Skocz do zawartości
Jan Nowak Lord Vader

Monitor przenośny USB-C + Komputer stacjonarny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Planuję budowę pierwszego komputera stacjonarnego. Na razie lista podzespołów wygląda następująco:
- Obudowa: Lian Li A3-mATX wooden (370 PLN)
- Motherboard: Gigabyte B850M X WF6E (800 PLN) lub B650M AORUS Elite AX ICE edition (702-820 PLN)
- Ram: GOODRAM IRDM 32GB 2x16GB 6000MHz DDR5 CL30 (420 PLN)
- Chłodzenie AIO: Be Quiet! Light Loop 360 (572 PLN)
- 3 wentylatory dół: SilverStone Air Slimmer 120 (200 PLN for 3)
- 1 wentylator rear exhaust: Noctua NF-S12A PWM (104 PLN)
- Fan Hub: DeepCool FH-10 PWM Fan Hub (50 PLN)
- Zasilanie: Lian  Li  SP850  850W  80  Plus  Gold (do 700 PLN)
- SSD: Kingston Fury Renegade 1TB (360 PLN)

CPU: AMD Ryzen 7 7700 (800-900 PLN)
GPU: RX 7800 XT (2100 PLN), RX 9070 (2900 PLN) lub RTX 5070 (2700 PLN)

Na razie brak monitora stojącego na ramieniu, więc chciałem używać moje mniejsze monitory przenośne:
- Wacom Movink 13. Monitor OLED ze stylusem, który używam do pracy. Posiada on tylko dwa porty USB-C (obydwa do przesyłania obrazu, dotyku, mocy).
- UPERFECT OLED 16" 3K 120 Hz

Pytanie: Jak wygląda kwestia podłączenia podobnych monitorów do planowanego komputera stacjonarnego, jeśli chcę użyć tylko jeden kabel USB-C? Czy z moimi podzespołami mam taką opcję? Ewentualnie co mogę wymienić aby taką opcję uzyskać?

Problem: Nie chciałbym być zmuszony używać kabel HDMI lub Display Port, wraz z kablem przesyłającym dotyk i moc. Nie chcę męczyć się z kilkoma kablami, podczas przykładowo rysowania na monitorze Movink (teraz korzystając z laptopa mam tylko jeden długi kabel i spokój). W przyszłości zakupię monitor na biurko 27 cali, jednak wtedy również chciałbym korzystać z Movink na jednym kablu USB-C.

Edytowane przez Jan Nowak Lord Vader

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zlacza usb-c na wiekszosci kart graficznych nie wspieraja power delivery a niekiedy nawet nie maja dp alt mode

Usb-C z plyty glownej jesli jest najczesciej tez nie obsluguje alt mode ani pd >5 v

Adaptery HDMI - USB-C nie przesylają dotyku i czesto nie dzialaja z oledami

Przydalaby sie jakas stacja dokująca do portu USB-C/Thunderbolt lub do GPU - taka zasilana z dodatkowego zasilacza a z niej wacom Movink idzie jeden kabel USB-C (mialbys wtedy dotyk, obraz i ladowanie)

Gdyby karta miala USB-C  to problem był by z glowy ale teraz juz nie ma tych portów (kiedys bylo jako virtual link do VR ale teraz to jakies proarty moze maja i stare 3080)

Jeśli płyta wspiera to mozesz wrzucić kartę rozszerzeń z Thunderboltem ale sama karta TB4 to pewnie jakies 800 zl

Reasumujac jesli priorytet to komfort z wacom movink 13 

-Rozwaz zakup karty z naatywnym USB-C np ASUS PRO ART RTX 4070

-Alternatywa to porządna stacja dokująca USB-C/DP + dodatkowe zasilanie zgodne z monitorem

-Jeśli chcesz uzyc innej karty to wykrozystaj Display port + USB dotyk i zasilanie z osobnego kabla wiec zaakceptuj kablowisko 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, stempel91 napisał(a):

Przydalaby sie jakas stacja dokująca do portu USB-C/Thunderbolt lub do GPU - taka zasilana z dodatkowego zasilacza a z niej wacom Movink idzie jeden kabel USB-C (mialbys wtedy dotyk, obraz i ladowanie)

(...)

Jeśli płyta wspiera to mozesz wrzucić kartę rozszerzeń z Thunderboltem ale sama karta TB4 to pewnie jakies 800 zl

Dzięki za pomoc i rady. Mogę wydać trochę dodatkowo, jeśli jest to potrzebne. Na połączeniu przez 1 usb-c mi zależy. Rozumiem, że jest to trochę wymagające - ponieważ potrzebuję sygnał dotyk, obraz i moc (Movink 13). Natomiast w przypadku UPERFECT OLED 16" 3K 120 Hz potrzebuję obraz (duża rozdzielczość i odświeżanie łączą się razem w sporo danych). 

