Misticzx Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca (edytowane) Chodzi mi o kartę z poniższego laptopa. https://allegro.pl/oferta/laptop-asus-rog-strix-g18-ultra-9-275hx-240hz-32gb-1000ssd-rtx5080-w11-17529475840 Wydajność tej karty jest najbliżej, której z wymienionych kart pecetowych? RTX 3070, RTX 3080, RTX 4070, RTX 4080, RTX 5060, RTX 5070. Która z tych kart pecetowych odpowiada wydajności laptopowej RTX 5080? Edytowane 14 Lipca przez Misticzx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca jest pomiędzy 4070 a 5070 jednak trzeba brać pod uwagę że ma 16gb pamięci co pozwoli wybrać więcej pasków w prawo a dzięki DLSS i MFG coś tam wskoczy wyżej niż te karty 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misticzx Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Opublikowano 16 Lipca W dniu 14.07.2025 o 22:01, axsin302 napisał(a): jest pomiędzy 4070 a 5070 jednak trzeba brać pod uwagę że ma 16gb pamięci co pozwoli wybrać więcej pasków w prawo a dzięki DLSS i MFG coś tam wskoczy wyżej niż te karty Mogę gdzieś znaleźć testy porównujące w grach laptopową rtx 5080 do pecetowej rtx 4080 lub rtx 5080? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacopys Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca Bardzo dobrym narzędziem badawczym, które zawsze polecam, jest wyszukiwarka google. Po wpisaniu pytań kolegi od razu pojawiają się bardzo konkretne odpowiedzi, w tym filmy na youtube. Zazwyczaj porównania odnoszą się do "bezpośrednich" zestawień, czyli laptopowa 5080 vs desktopowa 5080, ale mając takie info, łatwo jest odpalić sobie testy poszczególnych kart chociażby na pjurze i porównać. Moja propozycja to otworzenie sobie tabelek zbiorczych wydajności w interesującej kolegę rozdzielczości dla kilku popularnych kart desktopowych z pjurowych testów i równoczesne odpalenie testu przenośnego rtx5080 na yt. Wpisanie całego otwierającego posta do gemini także pozwoliło na uzyskanie wyczerpującej odpowiedzi w kilka sekund, z podaniem źródeł. Nie zrozum mnie źle, kolego. Nie wyzłośliwiam się. Po prostu samodzielne zdobywanie informacji stało się z jakiegoś powodu fachem równie zapomnianym, co rzemiosło zdunów, chociaż informacje są łatwej dostępne niż kiedykolwiek. Efekty tego są często smutne i/lub przerażające. Warto wyrobić sobie nawyk samodzielności w wyszukiwaniu informacji, a przychodzenie do innych, żeby nam powiedzieli, co mamy myśleć zwłaszcza w prostych sprawach, traktować jako ostateczność, zarezerwowaną najlepiej dla problemów złożonych lub hermetycznych. Ten przypadek jest dość skrajny, bo uzyskanie wiedzy, którą dostałeś tutaj od poniedziałku, zajmuje samodzielnie kilkanaście sekund, a poświecenie 2 minut dałoby ci wszechstronny ogląd na sprawę. 1 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca Tu masz całe porównanie, czy to jeżeli chodzi o moc, pobór energii, temperaturę itd 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misticzx Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca W dniu 17.07.2025 o 07:58, Kacopys napisał(a): ble ble ble Jak masz zamiar takich odpowiedzi mi udzielać, to najlepiej nie udzielaj ich wcale. W dniu 17.07.2025 o 09:17, Merqus4 napisał(a): Tu masz całe porównanie, czy to jeżeli chodzi o moc, pobór energii, temperaturę itd Czyli z tej recenzji wynika że karta RTX 5080 z laptopa to średnio 30-50 procent mniejsza wydajność niż