Skocz do zawartości
As72ay

Czy 700W z aktualnego setupu podoła po zmodernizowanie GPU?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! 

Myślę nad modernizacją karty graficznej rtx 3060 Twin Edge zotac 12GB na 5070 zotac 12GB. Coś niecoś wiem ale nurtuje mnie kilka kwestii. Mój aktualny zasilacz to Aerocool PGS-VX 700W  80+ Box. Jak zdołałem doczytać w specyfikacjach 5070 zotac - rekomendowany zasilacz to 650W i ja obecnie posiadam nawet 700W tyle że nie wiem na ile wiarygodna jest ta rekomendacja i sugestie ze strony whatpsu która wskazuje nawet 600W w sparowaniu z i5 13600kf. Moja płyta główna nie pozwala mi na overclocking procka (b760m PG Sonic wifi od as rocka). Na moim celowniku nie ma tytułów AAA, przeznaczenie jego ogranicza się do tytułów esportowych i streamingu narazie w 1080p a docelowo w 2k w 240hz  i pytanie czy zasilacz udźwignie tandem 13600kf i 5070 czy powinienem dla bezpieczeństwa szukać 750-800? 

Za każdą konstruktywną poradę z górypostokroć dziękuję! 

Edytowane przez As72ay
Doprecyzowanie wątku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brakuje ci wtyczki na PCie5 1x16pin od zasilacza, ma on tylko 2x6+2 na przejściówkę potrzeba jest trzy, po trzecie on nawet nie ma przetwornicy DC-DC to podłączanie do niego karty która łypie po 270w +181 z procka i ta stówka na resztę, go zbombarduje 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, axsin302 napisał(a):

brakuje ci wtyczki na PCie5 1x16pin od zasilacza, ma on tylko 2x6+2 na przejściówkę potrzeba jest trzy, po trzecie on nawet nie ma przetwornicy DC-DC to podłączanie do niego karty która łypie po 270w +181 z procka i ta stówka na resztę, go zbombarduje 

Dzięki za konkretne spotkanie z ziemią, miałem ma coś takiego nadzieję, nie ukrywam jestem amatorem i interesuje się rzeczami po pierwsze pobieżnie a po drugie jak muszę coś zrobić więc jeszcze raz po pierwsze dziękuję! Po drugie czy do tej płyty głównej i skrzyni Endorfy Signum 300 Solid są jakieś propozycje zasilaczy które posiadają potrzebne rozmiary ,technologię i moc żebym mógł przeprowadzić operacje modernizacji GPU? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja aktualna Platforma:

-Karta graficzna ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 Twin Edge OC 12GB       

-Procesor Intel Core i5-13600KF 5.1 GHz LGA1700

-Płyta główna MSI B760M SONIC PG GAMING PLUS WIFI

-Pamięć RAM ADATA DPG LANCER BLADE 2x16GB 6000MT/s cl30

-Dysk SSD WD Blue SN580 1TB M.2 NVMe WDS100T3B0E

-Zasilacz AEROCOOL PGS VX-700plus 700W 80+ BOX

-Chłodzenie powietrzne ENDORFY Fera 5 Dual Fan

-Obudowa ENDORFY Signum 300 Solid

Edytowane przez As72ay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie brałeś kompa? Nikt takiego ulepu raczej ci nie złożył, płyta Sonica z nadrukiem specjalnie aby było widać i zamknięta obudowa z jednym wentylatorem chyba że dołożyli? 

- jak temperatury procesora? Możesz sprawdzić ściągając HWinfo program i odpalając czujniki. Fera jest bardzo dobra ale intel ma gorące te procki. 

- chociaż jest włączone XMP na profilach Ramu? 

Mamy do dyspozycji 350mm na karte, sama musi być od Nvidii, zasilacz który ma tylko dwie wtyczki 2x6+2, i preferowana jak najniższy koszt. Niby przejściówki dołączane do kart mają takie rozejście ale wybrana przez ciebie karta nie należy do najcichszych i chłodnych. Zobaczysz sam jak to chodzi i czy zasilacz da radę, najwyżej zwrócisz kartę lub wymienisz zasilacz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składałem tego kompa w miejscowym komputerowym. Była to propozycja od tutejszego informatyka. 

Ustawiłem profil XMP na RAM i są na dual channelu, chociaż pierwotnie w buildzie była 1x16 GB Kingston Fury 6400MT/s. 

Temperatury procka są ok, zatrzymują się koło 65 C przy obciążeniach na które jest eksponowany. 

No nie jest to najbardziej przemyślany build ale robi swoją robotę w miarę sensownie

Edytowane przez As72ay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, As72ay napisał(a):

AEROCOOL PGS VX-700plus

Grupowa regulacja, chińskie kondensatory, filtracja poza normą ATX, wentyl na łożysku ślizgowym startujacy od 900rpm więc też ciche to nie jest.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dikson napisał(a):

Grupowa regulacja, chińskie kondensatory, filtracja poza normą ATX, wentyl na łożysku ślizgowym startujacy od 900rpm więc też ciche to nie jest.

Fakt da się usłyszeć ale nie ma dramatu. Pierwszy rok śmiga bez zarzutów, jak i z resztą reszta builda. 

Ja nie mam wygórowanych potrzeb co do kultury pracy tak długo jak nie ma BS-ów i dramatycznych fps dropów, ale co do cewek kondensatorów zasilacza to jednak wolałbym żeby nie były słabym ogniwem 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, axsin302 napisał(a):

Gdzie brałeś kompa? Nikt takiego ulepu raczej ci nie złożył

raczej klasyk , klient przed wydaniem pieniędzy tak nie do końca się interesuje czy to co kupuje to jest to dobry wybór ale głównie patrzy na cenę czy jest odpowiednio niska ( czyli coś wie ale w praktyce to nie za wiele wie) i raczej opiera sie na wiedzy i doświadczeniu sprzedającego, kierujący sie przeważnie własnym interesem , cytując klasyka , "czy jest dobrze ? , jest tanio." 

dopóki PC działa bez zarzutu to wszystko jest ok , dopiero jak chcemy coś zmienić czy zrobić upgrade to zaczyna sie litania co przy tej okazji tez trzeba wymienić  xD  

bez przesady oprócz zasilacza to normalny PC 

płyta główna tyż jest nie najgorsza bo ma np. 1 PCIe 5.0 x16 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

i raczej opiera sie na wiedzy i doświadczeniu sprzedającego "czy jest dobrze ? , jest tanio."

płyta główna tyż jest nie najgorsza bo ma np. 1 PCIe 5.0 x16 

Najtaniej też nie było ale gość zrobił to co mu zleciłem w danym budżecie (niech to pozostanie moim sekretem 🤡). Zdecydowanie dało się to zrobić w lepszych pieniądzach ale cóż... komputer w miare spełnia pierwotne założenia - miał wyciągać stabilne 240 fpsow w FHD w tytułach esportowych, równoległy streaming i oferować możliwość przejścia z FHD na 2k 144fps i tutaj się wszystko zgadza boxy odhaczone... W prawdzie musiałem się nastarac przy optymalizacji Windowsa pod Gaming, pobawić się w process lasso, ustawień grafiki Nvidii i jeszcze więcej ale finalnie cel osiągnięty 😅

Edytowane przez As72ay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi