Jan Nowak Lord Vader Opublikowano wczoraj o 13:50 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:50 (edytowane) Cześć Planuję budowę pierwszego komputera stacjonarnego. Na razie lista podzespołów wygląda następująco: - Obudowa: Lian Li A3-mATX wooden (370 PLN) - Motherboard: Gigabyte B850M X WF6E (800 PLN) lub B650M AORUS Elite AX ICE edition (702-820 PLN) - Ram: GOODRAM IRDM 32GB 2x16GB 6000MHz DDR5 CL30 (420 PLN) - Chłodzenie AIO: Be Quiet! Light Loop 360 (572 PLN) - 3 wentylatory dół: SilverStone Air Slimmer 120 (200 PLN for 3) - 1 wentylator rear exhaust: Noctua NF-S12A PWM (104 PLN) - Fan Hub: DeepCool FH-10 PWM Fan Hub (50 PLN) - Zasilanie: Lian Li SP850 850W 80 Plus Gold (do 700 PLN) - SSD: Kingston Fury Renegade 1TB (360 PLN) CPU: AMD Ryzen 7 7700 (800-900 PLN) GPU: RX 7800 XT (2100 PLN), RX 9070 (2900 PLN) lub RTX 5070 (2700 PLN) Na razie brak monitora stojącego na ramieniu, więc chciałem używać moje mniejsze monitory przenośne: - Wacom Movink 13. Monitor OLED ze stylusem, który używam do pracy. Posiada on tylko dwa porty USB-C (obydwa do przesyłania obrazu, dotyku, mocy). - UPERFECT OLED 16" 3K 120 Hz Pytanie: Jak wygląda kwestia podłączenia podobnych monitorów do planowanego komputera stacjonarnego, jeśli chcę użyć tylko jeden kabel USB-C? Czy z moimi podzespołami mam taką opcję? Ewentualnie co mogę wymienić aby taką opcję uzyskać? Problem: Nie chciałbym być zmuszony używać kabel HDMI lub Display Port, wraz z kablem przesyłającym dotyk i moc. Nie chcę męczyć się z kilkoma kablami, podczas przykładowo rysowania na monitorze Movink (teraz korzystając z laptopa mam tylko jeden długi kabel i spokój). W przyszłości zakupię monitor na biurko 27 cali, jednak wtedy również chciałbym korzystać z Movink na jednym kablu USB-C. Edytowane 19 godzin temu przez Jan Nowak Lord Vader Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano wczoraj o 14:03 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:03 zlacza usb-c na wiekszosci kart graficznych nie wspieraja power delivery a niekiedy nawet nie maja dp alt mode Usb-C z plyty glownej jesli jest najczesciej tez nie obsluguje alt mode ani pd >5 v Adaptery HDMI - USB-C nie przesylają dotyku i czesto nie dzialaja z oledami Przydalaby sie jakas stacja dokująca do portu USB-C/Thunderbolt lub do GPU - taka zasilana z dodatkowego zasilacza a z niej wacom Movink idzie jeden kabel USB-C (mialbys wtedy dotyk, obraz i ladowanie) Gdyby karta miala USB-C to problem był by z glowy ale teraz juz nie ma tych portów (kiedys bylo jako virtual link do VR ale teraz to jakies proarty moze maja i stare 3080) Jeśli płyta wspiera to mozesz wrzucić kartę rozszerzeń z Thunderboltem ale sama karta TB4 to pewnie jakies 800 zl Reasumujac jesli priorytet to komfort z wacom movink 13 -Rozwaz zakup karty z naatywnym USB-C np ASUS PRO ART RTX 4070 -Alternatywa to porządna stacja dokująca USB-C/DP + dodatkowe zasilanie zgodne z monitorem -Jeśli chcesz uzyc innej karty to wykrozystaj Display port + USB dotyk i zasilanie z osobnego kabla wiec zaakceptuj kablowisko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Nowak Lord Vader Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu 2 godziny temu, stempel91 napisał(a): Przydalaby sie jakas stacja dokująca do portu USB-C/Thunderbolt lub do GPU - taka zasilana z dodatkowego zasilacza a z niej wacom Movink idzie jeden kabel USB-C (mialbys wtedy dotyk, obraz i ladowanie) (...) Jeśli płyta wspiera to mozesz wrzucić kartę rozszerzeń z Thunderboltem ale sama karta TB4 to pewnie jakies 800 zl Dzięki za pomoc i rady. Mogę wydać trochę dodatkowo, jeśli jest to potrzebne. Na połączeniu przez 1 usb-c mi zależy. Rozumiem, że jest to trochę wymagające - ponieważ potrzebuję sygnał dotyk, obraz i moc (Movink 13). Natomiast w przypadku UPERFECT OLED 16" 3K 120 Hz potrzebuję obraz (duża rozdzielczość