odpowiednik z komputera stacjonarnego. Do tego dużo głośniejsza (tyle że test był bez podstawki chłodzącej do laptopa więc ciężko powiedzieć jaka byłaby różnica z podstawką). Natomiast ogromnymi zaletami są oczywiście mobilność laptopa i prawie 2 krotnie mniejszy pobór prądu, co by się przełożyło na wyraźne oszczędności w rachunkach za prąd (u mnie komputer chodzi cały czas). Gdyby nie 14 tysięcy, ale 9 tysięcy złotych to można by brać w ciemno jak ktoś planuje zabierać jak ja laptopa poza dom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 22 minuty temu, Misticzx napisał(a): byłaby różnica z podstawką to jest bajka o tych podstawkach, nie ma sensu kupować chyba że jako stolik :D 23 minuty temu, Misticzx napisał(a): oszczędności w rachunkach za prąd nawet nie żartuj 2-4zł różnicy będzie a to też zależy co wybierzesz, mobilność oczywiście chyba że składasz skrzynkę ITX, a jeśli chodzi cały czas komp to szlak go trafi bo wentyle w laptopie to max 3LATA przy mocnym użytkowaniu jakbyś bardzo chciał to możesz zrobić jak mój brat https://allegro.pl/oferta/torba-do-transportu-monitowa-24-27-czarna-z-miejscem-na-akcesoria-15544471874?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&ceneo_cid=0a211e95-539d-c859-87c0-fd8eed65f50c https://www.x-kom.pl/p/1278337-monitor-led-27-265-284-xiaomi-2k-gaming-monitor-g27qi.html?pageThemeMode=dark&gad_campaignid=21985996939 https://www.morele.net/obudowa-jonsplus-z20-czarna-13843302/?gad_campaignid=6612073118 https://www.x-kom.pl/p/1318492-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5070-ti-vanguard-soc-16gb-gddr7-dlss4.html?sm=comparision&ceneo_cid=a4eead64-3c6e-212d-a064-f9058a4c4eba https://proline.pl/koszyk/4a8bc316 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misticzx Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 5 godzin temu, axsin302 napisał(a): to jest bajka o tych podstawkach, nie ma sensu kupować chyba że jako stolik 😄 nawet nie żartuj 2-4zł różnicy będzie a to też zależy co wybierzesz, mobilność oczywiście chyba że składasz skrzynkę ITX, a jeśli chodzi cały czas komp to szlak go trafi bo wentyle w laptopie to max 3LATA przy mocnym użytkowaniu jakbyś bardzo chciał to możesz zrobić jak mój brat https://allegro.pl/oferta/torba-do-transportu-monitowa-24-27-czarna-z-miejscem-na-akcesoria-15544471874?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&ceneo_cid=0a211e95-539d-c859-87c0-fd8eed65f50c https://www.x-kom.pl/p/1278337-monitor-led-27-265-284-xiaomi-2k-gaming-monitor-g27qi.html?pageThemeMode=dark&gad_campaignid=21985996939 https://www.morele.net/obudowa-jonsplus-z20-czarna-13843302/?gad_campaignid=6612073118 https://www.x-kom.pl/p/1318492-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5070-ti-vanguard-soc-16gb-gddr7-dlss4.html?sm=comparision&ceneo_cid=a4eead64-3c6e-212d-a064-f9058a4c4eba https://proline.pl/koszyk/4a8bc316 Jaka bajka? Przecież znacznie chłodzą laptopa, bo powodują wiatr na gorące części. Jakie 2-4 złote różnicy? Chciałeś chyba napisać 100 złotych taniej na 2 miesiące. Przecież taki wydajny laptop zużywa 2 razy mniej prądu niż podobnie wydajny komputer, więc jeśli chodzi całą dobę, to będą duże oszczędności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 1-2stopni bo zazwyczaj układy są zamknięte, i potrzebne jest im tylko świeże powietrze (nie zasłonięte dziurki pod laptopem) Twój laptop ciągnie pod maxem koło 