ze to uzywany procek z serwera ktory chodzil zapewne 24h to dodatkowo skrocisz jego zywotnosc. Wez to i7 i nie baw sie w to jesli nie chcesz dostosowac pod to reszty platformy wezme i7 dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...