i odświeżanie łączą się razem w sporo danych). Podłączenie monitora do stacji dokującej za pomocą jednego kabla USB-C brzmi dobrze. W tym celu do stacji dokującej będę musiał poprowadzić kabel Display Port podłączony do GPU, a moc uzyskam podłączając stację dokującą do zasilacza osobno, racja? W tym chyba brakuje mi sygnału dotyk, czy aby go uzyskać muszę podłączyć coś jeszcze do stacji dokującej? Czy możesz zasugerować przykładową stację dokującą, oraz płytkę główną pasującą do innych podzespołów + wspierającą kartę rozszerzeń z Thunderbolt? Nie proszę o całą listę dostępnych opcji, tylko tak abym miał przykład czegoś dobrego co powinno działać, ponieważ wtedy łatwiej szukać mi na własną rękę dalej. Ogólnie w temacie desktop PC jestem nowy i uczę się na własną rękę od kilku tygodni (dodatkowo mogę liczyć na pomoc jednej doświadczonej osoby z rodziny, jednak to sporadycznie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Nowak Lord Vader Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu 6 godzin temu, stempel91 napisał(a): Jeśli płyta wspiera to mozesz wrzucić kartę rozszerzeń z Thunderboltem ale sama karta TB4 to pewnie jakies 800 zl Znalazłem takie opcje: - MSI USB4 PD100W Expansion Card + Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE - ASUS USB4 PCIe Gen4 Card + ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI - ASRock Thunderbolt 4 AIC + ASRock B650M Pro RS (posiada 1× Thunderbolt AIC connector 5-pin) Czy to rozwiąże mój problem? Czy opcje, które znalazłem są ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu 13 godzin temu, Jan Nowak Lord Vader napisał(a): Dzięki za pomoc i rady. Mogę wydać trochę dodatkowo, jeśli jest to potrzebne. Na połączeniu przez 1 usb-c mi zależy. Rozumiem, że jest to trochę wymagające - ponieważ potrzebuję sygnał dotyk, obraz i moc (Movink 13). Natomiast w przypadku UPERFECT OLED 16" 3K 120 Hz potrzebuję obraz (duża rozdzielczość i odświeżanie łączą się razem w sporo danych). Podłączenie monitora do stacji dokującej za pomocą jednego kabla USB-C brzmi dobrze. W tym celu do stacji dokującej będę musiał poprowadzić kabel Display Port podłączony do GPU, a moc uzyskam podłączając stację dokującą do zasilacza osobno, racja? W tym chyba brakuje mi sygnału dotyk, czy aby go uzyskać muszę podłączyć coś jeszcze do stacji dokującej? Czy możesz zasugerować przykładową stację dokującą, oraz płytkę główną pasującą do innych podzespołów + wspierającą kartę rozszerzeń z Thunderbolt? Nie proszę o całą listę dostępnych opcji, tylko tak abym miał przykład czegoś dobrego co powinno działać, ponieważ wtedy łatwiej szukać mi na własną rękę dalej. Ogólnie w temacie desktop PC jestem nowy i uczę się na własną rękę od kilku tygodni (dodatkowo mogę liczyć na pomoc jednej doświadczonej osoby z rodziny, jednak to sporadycznie). Scenariusz A - GPU + stacja z displayport passthorugh + zasilacza GPU daje sygnał wiedo przez DP -> Stacja z wejsciem konwertuje to do USB -C z ALT Mode + PD + USB 2.0. dla dotyku -> stacja zasilana osobno np 100 W Gan USB-C PD -> Jeden USB-C idzie do Wacom Movink 13 ogarnia na raz wszystko Scenariusz B - Thunderbolt 4 na desktopie + stacja TB4 Płyta z TB4 lub przez karte rozszerzen -> USB C do monitora. TB4 obsługuje DP Alt Mode, PD i USB HID natywnie ale to będzie chyba najdroższe Wybrał bym opcję A np z Ugreen dockiem Co do propozycji - MSI odpada bo twoja płyta chyba nie ma złącza Thunderbolt AIC header (to 5 pinowe). W gigabyte masz to w AORUS Master i PRO. Asus ok ma THB_C header z PD do 100W i obsługuje USB 3.2 Gen 2 wiec pojdzie HID/dotyk. Asrock tez ok. Potrzebujesz jeszcze Kabel DisplayPort -> karta rozszerzeń DP-IN, zasilanie z płyty + ewentualne dodatkowe zaisilanie do karty EPS lub sata zaleznie od modelu. Movink dostanie wszystko z usb - c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...