350w a zestaw wyżej 435+48monitor co nam daje 483 niech będzie 500w różnica 150w liczę że to domowy a nie gospodarczy prąd 0.62gr brutto za Kw. 10hx30dni wyjdzie około 28zł gdy obie jednostki będą chodzić na maxa cały ten czas Teraz wydajność 5080 mobilnie / 5070 ti ~ 20% 275hx vs 7500f ~ tutaj przegrywa do 20% ale zapas hajsu jeszcze jest a do obudowy wchodzi 240mm aio więc taki 9800x3d może się tam bawić Pomijam fakt 27cali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misticzx Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, axsin302 napisał(a): 1-2stopni bo zazwyczaj układy są zamknięte, i potrzebne jest im tylko świeże powietrze (nie zasłonięte dziurki pod laptopem) Twój laptop ciągnie pod maxem koło 350w a zestaw wyżej 435+48monitor co nam daje 483 niech będzie 500w różnica 150w liczę że to domowy a nie gospodarczy prąd 0.62gr brutto za Kw. 10hx30dni wyjdzie około 28zł gdy obie jednostki będą chodzić na maxa cały ten czas Teraz wydajność 5080 mobilnie / 5070 ti ~ 20% 275hx vs 7500f ~ tutaj przegrywa do 20% ale zapas hajsu jeszcze jest a do obudowy wchodzi 240mm aio więc taki 9800x3d może się tam bawić Pomijam fakt 27cali Najpierw zobacz tą recenzję z tematu. Różnica w maksymalnym poborze prądu to prawie 2 razy mniej w przypadku laptopa z RTX 5080 w porównaniu z PC z RTX 5080. Edytowane 19 Lipca przez Misticzx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca Za 14k to można już się płaszczyć na zestaw z 5090 rtx A na górze ci proponowałem 5070 ti która (na chore i tak ceny kart wychodzi najlepiej) Jest tak jak mówisz ciągnie więcej ale nie dorównuje swoim osiągami oryginału też trzeba patrzeć że karta to nie czyste 350wat bezprzerwy pobieranych z gniazdka ale nie wiem też do czego ci to potrzebne i jak mówisz 24h/7 to już się martwie bo żaden laptop tego nie wytrzyma, nawet jak padną ci wentylatory to niestety ale obecne laptopy nie zależnie z jakiej półki to szroty a zmowa producentów jest taka że to czasem zakup jednorazowy. Kuszą przedłużona gwarancją do 5lat ale małym drukiem jest napisane punkty, których jak nie spełnisz to ci się tylko zaśmieja. A ich punkty gwarancyjne to czasem śmiech na sali, odsyłają czasem w gorszym satanie niż przyszły w zależności na kogo trafisz. Prywaciarze mają coraz mniejsze pole do popisu przy naprawie bo wymyślane są coraz to lepsze sposoby aby tego nie naprawić, jak kodowane kostki, kleje itp metody nie mówiąc już o płytach tak cienkie jak papier i robionych dosłownie na styk pod względem energetycznym bez jakiego kolwiek zapasu czy tolerancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misticzx Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 3 godziny temu, axsin302 napisał(a): Za 14k to można już się płaszczyć na zestaw z 5090 rtx Strata pieniędzy. Karta droższa o wiele tysięcy, a wydajność tylko trochę większa. 3 godziny temu, axsin302 napisał(a): A na górze ci proponowałem 5070 ti No tak, ale jednak jest wyraźna różnica w wydajności na korzyść RTX 5080, a ja chcę żeby laptop mi zastąpił komputer PC. 3 godziny temu, axsin302 napisał(a): i jak mówisz 24h/7 to już się martwie bo żaden laptop tego nie wytrzyma Ale 5 lat wytrzyma spokojnie? Bo na tyle minimum go przeznaczam. 3 godziny temu, axsin302 napisał(a): jak kodowane kostki, kleje itp metody nie mówiąc już o płytach tak cienkie jak papier i robionych dosłownie na styk pod względem energetycznym bez jakiego kolwiek zapasu czy tolerancji. Mówisz że w przypadku PC tego problemu nie ma? Tam jest wszystko wyższej jakości i wytrzymałe na znacznie dłuższy okres czasu niż laptopy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2 godziny temu, Misticzx napisał(a): wyraźna różnica w wydajności na korzyść RTX 5080 Jak wyraźna :D 5080 (laptop) < 25-30% wzgledem 5070 ti < 10-16% 5080 Cenowo średnio to około 2800zł - 3800zl - 5400zł Nie wiem ile ci wytrzyma, laptopy to trochę loteria ale mocno party i trudne warunki dają dużo szybciej o sobie poznać niż w kompach. Pierwsze znaki wydajności poznasz już po 2latach po 3 trzeba będzie inwestować w naprawawy Czy w przypadku komputerów stacjonarnych nie ma problemu? Też są ale zazwyczaj wytrzymują dłużej przeciętne życie 7-10lat jeśli już na początku zadbamy o to aby nie męczyły go temperatury rzędu 75+ to możliwe że wymienimy go bo sami tak uznamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misticzx Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 49 minut temu, axsin302 napisał(a): 5080 (laptop) < 25-30% wzgledem 5070 ti < 10-16% 5080 30 procent więcej wydajności to dużo, a ja myślę przyszłościowo, bo nie zmieniam sprzętu regularnie. 5 lat lub więcej. 50 minut temu, axsin302 napisał(a): Pierwsze znaki wydajności poznasz już po 2latach po 3 trzeba będzie inwestować w naprawawy Mam wrażenie że to jakieś brednie. Tak na logikę. Nikt nie tworzy laptopów żeby działały poprawnie 2-3 lata. Mam peceta który działa 8 lat po kilkanaście godzin dziennie czy więcej i nic się nie zmieniło (jedyna awaryjna część na którą kiedyś było trzeba uważać to był talerzowy dysk twardy, ale te czasy już minęły). Chyba że masz na myśli włączony laptop 24 godziny na dobę, ale w trybie dużego obciążenia, czyli na przykład gier czy podobnych czynności. Ja jednak 80 procent czasu używam laptopa (zresztą również peceta) w trybie windowsowym (jak internet). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca Tak właśnie liczę bo nie określiłeś się jaka praca czeka ten laptop Skoro 80% to idle to po ca ta hipokryzja na temat prądu :D po wydaniu 14.5 klocka martwienie sie o rachunki jest trochę dziwne. Przecież to nie działa jak włącznik światła, pstryk 500w, pstryk 0w. Jest różne w zależności potrzeb Dobra to już twoja decyzja, Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misticzx Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 4 godziny temu, axsin302 napisał(a): Tak właśnie liczę bo nie określiłeś się jaka praca czeka ten laptop Skoro 80% to idle to po ca ta hipokryzja na temat prądu 😄 po wydaniu 14.5 klocka martwienie sie o rachunki jest trochę dziwne. Przecież to nie działa jak włącznik światła, pstryk 500w, pstryk 0w. Jest różne w zależności potrzeb Dobra to już twoja decyzja, Powodzenia Często wyjeżdżam do innego kraju i chciałbym wtedy mieć ten sam komputer który mam w domu (obecnie dobry pecet stoi w domu a przeciętny laptop zabieram co mnie irytuje). Dlatego planuję kupić jeden dobry laptop, który będzie użytkowany i w domu i poza domem (w domu oczywiście podłączony do 32 calowego monitora plus osobna klawiatura) bo ekran 18 calowy jest stanowczo za mały dla komfortowego użytkowania jak dla mnie. Co prawda lubię gry, ale nie mam tyle czasu i chęci żeby dużo w nie grać. Średnio w miesiącu jak przejdę 1 grę to dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...