Podłączenie monitora do stacji dokującej za pomocą jednego kabla USB-C brzmi dobrze. W tym celu do stacji dokującej będę musiał poprowadzić kabel Display Port podłączony do GPU, a moc uzyskam podłączając stację dokującą do zasilacza osobno, racja? W tym chyba brakuje mi sygnału dotyk, czy aby go uzyskać muszę podłączyć coś jeszcze do stacji dokującej?

Czy możesz zasugerować przykładową stację dokującą, oraz płytkę główną pasującą do innych podzespołów + wspierającą kartę rozszerzeń z Thunderbolt? Nie proszę o całą listę dostępnych opcji, tylko tak abym miał przykład czegoś dobrego co powinno działać, ponieważ wtedy łatwiej szukać mi na własną rękę dalej. Ogólnie w temacie desktop PC jestem nowy i uczę się na własną rękę od kilku tygodni (dodatkowo mogę liczyć na pomoc jednej doświadczonej osoby z rodziny, jednak to sporadycznie). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, stempel91 napisał(a):

Znalazłem takie opcje:

- MSI USB4 PD100W Expansion Card + Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE

- ASUS USB4 PCIe Gen4 Card + ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI

- ASRock Thunderbolt 4 AIC + ASRock B650M Pro RS (posiada 1× Thunderbolt AIC connector 5-pin)

Czy to rozwiąże mój problem? Czy opcje, które znalazłem są ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Jan Nowak Lord Vader napisał(a):

Dzięki za pomoc i rady. Mogę wydać trochę dodatkowo, jeśli jest to potrzebne. Na połączeniu przez 1 usb-c mi zależy. Rozumiem, że jest to trochę wymagające - ponieważ potrzebuję sygnał dotyk, obraz i moc (Movink 13). Natomiast w przypadku UPERFECT OLED 16" 3K 120 Hz potrzebuję obraz (duża rozdzielczość i odświeżanie łączą się razem w sporo danych). 

Podłączenie monitora do stacji dokującej za pomocą jednego kabla USB-C brzmi dobrze. W tym celu do stacji dokującej będę musiał poprowadzić kabel Display Port podłączony do GPU, a moc uzyskam podłączając stację dokującą do zasilacza osobno, racja? W tym chyba brakuje mi sygnału dotyk, czy aby go uzyskać muszę podłączyć coś jeszcze do stacji dokującej?

Czy możesz zasugerować przykładową stację dokującą, oraz płytkę główną pasującą do innych podzespołów + wspierającą kartę rozszerzeń z Thunderbolt? Nie proszę o całą listę dostępnych opcji, tylko tak abym miał przykład czegoś dobrego co powinno działać, ponieważ wtedy łatwiej szukać mi na własną rękę dalej. Ogólnie w temacie desktop PC jestem nowy i uczę się na własną rękę od kilku tygodni (dodatkowo mogę liczyć na pomoc jednej doświadczonej osoby z rodziny, jednak to sporadycznie). 

Scenariusz A - GPU + stacja z displayport passthorugh + zasilacza

GPU daje sygnał wiedo przez DP -> Stacja z wejsciem konwertuje to do USB -C z ALT Mode + PD + USB 2.0. dla dotyku -> stacja zasilana osobno np 100 W Gan USB-C PD -> Jeden USB-C idzie do Wacom Movink 13  ogarnia na raz wszystko

Scenariusz B - Thunderbolt 4 na desktopie + stacja TB4

Płyta z TB4 lub przez karte rozszerzen -> USB C do monitora. TB4 obsługuje DP Alt Mode, PD i USB HID natywnie ale to będzie chyba najdroższe

Wybrał bym opcję A np z Ugreen dockiem

Co do propozycji - MSI odpada bo twoja płyta chyba nie ma złącza Thunderbolt AIC header (to 5 pinowe). W gigabyte masz to w AORUS Master i PRO. Asus ok ma THB_C header z PD do 100W i obsługuje USB 3.2 Gen 2 wiec pojdzie HID/dotyk. Asrock tez ok. Potrzebujesz jeszcze Kabel DisplayPort -> karta rozszerzeń DP-IN, zasilanie z płyty + ewentualne dodatkowe zaisilanie do karty EPS lub sata zaleznie od modelu. Movink dostanie wszystko z usb - c 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi